Διευρύνθηκαν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μετά την προειδοποίηση της Stmicroelectronics
Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2001 19:37
UPD:19:40

Διευρύνθηκαν προς το τέλος των συνεδριάσεων οι απώλειες για τους χρηματιστηριακούς δείκτες στην Ευρώπη μετά το πτωτικό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων και την προειδοποίηση της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών Stmicroelectronics σχετικά με την κερδοφορία της το δεύτερο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση της τελευταίας επικαλούμενη τη μείωση της ζήτησης στην αγορά των ημιαγωγών ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της εταιρείας το εν λόγω διάστημα θα κυμανθούν μεταξύ 1,55 δισ. δολ. και 1,60 δισ. δολ. έναντι 1,65 δισ. δολ. και 1,8 δισ. δολ. που αρχικώς εκτιμούσε.

Δυσοίωνα ήταν, όμως, τα μηνύματα και από το μέτωπο της οικονομίας, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προέβη σήμερα σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ. Σύμφωνα με το δελτίο του Ιουνίου που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ θα κυμανθεί μεταξύ 2,2% και 2,8% το έτος που διανύουμε, έναντι 2,6% και 3,6% που ανέμενε το Δεκέμβριο. Επίσης, η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κυμανθεί μεταξύ 2,3% και 2,7% έναντι 1,8% και 2,8% που εκτιμούσε το Δεκέμβριο.

Παράλληλα, σύμφωνα με σημερινά στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Istat, η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία μειώθηκε τον Απρίλιο κατά 1,9% σε σχέση με το Μάρτιο και κατά 1,8% σε σχέση με τον Απρίλιο του 2000. Σημειώνεται, ότι σε ετήσια βάση η μείωση της βιομηχανικής παραγωγής ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί τα τελευταία δύο χρόνια, γεγονός που αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας επηρεάζει αρνητικά την οικονομία της ευρωζώνης.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 [.FTSE] υποχώρησε κατά 1,16% και διαμορφώθηκε στις 5.752,5 μονάδες. Τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 8,99%, κατέγραψε η μετοχή της Telewest Communications και ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών Colt Telecom και Sage με πτώση 8,81% και 6,99% αντιστοίχως. Η μετοχή της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας Spirent υποχώρησε κατά 3,51% μετά την απόφαση της Salomon Smith Barney να αναθεωρήσει προς τα κάτω τη μελλοντική κερδοφορία της εταιρείας.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Canary Wharf ενισχύθηκε κατά 5,48% μετά την είδηση ότι η διοίκηση της εταιρείας προτίθεται να διανείμει σημαντικά μερίσματα στους μετόχους εντός της επόμενης τετραετίας. Ανοδικά κινήθηκε, για δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση, και η μετοχή της Hays μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας από τις Schroder Salomon και HSBC.

Παρίσι

Μικρότερες ήταν οι απώλειες για το δείκτη CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο οποίος έκλεισε στις 5.297,07 μονάδες μειωμένος κατά 1,06% με αρνητικό πρωταγωνιστή το τρίπτυχο ΤΜΤ (Τεχνολογία ΜΜΕ Τηλεπικοινωνίες), ο οποίος χθες είχε συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Η μετοχή της Thomson Multimedia υποχώρησε κατά 6,40% και ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών Dassault Systemes και Accor με απώλειες 6,11% και 5,10% αντιστοίχως. Η μετοχή της Alcatel υποχώρησε κατά 3,40% μετά την απόφαση της UBS Warburg να την αποκλείσει από τη λίστα με τις 15 κορυφαίες ευρωπαϊκές μετοχές. Τα σημαντικότερα κέρδη, της τάξεως του 2,04% κατέγραψε η μετοχή της Credit Lyonnais. Η μετοχή της Stmicroelectronics «έχασε» 4,23% μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη δευτέρου τριμήνου.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικράτησε σήμερα στο γαλλικό χρηματιστήριο είναι το γεγονός ότι από τις 40 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη των blue chips, μόλις εννέα ενισχύθηκαν, 29 υποχώρησαν και δύο μετοχές παρέμειναν αμετάβλητες.

Φρανκφούρτη

Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου ο δείκτης Xetra DAX περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης καταγράφει απώλειες 1,13% και έχει υποχωρήσει στις 6.042 μονάδες. Η μετοχή της SAP υποχωρεί κατά 4,35% παρά τη σημερινή δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας στο "Reuters", ότι οι πωλήσεις της SAP το εννεάμηνο που λήγει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα βρίσκονται σε αντιστοιχία με τους αρχικούς στόχους.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν, επίσης, και άλλες κορυφαίες εταιρείες από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας όπως Epcos, Infineon Technologies και Siemens. Πιέσεις δέχονται σήμερα και οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την είδηση ότι οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων το Μάιο στη Γερμανία μειώθηκαν κατά 6,2%. Οι μετοχές της BMW και Daimlerchrysler υποχωρούν κατά 2,97% και 1,80% αντιστοίχως.

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα οι δείκτες και στις υπόλοιπες χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Στο Μιλάνο, ο δείκτης MIB 30 έκλεισε στις 37.684 μονάδες με πτώση 1,88%, στο Aμστερνταμ ο δείκτης AEX στις 567,76 μονάδες μειωμένος κατά 1,56% και, τέλος, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 7.373,3 μονάδες με απώλειες 1,37%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα