Χ.Α.: Η οδός προς τη δεύτερη αξιολόγηση άνοιξε και οι τράπεζες ανεβαίνουν

Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 2016 15:13
UPD:15:16
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην πρώτη σύνοδο της τελευταίας εβδομάδας του 2016 η ελαφρά ανοδική εικόνα των μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέβαλε στην δημιουργία της διάθεσης για ανάληψη του ρίσκου στο Χ.Α.

Η αγορά της Αθήνας βαδίζει στα χνάρια του τραπεζικού δείκτη που αναμετρήθηκε  σήμερα με τις 860 μονάδες σαν υψηλά επίπεδα ημέρας στο πρώτο μέρος και κατόπιν υποχώρησε ως τις 835 μονάδες για να βρεθεί αμέσως μετά το μέσο της συνόδου με κέρδη της τάξης του +4,3%.

Το υποτονικό κλίμα εμφανίστηκε στις συναλλαγές στην Ασία το πρωί χωρίς την κατεύθυνση των δεικτών στη Νέα Υόρκη αλλά οι αισιοδοξία στην Αθήνα προκλήθηκε από την εξέλιξη των συνομιλιών των αρμοδίων της ελληνικής πλευράς με τους εταίρους. Στις αγορές κυριάρχησε η μετριοπαθής αισιοδοξία και εμφανίστηκαν κέρδη στο Παρίσι και τη Γερμανία  και μέτρια άνοδος αργότερα.

Οι αγορές του ευρώ είναι σταθεροποιημένες καθώς η εικόνα στα futures του πετρελαίου  και οι ενδείξεις για το άνοιγμα των αγορών της Νέας Υόρκης  είναι θετικές για αύξηση της διάθεσης για ρίσκο.

Την πορεία του τραπεζικού δείκτη που άγγιξε στο χαμηλό του στις 816,04 (+1,80%) στο άνοιγμα θα ορίζαμε ως αντίστροφη της περασμένης Πέμπτης.  Ακολούθησε δυναμική ισορροπίας στα επίπεδα γύρω από τις 836 μονάδες αφού στο μέγιστο μέρας στις 858,5 μονάδες στις 11:12 είχε μεταβολή +7,09%.

Το αποτέλεσμα είναι η άνοδος του 25άρη στο επίπεδο των 1735 μονάδων και από τις 12:15 ως τις 14:48 βρίσκεται σε ζώνη μεταξύ 1715 ως 1724 μονάδων και μέσα σε αυτή την τροχιά εμφάνισε μεταβολή  της τάξης του +1,5% με πορεία αντίστοιχη με την κίνηση του δείκτη για τις τράπεζες ενώ η μεταβολή του Γ.Δ. στο ελάχιστο του στις 634,65 μονάδες ήταν +0,69%.

Η διαπίστωση ωστόσο του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις τράπεζες μετά το άνοιγμα υπογράμμισε τη διάθεση για φρένο στο ξεφόρτωμα θέσεων και επιθετική επιστροφή σε αγορές. Στο μέσο της διαπραγμάτευσης η μεταβολή του 25άρη είναι +1,45% και ο ΓΔ κερδίζει +1,28% στις 14:53 έχοντας πλάγια κίνηση από τις 12:15 ως το μέσο της διαπραγμάτευσης σήμερα. 

Η αγορά κινείται ανοδικά και υπό το κράτος  του αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε στα περισσότερα blue chip εκτός των τραπεζών. Αυτό έδωσε κέρδοι και ξεχωρίζουν οι κλάδοι των εταιριών Εμπορίου +1,47%, Τροφίμων Ποτών +1,39% και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +1,45%.

Αντιστάθμιση στην άνοδο προκύπτει από τις πιέσεις σε ορισμένες μετοχές όπως ο ΟΛΠ -1,44%, ΟΠΑΠ -1,47%  και ΛΑΜΔΑ -1,07%. Κρατώντας την κίνηση του μέσου όρου σε επίπεδα πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο αλλά γύρω από τις 638 μονάδες.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν τάση που έχει φέρει μέτριες για το βάρος τους μεταβολές. Στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών αισιοδοξία. Τους βασικούς δείκτες επηρεάζουν θετικά σήμερα η ενίσχυση του πετρελαίου και το ανοδικό ξεκίνημα στη Νέα Υόρκη βάσει των στοιχημάτων στα ΣΜΕ των βασικών δεικτών εκεί.

Εδώ ο Γ.Δ., εμφάνισε μέγιστο σε λιγότερο από μια ώρα μετά από το άνοιγμα με τον τζίρο κοντά στα επίπεδα της Παρασκευής. Αλλά ενδοσυνεδριακό ελάχιστο είναι σαφές ότι δεν αναζητείται. Γίνεται προσπάθεια διατήρησης πλάγιας κίνησης στα επίπεδα των 638 μονάδων.

Επιτυγχάνεται για την ώρα μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης διαρκείας 2,5 ώρες περίπου. Ο Γ.Δ. έχει εμφανίσει απόλυτο συντονισμό με τον τραπεζικό. Οι θεσμικοί όρισαν σήμερα από την αρχή κίνηση σε Θετικό πεδίο.

Η ατμόσφαιρα διεθνώς έχει φέρει εικόνα δυναμικής σταθεροποίησης στις μεταβολές των βασικών δεικτών και οι τιμές των futures στις αγορές των ΗΠΑ λειτουργούν σαν ώθηση στη διάθεση για ρίσκο.

Οι  θεσμικοί σήμερα εξέφρασαν ενδιαφέρον για αγορές ορισμένων blue chip. Δεν εξατμίστηκε η διάθεση για συναλλαγές, άρα υπάρχει πιθανότητα 90% για τον  Γ.Δ. ή για τον 25άρη να κλείσουν με κέρδη. Η αγορά σήμερα εμφάνισε στις διακυμάνσεις 100% ταύτιση με την πορεία του τραπεζικού δείκτη. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει μεταβολή +4,3%.

Είναι εμφανής η προσπάθεια να ξεφορτωθούν τις θέσεις τους σε ορισμένα blue chip και αυτό υπογραμμίζει την τακτική αποκόμισης κερδών από βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις  που εφάρμοσαν  οι ισχυροί θεσμικοί. Ο τζίρος είναι ισοδύναμος της προηγούμενης συνόδου. Αφού με την βοήθεια πακέτων, στις 15:02 ξεπερνούσε τα 17,070 εκατ. ευρώ.

Όμως σε αυτά υπάρχουν συναλλαγές αξίας 0,262 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν πακέτα. 

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν θετικές μεταβολές μετά από ένα νευρικό πρώτο μέρος, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX +0,12%, ο CAC +0,16% και για τον FTSE100 οριακά +0,06%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του +0,03% για τον S&P500 και +0,01% για τον Dow.

Οι δείκτες στο Χ.Α. έχουν μεταβολή +1,51% για τον Γ.Δ. που βρίσκεται στις 639,71 μονάδες, και για τον 25άρη κέρδη +1,47% με τον FTSEM στο +0,35%.  Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 56 και των πτωτικών 38 με αμετάβλητες τις 18. Η δυναμική του πρώτου μέρους, διασφαλίζει το θετικό πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας. 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα