Mε παραχώρηση η κατασκευή έξι μεγάλων οδικών έργων

Καταργούνται τα δημόσια διόδια
Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2005 16:53

ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ έξι μεγάλων οδικών έργων με τη μέθοδο της παραχώρησης, που το κόστος τους θα ξεπεράσει συνολικά τα επτά δισ. ευρώ και θα είναι έτοιμα κατά μέσο όρο σε πέντε χρόνια, ανακοίνωσε το μεσημέρι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

Πρόκειται για όλα τα εναπομείναντα τμήματα των εθνικών οδών (Πάτρα-Πύργος-Τσακώνα, αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας, Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα και Λεύκτρο-Σπάρτη, Ιόνια οδός (Αντίρριο-Ιωάννινα), το τμήμα του ΠΑΘΕ Μαλλιακός-Κλειδί) καθώς και την υποθαλάσσια αρτηρία Θεσσαλονίκης

Η παραχώρηση αυτή θα έχει ως συνέπεια την κατάργηση όλων των σημερινών δημόσιων διοδίων, τα οποία πλέον θα λειτουργούν οι ιδιώτες που θα κατασκευάσουν τα έργα και θα αναλάβουν την εκμετάλλευση ενός ευρύτερου ή ενός παράλληλου τμήματος της εθνικής οδού προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο κόστος. Ο κ. Σουφλιάς διευκρίνισε ότι οι υπάλληλοι του Ταμείου Εθνικής Οδοποιίας δεν θα χάσουν τη δουλειά τους, ενώ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί αν η παραχώρηση των σημερινών διοδίων στους ιδιώτες κατασκευαστές θα γίνει πριν ή μετά την κατασκευή των έργων. Το θέμα το μελετούμε ακόμη, είπε, ενώ την ίδια απάντηση έδωσε και στην ερώτηση αν θα αυξηθούν τα διόδια.

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε με έμφαση ότι έχουν τεθεί δύο σημαντικοί όροι για τη διαδικασία: οι ενδιαφερόμενοι από την αρχή θα παρουσιάζουν στο διαγωνισμό επιστολή δανειακής υποστήριξης, ενώ το κράτος δεν θα εγγυάται στο εξής τα δάνεια του παραχωρησιούχου όπως συνέβαινε μέχρι τώρα.

Η συμμετοχή των δανειστών του παραχωρησιούχου ουσιαστικά τώρα θα γίνεται από το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού.

Η συμμετοχή του Δημοσίου στο σύνολο των υπό παραχώρηση έργων είναι περίπου 1,9 δισ. με 2 δισ. ευρώ, ενώ στις συμβάσεις παραχώρησης θα καθορίζονται όλες οι λεπτομέρειες για την κατασκευή και λειτουργία του έργου. Δηλαδή, θα περιλαμβάνονται και τα παράλληλα έργα που απαιτούνται.

Σε ερώτηση αν επιθυμεί τη μετακίνησή του από το ΥΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ότι αρχή του είναι να μην αφήνει τίποτα στη μέση και ότι επιθυμία του είναι να παραμείνει.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα