Σε ρυθμούς αργού(ς)

Ανάσες για τις μετοχικές τιμές
Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2005 00:01
UPD:09:30

Η ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ των τιμών του πετρελαίου από τα νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα συνέβαλε στην οριακή ανάκαμψη των μετοχών στη Wall Street έπειτα από πολλές πτωτικές συνεδριάσεις.

Οι μετοχές εταιρειών του τομέα τεχνολογίας κινήθηκαν ανοδικά στην προσπάθεια ανάκαμψης μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που άγγιξαν προσωρινά στη Ν. Υόρκη και οι μεγαλύτεροι χρηματιστηριακοί δείκτες κατόρθωσαν με δυσκολία να ανακτήσουν λίγες από τις πρόσφατες απώλειές τους.

Επιπλέον με την υποχώρηση των τιμών των καυσίμων, άλλοι παράγοντες όπως η ανακοίνωση ενθαρρυντικών εταιρικών κερδοφοριών στη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών και ορισμένες αισιόδοξες οικονομικές αναφορές συνέβαλαν στη δημιουργία θετικής ψυχολογίας για τους επενδυτές.

Οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου απόλαυσαν τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου με πρωταγωνιστές την Exxon Mobil. Τα κέρδη του ενεργειακού τομέα διαμόρφωσαν την καλύτερη εικόνα για την ομάδα το τρέχον έτος, συμβάλλοντας κατά το μεγαλύτερο μέρος στην άνοδο του δείκτης Standard & Poor΄s 500 μεταξύ των 24 πετρελαϊκών ομίλων.

Ομως τα κέρδη ήταν περιορισμένα καθώς οι επενδυτές δίστασαν να προβούν σε μεγάλες κινήσεις μετά την υποτονική αντίδραση της αγοράς στην ανακοίνωση ισχυρών κερδοφοριών από χρηματιστηριακές εταιρείες, όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά ανησυχεί για το χαλαρό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για μετοχές από την αρχή της εβδομάδας αλλά και από την έναρξη του 2005, επισημαίνοντας ότι τα περισσότερα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει στα αμοιβαία κεφάλαια έχουν διοχετευθεί στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Ο Dow Jones έκλεισε στις 10.626,35 μονάδες οριακά μειωμένος κατά 0,06% και ο Nasdaq στις 2.016,42 μονάδες σημειώνοντας ανεπαίσθητη άνοδο κατά 0,03%.

Στην Ευρώπη οι μεταβολές ήταν ελάχιστες καθώς τα ιστορικά υψηλά του πετρελαίου και η χαλαρή εικόνα των ασφαλιστικών εταιρειών ανέκοψε το ρυθμό ανόδου των μετοχών. Η μετοχή της Swiss Re υποχώρησε κατά 3,2% παρά τις αισιόδοξες εταιρικές αναφορές, ενώ η μετοχή της Allianz έχασε 1,5%.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε οριακά κατά 0,1% στις 1.079,6 μονάδες, ενώ ο επιμέρους δείκτης DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε κατά 0,3% στις 3.039,8 μονάδες. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε στα κατώτερα επίπεδα από τις 28 Φεβρουαρίου στις 11.775,50 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα