Πιστωτικές διευκολύνσεις για πλημμυροπαθείς Θεσσαλονίκης

Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2005 17:12

Την οριοθέτηση της πληγείσας από τις πλημμύρες της 17ης Σεπτεμβρίου 2004 περιοχής του Νομού Θεσσαλονίκης και τον καθορισμό των δικαιούχων, των όρων και του τρόπου χορήγησης της στεγαστικής συνδρομής, ρυθμίζει Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε ήδη από τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε Γιώργο Σουφλιά και προωθείται προς τα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών και Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται:

- η αποκατάσταση ζημιών κτιρίων στους Δήμους Θεσσαλονίκης, Χορτιάτη, Πυλαίας, Χαλάστρας, Ωραιοκάστρου, Αμπελοκήπων και στην Κοινότητα Καλοχωρίου του Δήμου Εχεδώρου σε εφαρμογή διατάξεων νόμων και κανονιστικών πράξεων.

- η χορήγηση άτοκου δανείου και δωρεάν κρατικής αρωγής για την ανακατασκευή κτιρίων που κατέρρευσαν ή κρίθηκαν κατεδαφιστέα.

- Οι δικαιούχοι της στεγαστικής συνδρομής καθορίζονται από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βόρειας Ελλάδας (Υ.Α.Σ.Β.Ε.), στην οποία οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν αιτήσεις με τα σχετικά δικαιολογητικά.

- Η χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής θα γίνεται από τη δανείστρια Τράπεζα με την προσκόμιση της έγγραφης συνηγορίας της Υ.Α.Σ.Β.Ε. με τους ακόλουθους όρους:

Α. ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΗ

- μόνο στα «μη φέροντα» στοιχεία κτιρίων το ποσό της συνδρομής ανέρχεται μέχρι 90 ευρώ/τ.μ και μέχρι συνολικού εμβαδού 120 τ.μ.

- μόνο στο «φέροντα» οργανισμό μέχρι 120 ευρώ/τ.μ, χωρίς περιορισμό ως προς το συνολικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας.

- Ανώτερο όριο (μέχρι 470 ευρώ/τ.μ) καθορίζεται για τα διατηρητέα κτίρια.

Επίσης, καθορίζονται όρια για τη χορήγηση συνδρομής και για την ανακατασκευή κατοικιών, πολυκατοικιών, επαγγελματικών χώρων, καθώς και βοηθητικών χώρων, αποθηκών, κτιρίων που ανήκουν σε Κοινωφελή Ιδρύματα κλπ

Η δωρεάν κρατική αρωγή θα καλυφθεί από τον Προυπολογισμό Δημοσίων Επενδύσεων και ορίζεται σε ποσοστό 33,33% της στεγαστικής συνδρομής για μία ιδιοκτησία.

Β. ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

Το ποσό της στεγαστικής συνδρομής για επισκευή θα αναληφθεί σε δύο δόσεις, η πρώτη από τις οποίες θα περιλαμβάνει το σύνολο της κρατικής αρωγής και το μισό (1/2) του δανείου και θα καταβάλλεται με την υπογραφή της σύμβασης δανείου. Η δεύτερη δόση καταβάλλεται με την εκτέλεση εργασιών που καλύπτουν το 80% του χορηγηθέντος ποσού. Ανάλογη διαδικασία ακολουθείται και στην περίπτωση ανακατασκευής κτιρίων.

Η στεγαστική συνδρομή είναι μεταβιβάσιμη και στους τυχόν νέους κτήτορες των ακινήτων, χορηγείται δε, από οποιαδήποτε εμπορική Τράπεζα και την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος. Σε περίπτωση υποβολής ψευδών ή ανακριβών δηλώσεων από δικαιούχους επιβάλλονται οι νόμιμες κυρώσεις και επιπλέον κηρύσσεται ληξιπρόθεσμο όλο το ποσό του δανείου και αμέσως απαιτητό από τη χορήγησή του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα