Προς αύξηση παραγωγής κατά 2% ο ΟΠΕΚ

Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2005 09:47

Την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2% αναμένεται να υιοθετήσουν σήμερα στο Ισφαχάν οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, σε μια προσπάθεια να μειωθούν οι τιμές του μαύρου χρυσού που έχουν σκαρφαλώσει στα 55 δολάρια το βαρέλι.

Το σαουδαραβικό σχέδιο προβλέπει την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ώστε να ανέλθει στα 27,5 εκατομμύρια βαρέλια.Οι περισσότεροι υπουργοί κατέστησαν σαφές ότι θα υποστηρίξουν την αύξηση της παραγωγής στη σημερινή σύνοδο που άρχισε στις 09.30 (ώρα Ελλάδος) στο Ισφαχάν.

Ορισμένοι υπουργοί εμφανίστηκαν πάντως να διαφωνούν για το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να ξεκινήσει η αύξηση της παραγωγής, αν και ο σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου Αλί αλ Ναίμι τόνισε ότι αυτό πρέπει να γίνει αμέσως. Ο αλ Ναίμι δήλωσε ότι θεωρεί υπερβολική την τιμή των 55 δολαρίων τονίζοντας ότι στόχος είναι να υποχωρήσουν οι τιμές στα 40 έως 50 δολάρια.

«Στο επίπεδο των 55 δολαρίων οι τρέχουσες τιμές είναι υψηλές. Εμείς θέλουμε να είναι στα 40 έως 50 δολάρια», τόνισε ο αλ Ναίμι σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα αλ Χάγιατ.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού υποχώρησαν σήμερα κατά 60 σεντς στις αγορές της Ασίας διαμορφούμενες στα 54,64 δολάρια το βαρέλι

Πηγές: AΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα