Ισχυρή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016 15:46
UPD:15:48
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ισχυρή άνοδο της τάξης του 3% εμφανίζει το Χρηματιστήριο Αθηνών, ανακτώντας το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών, εν μέσω της αισιοδοξίας για το «ξεπάγωμα» των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Συγκεκριμένα, στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 2,99% στις 632,13 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 2,76% στις 1.709,86 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 119,04 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 49 ενισχύονται, 28 υποχωρούν και 20 παραμένουν αμετάβλητες.

Σημειώνεται ότι υψηλός τζίρος οφείλεται στη μεταβίβαση του 97,3% της Ιονικής Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε., στο πλαίσιο της πώλησης του Hilton Aθηνών από την Alpha Bank στην κοινοπραξία Home Holdings Συμμετοχών.  

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται έντονα ανοδικά κατά 5,50% στις 586,54 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 5,15%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 6,50%, η Eurobank κατά 4,83% και η Alpha Bank κατά 5,81%.

Στο ταμπλό, η μετοχή του Μυτιληναίου εκτινάσσεται στο +6% και της ΜΕΤΚΑ στο +6,47%, ενώ στο 4,50% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της Motor Oil. Η ΔΕΗ παράλληλα, ενισχύεται κατά 4,27%, η Viohalco κατά 2,44% και ο ΟΠΑΠ κατά 1,50%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται ήπια πτωτικά, παραμένοντας ωστόσο, άνω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Συγκεκριμένα, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου μειώνεται κατά 8 μονάδες βάσης στο 7,297% και του 2ετούς ομολόγου κατά 57 μονάδες βάσης στο 8,084%, ενώ αντίθετα, του 3ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 20 μονάδες βάσης στο 8,525%.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται το θρίλερ για την αξιολόγηση των πρόσφατων παροχών του Αλέξη Τσίπρα, καθώς μετά το «όχι» του ESM στα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, η «καυτή πατάτα» βρίσκεται στους θεσμούς και το EuroWorking Group, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία το πρωί, με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, εμφανίστηκε φειδωλός ως προς το περιεχόμενο της συζήτησης, αρκούμενος να δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως.

Από την πλευρά του πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις, τονίζοντας πως «θα ήταν ντροπή, εάν δεν υπάρχει συμφωνία στο θέμα» των παροχών Τσίπρα. Παράλληλα, δηλώνει απογοητευμένος από τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οποία παραπέμπει, όπως είπε χαρακτηριστικά, σε «γατάκι» και όχι «λιοντάρι».

Την ίδια ώρα, ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5% το 2017 και κατά 3% τα έτη 2018 – 2019 αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η οποία για φέτος «βλέπει» οριακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1%. Η ισχυροποίηση της οικονομίας και η εδραίωση της ανάπτυξης - σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα - εδράζεται στην άνοδο των επενδύσεων, τη βελτίωση της κατανάλωσης και την ανάκαμψη των εξαγωγών.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, καθιστά αναγκαία την προσήλωση στους στόχους τους προγράμματος και την επιτάχυνση του ρυθμού εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων. «Οι όποιες διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών, πρέπει να εξομαλυνθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σε πνεύμα καλής συνεργασίας με τους θεσμούς και τους εταίρους» αναφέρει παράλληλα.

Στα εταιρικά νέα της ημέρας, υπεγράφη η σύμβαση πώλησης του 24% του μετοχικού κεφαλαίου του ΑΔΜΗΕ, μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής State Grid, έναντι του ποσού των 320 εκατ. ευρώ. Στη σχετική εκδήλωση συμμετείχε και ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι χάρη στη συγκεκριμένη συμφωνία γίνεται ακόμη ένα βήμα στη «στενή οικονομική σχέση» Ελλάδας - Κίνας.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα