Γερμανία: Αισιόδοξες oι εκτιμήσεις για τo 2017

Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2016 14:09
UPD:14:10
REUTERS/WOLFGANG RATTAY

Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί τόσο το Brexit όσο και η εκλογή Τραμπ στην αμερικανική προεδρία, παράγοντες της γερμανικής οικονομίας εμφανίζονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το 2017.

«Το δεξαμενόπλοιο “Γερμανική Οικονομία” συνεχίζει το ταξίδι του, σε ήρεμα νερά, χωρίς να κερδίζει μεν σε δυναμική, αλλά και χωρίς να διαφαίνονται κίνδυνοι», σχολιάζει χαρακτηριστικά ο Μίχαελ Χύτερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου της Γερμανικής Οικονομίας στην Κολωνία, σκιαγραφώντας τις προβλέψεις για το 2017.

Ρεκόρ κατασκευών

Στους πλέον κερδισμένους τομείς συγκαταλέγεται πρωτίστως ο κατασκευαστικός κλάδος. «Διαπιστώνουμε αύξηση του δείκτη κατασκευών, ενώ θετικές είναι οι τάσεις και στις δημόσιες κατασκευές λόγω της καλύτερης οικονομικής συγκυρίας», εξηγεί ο Χύτερ. Από την εξέλιξη αυτή ωφελούνται φυσικά και «συγγενικοί» κλάδοι, όπως ο μεσιτικός. «Έχουμε μια θετική μισθολογική κατάσταση. Επιπλέον, τα χαμηλά επιτόκια ευνοούν την αγορά ακινήτων» σπεύδει να προσθέσει.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ έχει περιορίσει σημαντικά τα κέρδη τραπεζών και ασφαλιστικών εταιριών. Ταμιευτήρια και ασφαλιστικός κλάδος συγκαταλέγονται στους λίγους που αξιολογούν χειρότερη τη σημερινή κατάσταση σε σχέση με πέρσι. Άλλωστε, είναι και οι κλάδοι που σχεδιάζουν το 2017 την κατάργηση αρκετών θέσεων εργασίας.

Θα ωφεληθεί η οικονομία από τους πρόσφυγες;

Το ερώτημα αν θα ωφεληθεί ή αν θα επιβαρυνθεί η αγορά εργασίας από τα μαζικά κύματα προσφύγων δεν μπορεί ακόμη να απαντηθεί. «Βρισκόμαστε ακόμη στη φάση αξιολόγησης της δυνατότητας απασχόλησης των προσφύγων», λέει ο οικονομολόγος. «Γενικότερα ισχύει ότι μια δυναμική αγορά εργασίας είναι ό,τι καλύτερο μπορεί να συμβεί σε μια χώρα».

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές για την περαιτέρω ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας είναι και οι εκτιμήσεις που αφορούν τις σχεδιαζόμενες επενδύσεις. «Σε πολλούς κλάδους η ψηφιοποίηση γίνεται όλο και πιο σημαντική. Αυτό οδηγεί τις επιχειρήσεις σε επενδύσεις» επισημαίνει ο Χύτερ.

Οι απρόβλεπτοι παράγοντες που προκαλούν αβεβαιότητα «ακούνε» στο όνομα Brexit και Τραμπ. Το δόγμα του προστατευτισμού που ενδέχεται να υιοθετήσει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, θα πλήξει πρωτίστως τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που ο συγκεκριμένος κλάδος δεν ατενίζει με ιδιαίτερη αισιοδοξία την ερχόμενη χρονιά. Στα δυνητικά ρίσκα του 2017, όπως εκτιμά ο οικονομολόγος, θα πρέπει να συμπεριληφθούν επίσης, η Ρωσία, η Τουρκία, η Βραζιλία και η Κίνα.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα