Κάμψη 37% στις εξαγωγές γουνών το 2015

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016 15:42
UPD:15:44
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΤΡΑΒΟΥ ΔΗΜΗΤΗΡΗ

Σημαντική κάμψη της ζήτησης γουνών από το εξωτερικό διαπιστώνει πρόσφατη μελέτη της IBHS A.E. για την εγχώρια αγορά της γουνοποιίας, καθώς οι εξαγωγές το 2015, υποχώρησαν κατά 37% σε μόλις 125,55 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, οι εξαγωγές εμφάνισαν σωρευτική πτώση 41%, ενώ οι συνολικές πωλήσεις σημείωσαν μείωση σε ποσοστό ακόμη και 50% - 60%.

Η υποχώρηση της ζήτησης αποδίδεται στα γεγονότα που εκτυλίχτηκαν κατά τη ρωσο-ουκρανική διένεξη, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα την υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος και τον περιορισμό της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων καταναλωτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία αποτελεί τον κυριότερο εξαγωγικό προορισμό για τις ελληνικές γουνοποιίες.

Παράλληλα, αρκετές ελληνικές επιχειρήσεις που λειτουργούσαν εκθέσεις στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναγκάστηκαν να κλείσουν κάποια από τα καταστήματά τους ή να αποχωρήσουν από την εν λόγω αγορά, καθώς ο αριθμός των Ρώσων τουριστών στην αραβική χώρα έχει περιοριστεί δραστικά.

Η συρρίκνωση της ζήτησης, σύμφωνα με την IBHS, έχει οδηγήσει τις περισσότερες επιχειρήσεις σε προσωρινή διακοπή των παραγωγικών τους δραστηριοτήτων, καθώς διαθέτουν υψηλά αποθέματα έτοιμων εμπορευμάτων, τα οποία με τις υφιστάμενες συνθήκες δεν μπορούν να διοχετευθούν στο εξωτερικό.

naftemporiki.gr

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα