Μειωμένος κατά 20% ο τζίρος στο Χ.Α. το 2016

Τετάρτη, 28 Δεκεμβρίου 2016 19:24
UPD:19:43
REUTERS/RONEN ZVULUN

Μειωμένος κατά 20% ήταν ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τη διάρκεια του 2016, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης, κάνοντας τον απολογισμό του έτους.

Μειωμένος κατά 20% ήταν ο τζίρος στο Χρηματιστήριο Αθηνών κατά τη διάρκεια του 2016, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου, Σωκράτης Λαζαρίδης, o οποίος κάνοντας τον απολογισμό του έτους, σημείωσε ότι η συμμετοχή των ξένων επενδυτών παρέμεινε σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα, στο 61% της συνολικής κεφαλαιοποίησης.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας πραγματοποιήθηκε από τις τράπεζες, ενώ ο κλαδικός δείκτης κατέγραψε ακόμη μία πτωτική χρονιά. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το 2016 ήταν η πρώτη χρονιά - μετά από αρκετά έτη - που ξεκίνησε η πρωτογενής άντληση κεφαλαίων, με αιχμή την ομολογιακή αγορά.

Σε επίπεδο εισηγμένων, συνέχισε ο κ. Λαζαρίδης, τα δεδομένα υποδηλώνουν την αλλαγή του κλίματος, καθώς στο α’ εξάμηνο καταγράφηκε αύξηση τόσο της λειτουργικής κερδοφορίας, όσο και των χρηματικών διανομών. Ενδεικτικά, 96 εταιρείες εμφάνισαν καθαρή κερδοφορία, ενώ 44 σημείωσαν ζημιές, όταν τα αντίστοιχα νούμερα στο εξάμηνο του 2015, ήταν 87 και 53.

Ο ίδιος προανήγγειλε παράλληλα, τρεις νέες κατηγορίες συναλλακτικής δραστηριότητας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου - τις κατηγορίες υψηλής, μέσης και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας, ενώ δεσμεύτηκε για την προώθηση μέτρων τόνωσης της αγοράς ενέργειας.

Καταλήγοντας, γνωστοποίησε ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται σε «προχωρημένες συζητήσεις» με τα Χρηματιστήρια της Κίνας και του Ιράν για την παράλληλη εισαγωγή και διαπραγμάτευση ETFs, ενώ επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον τουλάχιστον δύο ελληνικών εταιρειών, οι οποίες επιθυμούν να εισάγουν προς διαπραγμάτευση τις ομολογίες τους, στη συγκεκριμένη αγορά του Χ.Α.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα