Μέτρα της Κομισιόν κατά της Ελλάδας για την αγορά ενέργειας

Αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα και άλλα εννέα κράτη - μέλη
Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2005 13:38

Αιτιολογημένες γνώμες στην Ελλάδα, τη Γερμανία, το Βέλγιο. την Εσθονία, την Ιρλανδία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Σουηδία, την Ισπανία και το Λουξεμβούργο, απέστειλε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επειδή δεν έχουν ενσωματώσει στο εθνικό τους δίκαιο την μία ή και τις δύο ευρωπαϊκές οδηγίες σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Αυτό αποτελεί το δεύτερο στάδιο της διαδικασίας επί παραβάσει μετά τις προειδοποιητικές επιστολές που έστειλε η Επιτροπή σε 18 κράτη τον Οκτώβριο 2004. Η κατάσταση έχει επομένως βελτιωθεί, αλλά η Επιτροπή λυπείται που δέκα κράτη μέλη δεν έχουν ακόμη ενσωματώσει τις οδηγίες, δύο σχεδόν έτη μετά την έκδοσή τους τον Ιούνιο 2003.

«Δεν αρκεί η έκδοση νομοθετικών πράξεων: πρέπει και τα κράτη μέλη να εφαρμόζουν τους κανόνες που καθιέρωσαν τα ίδια. Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που διαθέτει για να το υπενθυμίζει στα κράτη μέλη. Η σχετική νομοθεσία αντιπροσωπεύει ουσιαστικό βήμα προς την υλοποίηση μιας πραγματικά ανταγωνιστικής αγοράς ενέργειας στην Ευρώπη και έναν από τους όρους επιτυχίας της στρατηγικής της Λισσαβόνας», υπογράμμισε ο αρμόδιος για την Ενέργεια Επίτροπος, Andris Piebalgs.

Η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει αιτιολογημένες γνώμες σε δέκα κράτη μέλη τα οποία, παρά τις προειδοποιητικές επιστολές, δεν έχουν ακόμη ενσωματώσει την οδηγία σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού ή/και εκείνη που αφορά την εσωτερική αγορά φυσικού αερίου.

Οι δύο αυτές οδηγίες αποτελούν τα απαραίτητα στοιχεία για το άνοιγμα των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στην πράξη παρέχουν τη δυνατότητα, από την 1η Ιουλίου 2004 στους βιομηχανικούς πελάτες και από την 1η Ιουλίου 2007 στους ιδιώτες, να επιλέξουν ελεύθερα τον προμηθευτή τους. Οι οδηγίες συνδυάζουν το άνοιγμα στον ανταγωνισμό με τη διατήρηση της ποιότητας εξυπηρέτησης, του καθολικού χαρακτήρα της υπηρεσίας και της προστασίας των ευπαθών καταναλωτών, καθώς και με την επίτευξη των στόχων της ασφάλειας του εφοδιασμού.

Οι οδηγίες αυτές πρόκειται να εξασφαλίσουν στο άμεσο μέλλον τη νέα διάρθρωση της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη ενεργειακών κοινοπραξιών με τις γειτονικές χώρες της Ε.Ε., ιδίως στα δυτικά Βαλκάνια.

Η Επιτροπή επιθυμεί να υπενθυμίσει ότι το πραγματικό άνοιγμα στον ανταγωνισμό δεν αξιολογείται μόνο με βάση την ενσωμάτωση των οδηγιών, αλλά και σε συνάρτηση με δείκτες, όπως ο αριθμός των αλλαγών προμηθευτή. Για το λόγο αυτό, η Επιτροπή παρακολουθεί στενά την ενοποίηση και το βαθμό ανοίγματος των αγορών ενέργειας στον ανταγωνισμό, δημοσιεύοντας κάθε χρόνο μια έκθεση συγκριτικής αποτίμησης, η τελευταία από τις οποίες δημοσιεύθηκε το Ιανουαρίου 2005. Η Επιτροπή θα δημοσιεύσει πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 συγκεντρωτική έκθεση σχετικά με τη λειτουργία της αγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα