Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας «για την προστασία της Κεφαλαιαγοράς από πράξεις προσώπων που κατέχουν προνομιακές πληροφορίες και πράξεις χειραγώγησης της αγοράς».
Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, οι νέες ρυθμίσεις στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη προστασία του επενδυτικού κοινού από φαινόμενα κατάχρησης της αγοράς, αλλά και στην ενίσχυση της ακεραιότητας και διαφάνειας της Κεφαλαιαγοράς.
Παράλληλα, εισάγεται νέο πλαίσιο ποινικών κυρώσεων για τα αδικήματα της κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών και της χειραγώγησης της αγοράς, τόσο πλημμεληματικής όσο και κακουργηματικής μορφής. Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει:
- Την υποχρέωση των προσώπων που ασκούν διευθυντικά καθήκοντα σε εκδότη να γνωστοποιούν στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο κοινό τις συναλλαγές που διενεργούνται για δικό τους λογαριασμό και αφορούν μετοχές του εκδότη, καθώς και η υποχρέωση προσώπων που διαμεσολαβούν κατ΄ επάγγελμα στην κατάρτιση συναλλαγών να καταγράφουν και να αρχειοθετούν τις εντολές των πελατών τους.
- Επιβάλλεται πρόστιμο ύψος 10.000 μέχρι 2.000.000 εκ ευρώ σε περίπτωση παράβασης της απαγόρευσης κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών ή της απαγόρευσης χειραγώγησης της αγοράς από την Επιτροπή Κεφαλαιααγοράς. Τα ανώτατα όρια δύνανται να τριπλασιαστούν σε περίπτωση υποτροπής.
- Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δύναται να επιβάλει πρόστιμο ύψους από 3.000 μέχρι 500.000 ευρώ σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης για δημοσιοποίηση χωρίς υπαίτια βραδύτητα από τους εκδότες, προνομιακών πληροφοριών που τους αφορούν άμεσα. Το πρόστιμο μπορεί να τριπλασιαστεί σε περίπτωση υποτροπής.
- Η επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του νομοσχεδίου, ή που ορισμένες πράξεις επηρεάζουν χρηματοπιστωτικά μέσα που έχουν εισαχθεί προς διαπραγμάτευση σε άλλη οργανωμένη αγορά, παρέχει τα στοιχεία που διαθέτει στην αρμόδια αρχή του άλλου κράτους - μέλους. Ταυτόχρονα μπορεί να ζητήσει τη διενέργεια έρευνας από την αρμόδια αρχή του άλλου κράτους - μέλους.
Πηγή: AΠΕ