Πτωτική εκκίνηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2016 11:06
UPD:11:07
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πτωτικά εκκινεί στην εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν μέσω των κλιμακούμενων ανησυχιών για το «κλείσιμο» της β’ αξιολόγησης, αλλά και των εξελίξεων γύρω από το ζήτημα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,14% στις 632,37 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,50% στις 1.699,52 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 3,46 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 18 ενισχύονται, 27 υποχωρούν και οκτώ παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 2,96% στις 633,36 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 3,53%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 3,72%, η Eurobank κατά 2,23% και η Alpha Bank κατά 2,59%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της ΔΕΗ διολισθαίνει άνω του 3,50% ενώ στο 1,50% διαμορφώνονται οι απώλειες για τις μετοχές των Coca-Cola HBC, Viohalco, Aegean, METKA και Τιτάν. Στον αντίποδα, η μετοχή του Ελλάκτορα ενισχύεται κατά 0,90% και της Folli-Follie κατά 0,88%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται ήπια πτωτικά, παραμένοντας ωστόσο, άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώνεται κατά 2 μονάδες βάσης στο 7,260%, του 2ετούς ομολόγου κατά 44 μονάδες βάσης στο 7,567% ενώ του 3ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 5 μονάδες βάσης στο 8,626%.

Την ίδια ώρα, σε μία σειρά εμποδίων φαίνεται πως προσκρούει η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, με τους επενδυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο σοβαρών επιπτώσεων στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, λόγω των καθυστερήσεων στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος είναι το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε σήμερα το πρωί, πως η αναζωπύρωση της διαμάχης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών είναι «πιστωτικά αρνητική» (credit negative). Μάλιστα, ο αμερικανικός οίκος εκτιμά ότι οι νέες εντάσεις προμηνύουν τον πιθανό εκτροχιασμό του χρονοδιαγράμματος του προγράμματος βοήθειας.

Συγχρόνως, ποινές στις τράπεζες, σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων», προανήγγειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες, γιατί αν δεν το κάνουν, τότε θα υπάρχει πρόβλημα» επισήμανε ο κεντρικός τραπεζίτης και πρόσθεσε πως «αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι, τότε θα υπάρξουν πρόστιμα, τόσο ρυθμιστικά, όσο και διοικητικά»

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, υπεγράφη την Παρασκευή, η σύμβαση πώλησης του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής State Grid, έναντι του ποσού των 320 εκατ. ευρώ. Στη σχετική εκδήλωση συμμετείχε και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι χάρη στη συγκεκριμένη συμφωνία γίνεται ακόμη ένα βήμα στη «στενή οικονομική σχέση» Ελλάδας - Κίνας.

Όσον αφορά το θρίλερ της Τράπεζας Πειραιώς, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές ασκούν πιέσεις ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία εκλογής νέου διευθύνοντος συμβούλου. Με βάση τα τωρινά δεδομένα, φαίνεται ότι «κλειδώνει» τρίτη λύση, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να έχει τη συναίνεση των αντιμαχόμενων πλευρών, οι οποίες βρίσκονται σε διαμάχη για περισσότερους από έντεκα μήνες.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα