ABB Ltd.: 232 εκατ. δολ. επιπλέον για τις αποζημιώσεις αμιάντου

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2005 11:30

ΕΠΙΠΛΕΟΝ 232 εκατ. δολ., φθάνοντας αποζημιώσεις, ύψους 1,3 δισ. δολ., για τις μηνύσεις που έχουν κατατεθεί για τα θύματα του αμιάντου, θα καταβάλλει η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής βιομηχανικών ρομπότ στον κόσμο, ABB Ltd, η ελβετική εταιρεία που απειλήθηκε με πτώχευση. Η μετοχή της εκτινάχθηκε στα ύψη.

Η συμφωνία, λύνει το πρόβλημα περισσοτέρων από 135.000 μηνύσεων, που κατατέθηκαν, για αποζημιώσειςμ εις βάρος της ABB Lummus Global και της Combustion Engineering Inc., τμημάτων της ΑΒΒ, που εδρεύει στη Ζυρίχη, σύμφωνα σημερινή της ανακοίνωση.

Η τελική συμφωνία θα επιτρέψει στον Fred Kindle, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα εκτελεστικού διευθυντή την 1η Ιανουαρίου, να ρυθμίσει τις οικονομικές αποζημιώσεις, οι οποίες απείλησαν την ΑΒΒ με πτώχευση το 2002, καθώς τα έξοδα αποστράγγισαν την εταιρεία από ρευστό και εξάλειψαν τα κέρδη της. Περίπου 440.000 αιτήσεις για την καταβολή αποζημιώσεων από την Combustion Engineering, ανήλθαν σε ένα δισ. δολ. ΗΠΑ από το 1990, αναγκάζοντας την ΑΒΒ, να βάλει τη θυγατρική της υπό την προστασία του άρθρου 11, περί πτωχεύσεων.

Οι μετοχές της ΑΒΒ, αναρριχήθηκαν κατά 42 σεντίμ, ποσοστό 5,9%, φθάνοντας στα 7,54 ελβετικά φράγκα η μία, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 19 Φεβρουαρίου του 2004. Διαπραγματεύθηκαν στα 7,53 ελβετικά φράγκα η μία στις 9:06' π.μ., στη Ζυρίχη (τοπική ώρα), με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται ασε 15,5 δισ. ελβετικά φράγκα (13,3 δισ. δολ. ΗΠΑ).

«Τα νέα είναι θετικά», ανέφερε ο Andrea Solari, ο οποίος διαχειρίζεται 34,4 δισ. δολ. σε μετοχές με την Banca del Gottardo στο Λουγκάνο της Ελβετίας, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της ΑΒΒ. Οι αποζημιώσεις για τον αμίαντο αποτελούν μεγάλο πρόβλημα και όταν το πρόβλημα λύνεται η ΑΒΒ είναι μια καλή εταιρεία και περισσότεροι επενδυτές θα αγοράσουν μετοχές της.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα