Ανάσα στις αγορές

Στήριγμα η πτώση του πετρελαίου
Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2005 00:01
UPD:08:34

H ΠΤΩΣΗ των τιμών του πετρελαίου και των αποδόσεων των ομολόγων περιόρισε τις πιέσεις στις μετοχές καθώς εξασθένησαν οι ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός και τα υψηλότερα επιτόκια θα πλήξουν τα εταιρικά κέρδη.

Ο βασικός δείκτης Dow Jones κατόρθωσε να διατηρήσει σταθεροποιητικές τάσεις στη διάρκεια της συνεδρίασης επωφελούμενος από την ενίσχυση επιλεκτικών μετοχών.

Ειδικότερα, μερικές μετοχές εταιρειών που είναι ευάλωτες στην προοπτική επιτοκίων οι οποίες δέχθηκαν πλήγμα από τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις κατόρθωσαν να ανακτήσουν μέρος των απωλειών τους. Τα κέρδη κλιμακώθηκαν στην ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά αλλά ήταν περιορισμένα λόγω του επιφυλακτικού κλίματος που επικράτησε ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης στοιχείων για το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα.

Η υψηλότερη του 2 1/2 πτώση των τιμών του πετρελαίου συνέβαλλε στην ενίσχυση των αμερικανικών blue chips. Η πτώση της μετοχής της Intel η οποία έχασε 2,58% επηρέασε τον δείκτη Nasdaq ο οποίος χθες γιόρτασε τα πέμπτη επέτειο για το κλείσιμο ρεκόρ στις 5048,62 μονάδες ενώ από τότε έχει χάσει 59%.

Γενικότερα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες παραμένουν ευάλωτοι για περαιτέρω πτώση. Μετά το κλείσιμο στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2001 την περασμένη Παρασκευή ο δείκτης Dow Jones υποχωρούσε σε καθημερινή βάση την τρέχουσα εβδομάδα ενώ ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 ακολούθησε καθοδική τροχιά αφότου άγγιξε το υψηλότερο σημείο από τον Ιούλιο 2001 την περασμένη Δευτέρα.

O Dow Jones έκλεισε στις 10.851,51 μονάδες αυξημένος κατά 0,42% και ο Nasdaq στις 2.059,72 σημειώνοντας ανεπαίσθητη πτώση κατά 0,08%.

Οι ανησυχίες για τις υψηλές τιμές πετρελαίου και τα αμερικανικά επιτόκια σε συνδυασμό με τις αντιφατικές ειδήσεις από εταιρείες κοινής ωφελείας και ΜΜΕ οδήγησαν τις μετοχές στην Ευρώπη σε χαμηλότερα επίπεδα για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση.

Ο δείκτης TSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,8% στις 1.085,3 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκυο ο δείκτης Nikkei έχασε 0,85% και έκλεισε στα κατώτερα της εβδομάδας στις 11.864,91 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα