«Βαθιά» στο κόκκινο οι δείκτες

Εκρηκτικό μείγμα
Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2005 00:01
UPD:09:14

ΟΙ ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΤΙΚΕΣ προειδοποιήσεις για εταιρικές κερδοφορίες από δεικτοβαρείς εταιρείες και η κατάρριψη νέου υψηλού ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου έστειλαν βαθιά στο κόκκινο τη Wall Street.

Πρόσθετος αρνητικός παράγοντας για το κλίμα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς ήταν η ανακοίνωση για, υψηλότερη των προσδοκιών, διεύρυνση του αμερικανικού ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, γεγονός που αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για την προοπτική επιτοκίων.

Ενας εκρηκτικός συνδυασμός γεγονότων οδήγησε χαμηλότερα την ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, επισημαίνουν αναλυτές.

Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας μπορεί να πλήξουν τις εταιρικές κερδοφορίες και να περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες που είναι η κινητήριος δύναμη της αμερικανικής οικονομίας.

Αρχικά οι απώλειες των μετοχών ήταν οριακές αλλά η άνοδος των τιμών του πετρελαίου επιτάχυνε το ρυθμό υποχώρησης των τιμών.

Το σήμα καθόδου στο βιομηχανικό δείκτη Dow Jones έδωσε η General Motors η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την προοπτική κερδοφορίας της για το 2005 λόγω μείωσης των πωλήσεων στη Β. Αμερική με τη μετοχή της να σημειώνει πτώση 13,6%.

Επίσης πτώση σημείωσε η μετοχή της Ford Motor, χάνοντας 41 σεντ μετά την ανακοίνωση προβλέψεων για κερδοφορία του έτους στο κατώτερο όριο του στόχου.

Στις γενικότερες ρευστοποιήσεις δεν απουσίαζε η μετοχή της Microsoft με πτώση 0,8%, ενώ η μετοχή της αλυσίδας καφέ Starbucks έχασε 2,8%.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.633,07 μονάδες μειωμένος κατά 1,04% και ο Nasdaq στις 2.015,75 μονάδες με απώλειες 0,94%.

Στην Ευρώπη οι μετοχές τερμάτισαν στα κατώτερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων μετά την κατάρριψη νέου υψηλού ρεκόρ στις τιμές του πετρελαίου και την προειδοποίηση για τα κέρδη της αυτοκινητοβιομηχανίας General Motors.

Ο τομέας αυτοκινητοβιομηχανίας ήταν ήδη ευάλωτος μετά την ανακοίνωσε στοιχείων που έδειξαν ότι οι νέες πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη είναι οι χειρότερες της τελευταίας δεκαετίας, διερύνοντας το χαλαρό άνοιγμα του έτους.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips υποχώρησε κατά 1,4% στις 1.079 μονάδες, ενώ ο επιμέρους DJ Euro Stoxx 50 έχασε 1,7% κλείνοντας στις 3.032,1 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,44% στις 11.873,18 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα