ΝΑ ΕΠΕΚΤΑΘΕΙ στην αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών της Ινδίας, σκέπτεται ο Michael Dell, ο άνθρωπος που διοικεί τη μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών στο κόσμο, μετά την κατάργηση των φόρων εισαγωγής στη χώρα, που έχει ως αποτέλεσμα, η Ασία, να καταστεί η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της εταιρείας.
Ο ηλικίας 40 ετών ιδρυτής της Dell Inc., ανοίγει τρίτο τηλεφωνικό κέντρο στην Ινδία και επισκέπτεται πελάτες στη χώρα για δεύτερη φορά μέσα σε πολλά χρόνια, προκειμένου να αυξήσει τις πωλήσεις. Η κυβέρνηση της Ινδίας, πρότεινε την κατάργηση της φορολογίας του 10% στις εισαγωγές των κομπιούτερ, από την 1η Απριλίου.
Η στρατηγική της Dell εντοπίζεται περισσότερο στην εισαγωγή, παρά στην παραγωγή των κομπιούτερ της στην Ινδία, αφού αυτά καθίστανται ακριβότερα, σε μία αγορά στην οποία οι φορτώσεις κομπιούτερ αυξήθηκαν πέρυσι σε ποσοστό της τάξης του 34%, υπερβαίνοντας την αύξηση 14% προς την Ασία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών, Gartner Inc. Πέρυσι, το μερίδιο αγοράς της Dell, 3,5%, υστέρησε του 13% της Hewlett-Packard Co. και του 7,1% της International Business Machines Corp. (ΙΒΜ), σύμφωνα με την Gartner.
«Με τη κίνηση της κυβέρνησης, να μειώσει τη φορολογία εισαγωγής στο μηδέν, η Dell θα γίνει πιο επιθετική στην πώληση προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές και σε μεγαλύτερο αριθμό πελατών», ανέφερε ο Aman Nunglani, αναλυτής της αγοράς, της IDC .
Οι μεγαλύτεροι πελάτες της Dell στην Ινδία, είναι οι εξαγωγείς λογισμικού και τα κέντρα εξυπηρέτησης πελατών, που δεν καταβάλλουν δασμούς για τους υπολογιστές που αγοράζουν από το εξωτερικό.
Αυτός είναι ο λόγος που η Dell υστερεί της Hewlett-Packard και τη IBM, είπε ο Munglani, από την έδρα του στο Ν. Δελχί. Τόσο η Hewlett-Packard, όσο και η ΙΒΜ, διαθέτουν γραμμές συναρμολόγησης κομπιούτερ στην Ινδία.
Η αγορά της Ινδίας, θα αναπτυχθεί περισσότερο από 30% το έτος μέσα σε μία τριετία, σύμφωνα με την Manufacturers Association of Information Technology, στης οποίας τα μέλη, συγκαταλέγεται και η Hewlett-Packard.