Κατετέθη το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2005 15:11

Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2004-2007, υπέβαλε σήμερα επισήμως στον αρμόδιο Επίτροπο της Ε.Ε., Χοακίν Αλμούνια, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης.

Ο κ. Αλογοσκούφης εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τη συμφωνία που επετεύχθη στο Συμβούλιο επί της αναμόρφωσης του Συμφώνου Σταθερότητας που διέπει τις χώρες του ευρώ, επισημαίνοντας πως με τη συμφωνία αυτή το Σύμφωνο καθίσταται περισσότερο ευέλικτο και καλύτερα εφαρμόσιμο.

«Με την αναμόρφωση έχουμε ένα Σύμφωνο Σταθερότητας που είναι καλύτερο τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα», σημείωσε ο κ. υπουργός, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη ικανοποίηση της ελληνικής πλευράς για την αποδοχή που τελικά συνάντησαν ορισμένες προτάσεις της, όπως για παράδειγμα η επιμήκυνση του χρόνου που θα έχουν οι χώρες μέλη για να επανέλθουν, σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού, στην οδό της σταθεροποίησης, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι στο εξής, όταν αξιολογείται το έλλειμμα ενός κράτους, θα συνεκτιμάται κατά πόσο το έλλειμμα αυτό επηρεάζεται από τη διενέργεια αναπτυξιακού χαρακτήρα επενδύσεων σε έργα υποδομών.

Αναφερόμενος ειδικά στην ελληνική οικονομία, ο υπουργός τόνισε πως επί του παρόντος η αναμόρφωση του Συμφώνου δεν δημιουργεί νέα δεδομένα, στο βαθμό που το άχθος από τα ελλείμματα των παρελθόντων ετών εξακολουθεί να αποτελεί το βασικό πρόβλημα, το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Η σχετική ευελιξία του Συμφώνου αφορά τις χώρες που προσεγγίζουν το επιτρεπόμενο από τη συνθήκη όριο ελλείμματος, δηλαδή το 3% του ΑΕΠ τους, και όχι αυτές που απέχουν σημαντικά, δήλωσε ο κ.Αλογοσκούφης, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα εμφανίζει εδώ και χρόνια μεγάλο δημόσιο χρέος, το οποίο θα πρέπει επίσης να μειωθεί, αφού, όπως τόνισε, οι υπερχρεωμένες χώρες είναι περισσότερο ευάλωτες στις διακυμάνσεις των διεθνών επιτοκίων.

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση αντιμετώπισε ο κ.Αλογοσκούφης και την αναβάθμιση της δικαιοδοσίας του Συμβουλίου των υπουργών στην κίνηση της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος, υπογραμμίζοντας όμως ότι παρά την αναβάθμιση αυτή, η θεσμική ισορροπία που υπήρχε μέχρι σήμερα διατηρείται και δεν τίθεται θέμα μείωσης των αρμοδιοτήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κ. υπουργός υπογράμμισε επίσης ως θετικές εξελίξεις το γεγονός ότι, κατά την αξιολόγηση της δημοσιονομικής κατάστασης της κάθε χώρας, θα λαμβάνονται υπόψη ο οικονομικός κύκλος, η ποιότητα των δημοσίων επενδύσεων, οι αναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις κ.α.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα