Market Beat: Αν το EuroWorking Group ικανοποιήσει όλες τις πλευρές θα ανακουφίσει την αγορά

Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016 09:37
UPD:09:37
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε μόλις 25 πόντους χαμηλότερα του «μαγικού» 20.000 που λειτουργεί σαν ψυχολογικό φράγμα, βοηθούμενος από μια άνοδο +1,68% των μετοχών της Goldman Sachs. Οι μετοχές κινούνται ανοδικά μετά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου, με τον Dow πάνω +9% και τον S&P 500 +6%, από τα στοιχήματα - προσδοκίες ότι τα σχέδια του εκλεγέντος Προέδρου Donald Trump για την αλλαγή των πλαισίων στη φορολόγηση και τις αυξημένες δαπάνες υποδομής, θα μπορούσαν να αυξήσουν τα εταιρικά κέρδη και να επιταχύνουν την ανάπτυξη.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι θεσμικοί του ΧΑ εμφάνισαν πάλι ανακλαστικά άμυνας στο πρόσφατο κύμα πιέσεων. Το τροφοδότησε, από το τέλος της δεύτερης βδομάδας, η απόφαση της κυβέρνησης να επιστρέψει στα στρώματα της κοινωνίας που χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση κεφάλαια από το περίσσευμα των εσόδων του Κράτους. Οι αγοραίοι δεν έκριναν αν είχε το δικαίωμα να προβεί σε αυτή την κίνηση η κυβέρνηση αλλά πίεσαν τις μετοχές διαβλέποντας εμπλοκή στην διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους πιστωτές. Αυτή η ανησυχία πήρε διαστάσεις πραγματικότητας όταν άρχισαν οι αρμόδιοι των Βρυξελλών τα σχόλιά τους και αυτή τη βδομάδα φάνηκε πως πολλά ως προς την ταχύτητα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης θα κρινόταν από την έκβαση της συνεδρίασης του EuroWorking Group που θα γινόταν χθες. Αφού πάγωσαν οι διαδικασίες που αφορούσαν στα βραχυπρόθεσμα μέτρα για τη ρύθμιση του χρέους. Από δηλώσεις και διαρροές που επέλεξαν να κάνουν οι Βρυξέλλες έγινε σαφές πως οι διαθέσεις των εταίρων δεν ήταν ευνοϊκές για την ελληνική περίπτωση. Τελικά θα συνεχιστεί η διαβούλευση για το ξεπάγωμα, δηλαδή δεν βρέθηκε λύση που να ικανοποιεί τις δυο πλευρές και τις αγορές.

Στο ΧΑ όμως οι αγοραίοι προτίμησαν να περιορίσουν τη συμμετοχή τους στις συναλλαγές στα «αναγκαία» με αποτέλεσμα ο τζίρος να περάσει κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ. Αλλά οι δείκτες να μην εμφανίσουν μεταβολές που θα επιδείνωναν την στατιστική εικόνα των βασικών δεικτών. Από αυτή την πλευρά υπογραμμίστηκε από τους θεσμικούς που αν άνοιγαν τις τσάντες με μετοχές και τις άδειαζαν στον πάγκο της αβαθούς αγοράς μας θα μπορούσαν να προκαλέσουν  συγκλονιστικές μεταβολές ότι θεωρούν ικανοποιητική στήριξη αυτή στη ζώνη των 621 - 623 μονάδων. Για την ώρα λοιπόν η ακινησία των δεικτών είναι η καλύτερη απάντηση στην απογοήτευση που προκαλείται από τη διαπίστωση πως χωρίς τις κλασικές καθυστερήσεις μέτρα και πρόοδος στην προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας δεν υπάρχει.    

Γραπτές διαβεβαιώσεις ότι το «πακέτο Τσίπρα» θα είναι εφάπαξ για το 2016, φέρονται να ζήτησαν οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών από τον Γιώργο Χουλιαράκη κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group που ολοκληρώθηκε χθες χωρίς αποτέλεσμα.

Οι σχετικές διαβεβαιώσεις δόθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, ενώ πολλοί θα σκέφθηκαν ότι όλα αυτά μπορούσαν να αποφευχθούν αν υπήρχε προσυνεννόηση. Σήμερα αναμένεται να σταλεί σχετική επιστολή από τον υπουργό Οικονομικών και μετά θα έχουμε ευτυχή κατάληξη που δεν είναι άλλη από το ξεπάγωμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Από πηγές στις Βρυξέλλες στην αγορά έγινε γνωστό ότι η συνεδρίαση του EwG ολοκληρώθηκε «χωρίς ομοφωνία». Σήμερα λοιπόν θα ληφθεί η τελική απόφαση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στο μέλλον σύμφωνα με αξιωματούχο των Βρυξελλών και από αυτή η τάση της αγοράς.

 Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας    

ΗΠΑ 

Μία «ανάσα» από το ψυχολογικό φράγμα των 20.000 μονάδων τερμάτισε την Τρίτη ο Dow Jones στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με τους επενδυτές να δίνουν συνέχεια στο ατέρμονο μετεκλογικό ράλι, «αγνοώντας» τις γεωπολιτικές εντάσεις.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 19.974 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,36% στις 2.270 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,49% στις 5.483 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της BlackBerry κινήθηκε ανοδικά κατά 2,66% χάρη στη συρρίκνωση των ζημιών στο γ’ τρίμηνο του 2016. Στον αντίποδα, η μετοχή της General Mills διολίσθησε κατά 3% εξαιτίας των αδύναμων οικονομικών μεγεθών του προηγούμενου τριμήνου. «Η απουσία νέων μακροοικονομικών μεγεθών έδωσαν στους “ταύρους” τον έλεγχο της σημερινής συνεδρίασης» σχολίασε από την πλευρά του, ο Πίτερ Καρντίγιο, αναλυτής της First Standard Financial, βλέποντας τον Dow Jones μία «ανάσα» από τις 20.000 μονάδες και τους Nasdaq - S&P 500 να τερματίζουν σε νέα ιστορικά υψηλά.

Όπως εκτίμησε παράλληλα, οι επενδυτές φαίνεται πως δεν επηρεάζονται από τις ανησυχίες αναζωπύρωσης του κλίματος ανασφάλειας στην Ευρώπη, μετά τις επιθέσεις σε Βερολίνο και Άγκυρα, και έδωσαν συνέχεια στο παρατεταμένο μετεκλογικό ράλι.

Στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε σταθεροποιητικά, καθώς τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν κατά 0,21% στα 52,22 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη κατά 0,80% στα 55,36 δολάρια. Η τιμή του χρυσού αντίθετα, κατέγραψε απώλειες κατά 0,81% στα 1.133,40 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας μειώθηκε κατά 0,32% στα 1,2357 δολάρια, το ευρώ σημείωσε απώλειες κατά 0,10% στα 1,0392 δολάρια και το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε πτωτικά κατά 0,66% στα 117,84 γεν/δολάριο.         

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, συρρίκνωση εμφάνισαν στο γ’ τρίμηνο του 2016 οι ζημιές της BlackBerry, οι οποίες υποχώρησαν σε 117 εκατ. δολάρια (0,22 δολ/μετοχή), έναντι 373 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2015. Την ίδια ώρα, σε συμφωνία για τη συγχώνευσή τους κατέληξαν η γερμανική Linde AG και η αμερικανική Praxair Inc, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο του βιομηχανικού αερίου, συνολικής αξίας 66,6 δισ. δολαρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Συγκρατημένη άνοδο εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, μετά τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις σε Άγκυρα και Βερολίνο. Συγκεκριμένα, o πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,48% στις 361,32 μονάδες, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 0,38% στις 7.043 μονάδες και ο γερμανικός DAX σημείωσε κέρδη κατά 0,33% στις 11.464 μονάδες. Ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,56% στις 4.849 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 αυξήθηκε κατά 0,76% στις 9.407 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,47% στις 19.247 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Monte dei Paschi διολίσθησε ήπια κατά 0,43%, εν μέσω της ύστατης προσπάθειας άντλησης ιδιωτικών κεφαλαίων, ύψους 5 δισ. ευρώ. Στον αντίποδα, η μετοχή της Lloyds σημείωσε κέρδη άνω του 2,22% χάρη στην εξαγορά της MBNA.

Οι επενδυτές διαβλέπουν αναβίωση του κλίματος ανασφάλειας σ' όλη την Ευρώπη, μετά την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά της γερμανικής πρωτεύουσας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να σκοτωθούν και ακόμη 45 να τραυματιστούν.

Νωρίτερα είχε προηγηθεί η εν ψυχρώ δολοφονία του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης σε γκαλερί. «Δεν ξεχνάμε το Χαλέπι» φέρεται να φώναξε ο δράστης, ο οποίος ήταν αστυνομικός εκτός υπηρεσίας.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την εξαγορά της MBNA Ltd, βραχίονα της Bank of America, ανακοίνωσε η Lloyds Banking Group, καταβάλλοντας το ποσό των 1,9 δισ. στερλινών. Η MBNA διαθέτει περίπου 5 εκατομμύρια πελάτες, με το δανειοδοτικό της χαρτοφυλάκιο να ανέρχεται σε 7 δισ. στερλίνες.

Την ίδια ώρα, επιτάχυνση εμφάνισε ο ρυθμός αύξησης των τιμών παραγωγού στη Γερμανίακαθώς τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στο 0,3% έναντι 0,1% τον Οκτώβριο. Σε ετήσιο επίπεδο, ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 0,1% σημειώνοντας την πρώτη θετική επίδοση από τον Ιούνιο του 2013.

Παράλληλα, σε συμφωνία για την καταβολή προστίμου, ύψους 1,57 δισ. δολαρίων κατέληξαν Volkswagen και Kαναδάς, στο πλαίσιο του σκανδάλου παραποίησης των ελέγχων εκπομπής ρύπων. Η έγκριση του διακανονισμού από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές θα σηματοδοτήσει την αποζημίωση περίπου 105.000 ιδιοκτητών αυτοκίνητων.

Τέλος, διεύρυνση εμφάνισε τον Οκτώβριο το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, καθώς διαμορφώθηκε σε 28,4 δισ. ευρώ έναντι 27,7 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.

ΧΑ

Στην δεύτερη σύνοδο της προτελευταίας εβδομάδας του 2016, οι θεσμικοί αποφάσισαν, σε μία συνεδρίαση με τζίρο οριακά κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ, να επαναφέρουν την αισιοδοξία που έδιωξαν οι πτωτικές συνεδριάσεις. Το βασικό χαρακτηριστικό ήταν η αντίδραση από τα επίπεδα των  622 μονάδων, που εμφανίστηκε μετά την εγγραφή του ελάχιστου μέρας στις 621,65 (-1,00%) στις 12:07. Με άνοιγμα που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα για το ΓΔ +0,14% η πρώτη στάση έγινε στις 632,27 μονάδες. Αυτό ήταν το μέγιστο μέρας για την Τρίτη, ενώ τη Δευτέρα αποτέλεσε την πρώτη στήριξη του μέσου όρου στην κλιμακούμενη πτώση του. Ακολούθησε το κύριο κύμα ρευστοποιήσεων που όρισε το ελάχιστο στις 621,65 μονάδες στις 12:07 που πυροδότησε πέντε κύματα εντολών αγοράς που τον έφεραν ξανά σε θετικό πεδίο, με δεύτερο ενδοσυνεδριακό μέγιστο, οριακά κάτω από τις 630 μονάδες στις 13:50. Τα σχόλια του Γερμανού ΥΠΟΙΚ πριν την έναρξη του  EuroWorkig Group έφεραν ακόμα μια καθοδική κίνηση των τιμών, με αποτέλεσμα το δεύτερο ενδοσυνεδριακό ελάχιστο στις 622,6 μονάδες στις 16:07 περίπου. Από αυτά τα επίπεδα με τη βοήθεια των εντολών αγοράς από τους διαχειριστές του δολαρίου, ο ΓΔ βρέθηκε στα επίπεδα των 627,6 μονάδων στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης. Οι δημοπρασίες τον πήραν από εκεί και τον έκλεισαν στις 628,26.  Ήτοι λιγότερο από μια μονάδα ψηλότερα από το κλείσιμο την προηγούμενη μέρα.

Στη σύνοδο της Τρίτης η αγορά από το ξεκίνημα εμφάνισε διαφορετική δυναμική που για τον 25άρη έφερε μέγιστο της τάξης του +0,69% και ελάχιστο στις 166,84 που αντιστοιχούσε σε απώλειες -1,28% . Η πορεία του Τραπεζικού Δείκτη προκάλεσε κέρδη στο πρώτο ημίωρο ως το +1,62% και απώλειες οριακά πάνω από -2,00% στις 11:33. Αλλά στη βουτιά του δεύτερου μέρους που για τους βασικούς δείκτες ήταν μικρότερη από το χαμηλό του πρώτου το ελάχιστο ήταν το κατώτερο μέρας στις 785,91 μονάδες με απώλειες -2,34% . Από την έναρξη έως τις 17:00 οι δείκτες άλλαξαν κατεύθυνση πέντε φορές ξεκινώντας ανοδικά και απόκτησαν την ίδια ανοδική κλίση στις δύο από τις τρεις ανοδικές περιόδους. Οι δημοπρασίες οδήγησαν στην βελτίωση του κλεισίματος σε σχέση με το ελάχιστο μέρας.

Πάλι η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες όπου οι συναλλαγές έφεραν την ΑΛΦΑ στο +3,35% από -7,25% τη Δευτέρα την ΕΤΕ στο -1,65% από -5,10%,  η ΠΕΙΡ -2,02% από -7,91% στις 19/12, και ΕΥΡΩΒ  -4,09% από -5,50% με επιλεκτικά ασκούμενες  πιέσεις σήμερα.

Χρειάστηκε να γίνουν μαγικά στη διάρκεια των δημοπρασιών για τον καθορισμό της τιμής κλεισίματος, με τη μικρή ανοδική ώθηση στην εξέλιξή τους, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά ωστόσο δε φάνηκε σήμερα ικανή να περάσει πάνω από τα επίπεδα των 632 μονάδων.

Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ άλλαξε ελαφρά προς το καλύτερο, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (8 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (15 από 18) με δυο τις ΒΙΟ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 13 από 11 την προηγούμενη σύνοδο, και 5 από 3 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 22 από 26 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 39,910 από 51,519 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 19,25 από 20,69 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος αυξήθηκε για δεύτερη μέρα στη σειρά από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 48,24% από 40,15% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε ανοδική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση μέτριων κερδών πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την δυναμική των χρηματιστηρίων της Wall Street. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,18%, ο CAC είχε μεταβολή +0,48%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,28%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν στις ασιατικές συναλλαγές προς ανοδικό άνοιγμα είδαν τους δείκτες τους να ανοίγουν νευρικά, και αμέσως εμφάνισαν ανοδική εικόνα και ο Dow Jones ενισχυόταν +0,41% όταν ο S&P500 ήταν στο +0,29%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,06% και έφθασε στις 628,26 από 627,91 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1683,97 από 1688,44 με μεταβολή -0,26%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά και 0,8 μονάδες ψηλότερα και κατά 0,7 ψηλότερα τον 25άρη, κλείνοντας το μέσο όρο στο μέσο του εύρους διακύμανσης αλλά αρκετά ψηλότερα από το ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες για Προσωπικά Οικιακά Είδη +4,85% από -2,91%, Ταξίδια Αναψυχή +0,93% από -0,10%, Τεχνολογίας +0,86% από -1,11%, Πετρελαίου Αερίου +0,63% από -1,52%, Κοινής Ωφέλειας +0,14% από -4,13%, και ο ΓΔ +0,06% από -1,83%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες Τροφίμων Ποτών -2,39% από +1,20%, Μέσων Ενημέρωσης -2,38% από -9,68%, Ακίνητης Περιουσίας -1,85% από -0,71%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,76% από -1,73%, Τηλεπικοινωνιών -1,61% από +0,46%, Πρώτων Υλών-1,12% από -2,19%, Κατασκευές Υλικά -0,65% από +1,38%, ο FTSEM -0,50% από -1,21%, Βιομηχανικών Προϊόντων -0,41% από -0,88%, ο 25άρης -0,26% από -2,14%, Τραπεζών -0,13% από -6,57% και του Εμπορίου -0,05% από +1,43%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 39,910 από 51,519 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,046 από 3,109 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 30,309 από 38,050 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,208 από 0,553 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,038 από 44,147 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 84,273 από 77,733 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 41 από 38 των καθοδικών σε 54 από 61 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 15 από 16.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στην δεύτερη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν σταθεροποιητική δυναμική στον 25άρη. Το μέγιστο μέρας εμφανίστηκε σε 24 λεπτά ήταν οι 1700,12 μονάδες (+0,69%). Το ελάχιστο μέρας στις 1666,84 σημειώθηκε στις 12:07 κατόπιν κλιμακούμενων πιέσεων στην ΕΕΕ. Ανοδική αντίδραση ξετυλίχθηκε μετά το ελάχιστο και τον έφερε πάλι σε θετικό πεδίο στις 13:50.  Το εγκατέλειψε οριστικά στις 14:40 για να βρεθεί στις 1670 μονάδες στις 16:07. Από εκεί  με άνοδο ως τις δημοπρασίες τον έκλεισαν με μεταβολή -0,26%  στις 1683,97 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,410 εκατ. ευρώ.

Για τη σειρά Ιανουαρίου διακινήθηκαν 1521 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 1689,00 μονάδες και κατώτερο στις 1665,00. Διακινήθηκαν επίσης 61 ΣΜΕ της σειράς Φεβρουαρίου.  Η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Ιανουαρίου ορίστηκε στις 1680,25 μονάδες και της επόμενης σειράς επίσης, με ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Ιανουαρίου ΣΜΕ και για την σειρά Φεβρουαρίου 150. Η προ-πορεία κατά 3,75 μονάδες του 25άρη (από 17,50) έναντι των ΣΜΕ, υποδηλώνει υποχώρηση των δυσοίωνων προσδοκιών.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο  Γιάννης Βλαχάκης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Με το βλέμμα στις εξελίξεις που θα δρομολογηθούν μετά το Euroworking Group κινήθηκε η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά με κύριο χαρακτηριστικό την ενδοσυνεδριακή εναλλαγή προσήμων. Η νευρικότητα παραμένει, καθώς η επάνοδος αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας και η επιβεβαίωσή της από την χθεσινή προειδοποίηση της Moody΄s που χαρακτήρισε την διαμάχη Αθηνών – Δανειστών ως πιστωτικά αρνητικό γεγονός, έχουν οδηγήσει σε αύξηση της μεταβλητότητας, με τον Τραπεζικό κλάδο να υφίσταται και πάλι το βάρος των εξελίξεων.

Έτσι, παρά τις ελκυστικές τιμές για πολλές εισηγμένες μετοχές, η υψηλή τιμή του κινδύνου Χώρας εξακολουθεί να λειτουργεί ως αποτρεπτικός παράγοντας για την είσοδο μακροχρόνιων επενδυτών στην εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά, με αποτέλεσμα να κυριαρχούν οι κερδοσκοπικές κινήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, που σε συνδυασμό με το χαμηλό τζίρο δημιουργούν τις έντονες διακυμάνσεις στις τιμές που βιώνουμε τις τελευταίες ημέρες.

Η πορεία της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς για το μικρό, υπόλοιπο του έτους, θα εξαρτηθεί, κυρίως, από την έκβαση του σημερινού Euroworking Group. Αν "ξεπαγώσουν" άμεσα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος (σενάριο με μικρές πιθανότητες), θα μπορούσε ο Δείκτης να προσεγγίσει και πάλι τα υψηλά έτους (περί τις 660 μονάδες).

Αν υπάρξει έντονη αντίθεση και πρόταση ακύρωσης, ή υιοθέτησης ισοδύναμων μέτρων (σενάριο με μέτριες πιθανότητες), τότε η Αγορά θα δοκίμαζε τις αντοχές της στήριξης των 600 μονάδων του Γενικού Δείκτη.

Τέλος, αν υπάρξει κάποια ενδιάμεση ανακοίνωση που θα αφήνει περιθώρια για "ξεπάγωμα" τωνβραχυπρόθεσμων μέτρων εντός του Ιανουαρίου (αρκετά πιθανό σενάριο), τότε η Αγορά, πιθανόν, να κινηθεί σε ένα εύρος Δείκτη μεταξύ 610 και 630 μονάδων.

Τέλος οι εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον θα εξακολουθήσουν να αποτελούν σημαντικό παράγοντα διαμόρφωσης του χρηματιστηριακού κλίματος και στην εγχώρια Αγορά.

Οι εξελίξεις στο Ιταλικό Τραπεζικό Σύστημα επηρεάζουν έντονα και τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές Τράπεζες ενώ οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα αποτελούν ένα μόνιμο παράγοντα που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει το Παγκόσμιο Σύστημα με «μαύρους κύκνους».

Σήμερα

Σήμερα το δολάριο ΗΠΑ κρατήθηκε κοντά στις κορυφές 14 ετών καθώς τα spreads μεταξύ των ομολόγων αναφοράς παγκόσμια, μετακινήθηκαν ξεκάθαρα υπέρ του. Ενώ η πτώση του γιεν ώθησε τις ιαπωνικές μετοχές σε υψηλό ενός έτους.

Ο Nikkei υποχωρεί κατά -0,26%, από το +0,3% που εμφάνισε στο πρώτο μέρος με αδύναμες συναλλαγές, ενώ ο κύριος δείκτης της αγοράς μετοχών της Αυστραλίας αναρριχήθηκε +0,6% στα υψηλότερα επίπεδα σε βάθος 17 μηνών παρακινούμενος από την Wall Street που συνέχισε να σημειώνει νεότερα ρεκόρ, αλλά στο δεύτερο μέρος εμφάνισε άνοδο +0,39%.  Άνοδος και στο χρηματιστήριο της Βομβάης +0,17% ενώ ο KOSPI στη Νότιο Κορέα υποχωρεί -0,19% όταν ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια στην ηπειρωτική Κίνα +1,11% και στο Χονγκ Κονγκ +0,67%.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναβάθμισε τη συνολική αξιολόγηση της οικονομίας, την Τετάρτη, απηχώντας μια πιο αισιόδοξη άποψη από την Τράπεζα της Ιαπωνίας που αναφέρθηκε επίσης στην οικονομία την προηγούμενη ημέρα.

Το δολάριο ενισχύεται από το ταχέως διευρυνόμενο premium στην απόδοση των ομολόγων ΗΠΑ, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να βρίσκεται σε γραμμή νομισματικής σύσφιξης  ενώ οι ομόλογοί της στην Ευρώπη και την Ιαπωνία ενεργούν εις τρόπον ώστε να κρατήσουν τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια τους βαθιά σε αρνητικό έδαφος.

Ο δείκτης δολαρίου DXY, ανήλθε στο 103,100 έχοντας αγγίξει το 103,65 νωρίτερα, το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2002. Το νόμισμα των ΗΠΑ είχε τρέξει σε επίπεδα που τροφοδοτούν κινήσεις αποκόμισης κερδών, η σύνοδος έφερε χαλάρωση και το δολάριο αγόραζε 117,64 γιεν, αλλά παρέμεινε κοντά σε πρόσφατη κορυφή στα 118,66. Το ευρώ ήταν πιο σταθερό στα 1,0413 δολάρια.

Στη Wall Street, ο Dow έκλεισε μόλις 25 πόντους χαμηλότερα του μαγικού 20.000 που λειτουργεί σαν φράγμα ψυχολογικό βοηθούμενος από μια αύξηση 1,68% των μετοχών της Goldman Sachs.

Οι μετοχές κινούνται ανοδικά μετά τις προεδρικές εκλογές την 8η του Νοεμβρίου, με τον Dow πάνω +9% και των S&P 500 +6% από τα στοιχήματα ότι τα σχέδια του εκλεγέντος Προέδρου Donald Trump για την αλλαγή των πλαισίων στη φορολόγηση και τις αυξημένες δαπάνες υποδομής που θα μπορούσαν να αυξήσουν τα κέρδη και να επιταχύνουν την ανάπτυξη.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Κατά τη συνεδρίαση του EuroWorking Group (EWG) την Τρίτη ανταλλάχθηκαν απόψεις πάνω στις πιθανές συνέπειες που τυχόν θα έχουν στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, τα πρόσφατα μέτρα που αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Κατά τις ίδιες πηγές, εξετάστηκαν οι πιθανές εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να ξεμπλοκάρουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα.

Επιστολή μέσω της οποίας η Αθήνα θα δεσμεύεται ότι η καταβολή της «13ης σύνταξης» θα είναι μόνο για φέτος (εφάπαξ) και σε καμία περίπτωση δεν θα δοθεί τον επόμενο ή τον μεθεπόμενο χρόνο ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες ο επικεφαλής του EuroWorking Group (EWG) Τόμας Βίζερ, από τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Χουλιαράκης απάντησε ότι στην επαναληπτική συνεδρίαση της Τετάρτης, είτε ο ίδιος είτε κάποιος άλλος Έλληνας αξιωματούχος που συμμετέχει στο EWG, θα επιδώσει την επιστολή. 

Αύξηση κατά 3,25% εμφάνισε τον Νοέμβριο του 2016 ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων (αναζητούντων εργασία) καθώς διαμορφώθηκε σε 913.044 άτομα έναντι 884.441 ατόμων τον Οκτώβριο. Εξ αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το 62,35% είναι γυναίκες και το 53,21% είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο του Οργανισμού για διάστημα ίσο ή μεγαλύτερο των 12 μηνών. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων, μη αναζητούντων εργασία, σημείωσε άνοδο κατά 47,40% σε 153.372 άτομα, έναντι 104.055 ατόμων τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.

Στην υπογραφή συμφωνίας για την ενίσχυση της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας κατά 1 δισ. ευρώ, θα προχωρήσουν την Πέμπτη, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδος. Το συγκεκριμένο ποσό, το οποίο θα διοχετευτεί στις ελληνικές τράπεζες, με την εγγύηση του δημοσίου, θα κατευθυνθεί στη συνέχεια, σε προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και συμμετοχής τους στα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΤΕΑΝ.

Ενυπόθηκο ομολογιακό δάνειο, ύψους 134 εκατ. ευρώ, σύναψε η Ιονική Ξενοδοχειακή Επιχειρήσεις Α.Ε., με στόχο την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού και τη χρηματοδότηση του μελλοντικού επενδυτικού της προγράμματος. Η κάλυψη του ομολογιακού θα πραγματοποιηθεί από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την NBG Malta Limited.

Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε τα πρώτα στοιχεία για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου στον Πατραϊκό Κόλπο, ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των Ελληνικών Πετρελαίων, Γιάννης Γρηγορίου. Από το βήμα της 1ης Ενεργειακής Ημερίδας για τη Δυτική Ελλάδα, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε πως τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη ολοκληρώσει μια σειρά ερευνών και τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί, βρίσκονται σε διαδικασία επιστημονικής επεξεργασίας, η οποία θα καταδείξει την ύπαρξη κοιτασμάτων στην περιοχή του Πατραϊκού.

Στο 90% ανέρχεται πλέον το ποσοστό της Apollo Investment Holdco SARL στο μετοχικό κεφάλαιο της Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ, επισφραγίζοντας την ολοκλήρωση της σχετικής συναλλαγής. Χθες, η εταιρία - 100% θυγατρική της Jermyn Street Real Estate - απέκτησε 1.250.000 ονομαστικές μετοχές, έναντι 5,48 ευρώ/μετοχή, μέσω χρηματιστηριακών πράξεων.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Όταν αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, χρειάστηκε να επιλέξει μεταξύ του να αγοράσει ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις ή να εστιάσει τα μέτρα νομισματικής στήριξης προς εκείνες τις χώρες της Ευρωζώνης που τα χρειάζονται περισσότερο. Ο κ. Ντράγκι επέλεξε το πρώτο.

Βασική αρχή για τους αξιωματούχους της ζώνης του ευρώ είναι να μην επωφελούνται από τα μέτρα νομισματικής στήριξης κάποιες χώρες περισσότερο από άλλες. Εξαιτίας όμως του σχεδιασμού των κανονισμών της ΕΚΤ, οι πιο ισχυρές οικονομίες της Ευρωζώνης ευνοούνται περισσότερο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από ό,τι οι ασθενέστερες οικονομίες, όπως διαπιστώνει η «WSJ» σε ανάλυσή της.

Επτά Ρώσους επιχειρηματίες, οκτώ ρωσικές εταιρείες και κυβερνητικές υπηρεσίας της Μόσχας πρόσθεσαν οι ΗΠΑ στον κατάλογο των φυσικών και νομικών προσώπων που υφίστανται κυρώσεις εξαιτίας της προσάρτησης της Κριμαίας και της ένοπλης σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, με τη Μόσχα να κάνει λόγο για εχθρική ενέργεια. Η επιβολή των κυρώσεων σημαίνει ότι απαγορεύεται σε Αμερικανούς και σε αμερικανικές εταιρείες να συναλλάσσονται με τα πρόσωπα και τις εταιρείες.

Αμετάβλητα παρέμειναν τα επιτόκια της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, προς έκπληξη των επενδυτών, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης. Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο διατηρήθηκε στο 8%, ενώ το επιτόκιο χρηματοδότησης παρέμεινε στο 8,5% και το επιτόκιο δανεισμού στο 7,25%. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους, η τουρκική λίρα έχει απωλέσει το 17% της αξία της έναντι του δολαρίου.

Στην περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας στην Ιταλία προχωράει η Ericsson A.E., μετά την απώλεια συμβολαίου για τη διαχείριση του μεγαλύτερου ασύρματου δικτύου της χώρας. Το κόστος περικοπής του ανθρώπινου δυναμικού ανέρχεται στο 1 δισ. δολάρια, σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της σουηδικής εταιρείας. Η Ericsson δεν κατάφερε να αναδειχθεί νικήτρια στον διαγωνισμό για τη διαχείριση του νέου ασύρματου δικτύου των CK Hutchison Holdings και VimpelCom, οι οποίες συγχωνεύτηκαν τον Σεπτέμβριο. Πλειοδότης του διαγωνισμού, στον οποίο συμμετείχαν και οι Huawei - Νokia, αναμένεται να ανακηρυχθεί η κινεζική ZTE Corp.

Σε συμφωνία για τη συγχώνευσή τους κατέληξαν η γερμανική Linde AG και η αμερικανική Praxair Inc, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο του βιομηχανικού αερίου, συνολικής αξίας 66,6 δισ. δολαρίων. Η συγχώνευση θα πραγματοποιηθεί μεταξύ ίσων, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με τις ετήσιες συνέργειες να εκτιμώνται σε 1 δισ. δολάρια.  Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών είχαν σταματήσει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, λόγω των αντιδράσεων των εργαζομένων της Linde.  Ωστόσο, στις αρχές Δεκεμβρίου υπήρξε επαναπροσέγγιση των δύο εμπλεκόμενων πλευρών, η οποία κατέληξε στο κλείσιμο του deal.

Αντιμέτωπη με την επιβολή προστίμου βρίσκεται η Facebook Inc, λόγω παρατυπιών στη διαδικασία εξαγοράς της WhatsApp το 2014. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε πως ο τεχνολογικός «κολοσσός» παρείχε λαθεμένες πληροφορίες, αναφορικά με το deal, κατά τη διάρκεια της σχετικής έρευνας των αρχών ανταγωνισμού.  Σημειώνεται ότι κάθε συμφωνία εξαγοράς - συγχώνευσης υπόκειται στον έλεγχο των εποπτικών αρχών της Ε.Ε., προκειμένου να διαπιστωθεί αν - και κατά πόσο - επηρεάζεται ο ανταγωνισμός στην ευρωπαϊκή αγορά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα