Δέσμη εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων υπόσχεται το χρηματιστήριο

Στόχος οι αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων να γίνουν αποτελεσματικές, ανθεκτικές, διαφανείς, λέει ο πρόεδρος της Ε.Κ.
Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2016 13:43
UPD:13:46
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Από την έντυπη έκδοση

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Την εισαγωγή δέσμης εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων αναπτυξιακού χαρακτήρα προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης μιλώντας στη «Ν» και κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που φεύγει.

«Απώτερος στόχος είναι οι αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων να γίνουν αποτελεσματικές, ανθεκτικές και διαφανείς και η δημιουργία περισσότερο σταθερού περιβάλλοντος για τις αγορές κεφαλαίου, τους διαμεσολαβητές και τους τόπους διαπραγμάτευσης στην Ε.Ε. Για τον λόγο αυτό μελετούμε, μεταξύ άλλων, την εισαγωγή στην ελληνική αγορά -αφού καταλήξουμε ότι θα προσφέρει- μιας δέσμης εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θα δώσει κάποια διέξοδο στους επενδυτές, αλλά και θα προσθέσει μια ακόμη σημαντική πηγή άντλησης κεφαλαίων για τις επιχειρήσεις. Θα προωθήσουμε ρυθμίσεις για τη σύσταση και αδειοδότηση των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων που δεν προέβλεψε ο σχετικός νόμος 4209/2013. Πρόκειται κυρίως για τα Hedge Funds, τα Private Equity Funds, καθώς και τα δανειοδοτικά κεφάλαια (Loan Originating Funds) που έχουν ως στόχο τη δανειοδότηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και λειτουργούν με τη μορφή του Loan Origination, Loan Participation και Loan Restructuring. Θα υπάρξει, τέλος, πρόβλεψη και για τη λειτουργία των Funds of Funds ως Εναλλακτικών Οργανισμών Επενδύσεων» δηλώνει ο κ. Γκότσης και συνεχίζει:

INTIME NEWS

Θα προωθήσουμε ρυθμίσεις για τη σύσταση και αδειοδότηση των Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων που δεν προέβλεψε ο σχετικός νόμος 4209/2013 προαναγγέλλει ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης.

«Και το 2016 η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε ως προτεραιότητα τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς κεφαλαίων της χώρας με σκοπό την προστασία των επενδυτών αλλά και την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για τους συμμετέχοντες, ώστε να λειτουργούν όλοι με ίσους όρους. Ταυτόχρονα ως ρυθμιστική αρχή φρόντισε ώστε με προτάσεις να συμβάλει στην αποδοτικότερη λειτουργία της αγοράς, είτε ενσωματώνοντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία στο εθνικό δίκαιο είτε αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στη δημιουργία νομικού πλαισίου για τη διευκόλυνση της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Αυτό σημαίνει ότι μέλημά μας είναι, εκτός από την εποπτεία, η ενδυνάμωση της πραγματικής οικονομίας με συγκεκριμένες δράσεις.

Με νομοσχέδιο που ετοιμάζουμε ανατίθεται η ανάληψη της εποπτείας στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για τα αμιγώς επενδυτικά κεφάλαια συμμετοχών που ρυθμίζουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί για τα Ευρωπαϊκά Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EuVEKA) και για τα Ευρωπαϊκά Κεφάλαια Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας (EuSEF).

Μεγάλη προσπάθεια επίσης, με πολύ υψηλές απαιτήσεις, θα πρέπει τον καινούργιο χρόνο να καταβληθεί από την Επιτροπή για την ενσωμάτωση της Οδηγίας MiFID ΙΙ και του Κανονισμού MiFIR, που ρυθμίζουν θέματα για τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, για τις σχέσεις με τους πελάτες τους και για τη λειτουργία των τόπων διαπραγμάτευσης (Χρηματιστήριο Αθηνών).

Είναι βέβαια αυτονόητο ότι όλες αυτές οι ενέργειες, εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία, νέες αγορές, νέες εταιρικές μορφές κ.λπ. φροντίζουμε να λειτουργούν σε ένα πλαίσιο νομιμότητας, ώστε και οι επενδυτές να προστατεύονται αλλά και ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών να διασφαλίζεται. Ζητούμενο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είναι η συμβολή στην αποδοτικότητα, χωρίς όμως εκπτώσεις στην ακεραιότητα της αγοράς».

Σωκράτης Λαζαρίδης: Η αγορά εταιρικών ομολόγων ενεργοποιήθηκε με σημαντικές εκδόσεις

«Το 2016 απέδειξε πως έχει πλέον διαμορφωθεί συναντίληψη για την ανάγκη κινητοποίησης όλων των συμμετεχόντων προς την κατεύθυνση αξιοποίησης των εργαλείων χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμα» δηλώνει στη «Ν» ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης και συνεχίζει:

«Έπειτα από πολύχρονη αδράνεια το Χρηματιστήριο υποδέχθηκε νέες εταιρείες οι οποίες εισήγαγαν μετοχές ή εταιρικά ομόλογα στην Κύρια και Εναλλακτική Αγορά. Η αγορά εταιρικών ομολόγων ενεργοποιήθηκε με σημαντικές εκδόσεις, ενώ εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε δημόσια προσφορά το Ηλεκτρονικό Βιβλίο Προσφορών, μία υπηρεσία που αφενός εξασφαλίζει τη μέγιστη διαφάνεια και αξιοπιστία της όλης διαδικασίας και αφετέρου αυξάνει την πρόσβαση του εκδότη σε δυνητικούς επενδυτές. Οι εισαγωγές εταιρικών ομολόγων αποτελούν έμπρακτη αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, συμβάλλοντας παράλληλα στη διεύρυνση των επιλογών των επενδυτών. Η αποδοχή της οποίας έτυχαν οι εκδόσεις αυτές είναι η καλύτερη απάντηση στο ερώτημα εάν τέτοιου είδους χρηματοδοτικά εργαλεία έλειπαν από την εγχώρια αγορά.

Η ύπαρξη πολλαπλών επιλογών, τόσο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων όσο και για τις αποφάσεις των επενδυτών είναι σήμερα περισσότερο αναγκαία από ποτέ και δεν αποτελεί ελληνική πραγματικότητα. Στη διάρκεια του 2016 το Χρηματιστήριο άνοιξε τις πόρτες του και σε μη εισηγμένες εταιρείες οι οποίες παρουσίασαν τα επιχειρηματικά τους μοντέλα στο οικοσύστημα της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς. Θα συνεχίσουμε και φέτος να υποδεχόμαστε επιχειρήσεις οι οποίες βραβεύονται από διάφορους φορείς και έχουν ενδιαφέρον να παρουσιάσουν την πορεία και τους στόχους τους στους συμμετέχοντες της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς, υπήρξαν δείκτες και στατιστικά στοιχεία που “αντιστάθηκαν” δημιουργώντας προσδοκίες για την επίτευξη μίας καλύτερης εικόνας το 2017. Η ελληνική αγορά υπολείπεται σημαντικά των ευρωπαϊκών σε επίπεδο ύψους κεφαλαιοποίησης συγκριτικά με το ΑΕΠ της χώρας (19,8% σε σχέση με 71,8% της Ευρώπης). Αυτό όμως το στοιχείο υποδηλώνει ότι υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες ανόδου της αγοράς στο πλαίσιο του μεγέθους της οικονομίας.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει συνεχής τυποποίηση του κανονιστικού πλαισίου που επιβάλλει τη βελτίωση της λειτουργικότητας των αγορών, ώστε αυτές να παρέχουν ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες σε επιχειρήσεις και επενδυτές.

Στο πλαίσιο αυτό θα τεθούν άμεσα σε ισχύ σημαντικές κανονιστικές και λειτουργικές βελτιώσεις: Στη νέα κατηγοριοποίηση μετοχών της κύριας αγοράς θα προβλέπονται τρεις κατηγορίες - υψηλή, μέση και χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα. Θα τροποποιηθεί ο αλγόριθμος υπολογισμού της τιμής κλεισίματος των μετοχών στην κύρια αγορά. Θα διαφοροποιηθούν οι υποχρεώσεις των ειδικών διαπραγματευτών ανάλογα με τον τίτλο επί του οποίου ασκούν ειδική διαπραγμάτευση. Επιπλέον, θα εισαχθεί η δυνατότητα των καλυμμένων πωλήσεων (covered sales). Ανταποκρινόμενοι σε αίτημα των μελών μας, υλοποιήσαμε μία αυτόματη διαδικασία ώστε στις πωλήσεις, όταν ο πελάτης/επενδυτής καθιστά τους τίτλους τους διαθέσιμους στο μέλος, να μπορούν εφόσον συμφέρει το μέλος να λειτουργήσουν ως μέρος της εγγύησής του.

Ιδιαίτερα σημαντική προσαρμογή σε κανονιστικές ρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί η CSDR, η οποία αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2017. Μέσω εναρμονισμένης διαδικασίας αδειοδότησης (passporting) θα δίνεται η δυνατότητα στα Αποθετήρια να παρέχουν διασυνοριακά, εντός Ε.Ε., υπηρεσίες πρόσβασης μεταξύ τους καθώς και διαδικασίες διασύνδεσης με άλλες αγορές και Οίκους Εκκαθάρισης».

Γιάννης Πολυχρονίου: Ενίσχυση του θεσμού των εταιρικών ομολόγων

Για αποφυγή λαθών του παρελθόντος αλλά και στα σημεία στα οποία πρέπει να επικεντρωθούν οι αρμόδιες αρχές προκειμένου η αγορά να βρεθεί και να σταθεροποιηθεί σε τροχιά ανάπτυξης κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΔΥΚΑ Γιάννης Πολυχρονίου.

«Το Ελληνικό Χρηματιστήριο φέτος έκλεισε 140 χρόνια ζωής. Προβληματίζει όμως αν πλέον λόγω “ηλικίας” πλησιάζει προς το τέλος του ή αν θα συμβεί κάτι το οποίο θα το ανανεώσει και θα το ωθήσει να συνεχίσει την πορεία του στη διάρκεια του χρόνου, με την έννοια να διατηρήσει τον ρόλο του ως σημαντικό εργαλείο άντλησης κεφαλαίων σε μια οικονομία. Ως αντικείμενο συζήτησης της κοινωνίας αποτελεί πλέον κάτι το απευκταίο. Η συμβουλή των πιο “έμπειρων” ή σοφότερων από τη ζωή προς τους αδαείς και πιο νέους είναι αποτρεπτικού χαρακτήρα.

Η αίσθηση πως πρόκειται για μία αγορά όπου χάνει κανείς τα χρήματά του αποτελεί πλέον λαϊκό αίσθημα. Αν εκδιδόταν ερωτηματολόγιο με μοναδικό ερώτημα αυτό το θέμα, νομίζω πως αρκετοί θα στοιχημάτιζαν επί του σίγουρου αποτελέσματος. Έχοντας όλα αυτά τα δεδομένα στο “τραπέζι” αναρωτιέται κανείς πώς μπορεί να γίνει χρήση όλων των εξαγόμενων στοιχείων προς όφελος της αγοράς. Τα σημεία όπου πρέπει να επικεντρωθεί κανείς θεωρώ πως είναι τα εξής:

* Θεσμικό πλαίσιο. Ομολογουμένως το θεσμικό πλαίσιο σήμερα δεν έχει καμία σχέση με εκείνο του παρελθόντος. Η εποπτεία του συστήματος βελτιώθηκε σημαντικά και συνεχίζει να βελτιώνεται. Δυστυχώς όμως επειδή το μέγεθος της αγοράς σε όρους εποπτείας λειτουργεί πλέον σε υπερεθνικό - ευρωπαϊκό επίπεδο, η ESMA (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) συχνά, όχι μόνο δεν λαμβάνει υπ’ όψιν της τις ιδιαιτερότητες μιας αγοράς αλλά συντάσσει οδηγίες οι οποίες είναι δυσβάσταχτες για τους συμμετέχοντες στην κεφαλαιαγορά, προκαλώντας αντικίνητρα ανάπτυξης των εργασιών του κλάδου από το λεγόμενο overregulation. Εδώ θα πρέπει η εθνική εποπτική αρχή να συνεργαστεί στενότερα με τους φορείς της αγοράς και να αναδείξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο τις εθνικές ιδιαιτερότητες

* Παροχή κινήτρων στους market makers. Όταν σε μία αγορά απουσιάζει το volatility και αυτή στερείται σοβαρών καθαρών εισροών, ο μόνος τρόπος για να την τονώσεις είναι να προκαλέσεις με τεχνητούς τρόπους αύξηση της μεταβλητότητας.

* Ενίσχυση του θεσμού των εταιρικών ομολόγων και του crowdfunding. Η σπουδαία κίνηση της Ε.Κ να μεταβάλει το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να αναπτυχθεί η αγορά ομολόγων και το crowdfunding ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση. Το μόνο που μένει είναι να γίνει μία σωστή και γρηγορότερη διάχυση πληροφόρησης προς τις επιχειρήσεις και το επενδυτικό κοινό».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ



Σχολιασμένα