Ν. Κορέα: Στο 0,9% η οικονομική ανάπτυξη το δ' τρίμηνο

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 07:58

ΜΕ ΤΟΝ ταχύτερο ρυθμό, σε χρονικό διάστημα ενός έτους, αναπτύχθηκε η οικονομία της Ν. Κορέας, της τρίτης μεγαλύτερης της Ασίας, μετά την αύξηση των εξαγωγών αυτοκίνητων και χάλυβα της Hyundai Motor Co. και της Posco, αντιστοίχως.

Το ΑΕΠ της χώρας – εποχιακώς προσαρμοσμένο – αυξήθηκε 0,9% το τέταρτο τρίμηνο, έναντι του τρίτου, όταν σημείωσε αύξηση 0,8% (αναθεωρημένα στοιχεία), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, στη Σεούλ. Η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,6% πέρυσι μετά από ανάπτυξη 3,1% το 2003, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση.

Η αύξηση των πωλήσεων στην Κίνα και τις ΗΠΑ, ωθεί τις εταιρείες να επεκταθούν, να δημιουργήσουν θέσεις εργασίες και να αντιστρέψουν την εσωτερική ζήτηση, η οποία άρχισε να ανακάμπτει, μετά τα χρέη των νοικοκυριών σε πιστωτικές κάρτες, που οδήγησαν στη μείωση των δαπανών.

¶λλη έκθεση, έδειξε σήμερα, μείωση του δείκτη ανεργίας τον Φεβρουάριο, για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, ενώ η Κεντρική Τράπεζα είπε, ότι η οικονομική ανάπτυξη είναι μάλλον απίθανο να περιοριστεί φέτος.

«Οι πρόσφατοι παράγοντες δείχνουν ανάκαμψη της οικονομίας», ανέφερε ο Jerome Stoll, πρόεδρος της Renault Samsung Motors Co., της νοτιο-κορεατικής αυτοκινητοβιομηχανίας, η οποία κατά 70% ανήκει στην γαλλική Renault SA. «Νομίζω ότι η εσωτερική οικονομία θα ανακάμψει και το δεύτερο κομμάτι του έτους», είπε ο Stoll σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Σεούλ χθες βράδυ.

Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έκθεση της Federation of Korean Industries και ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο αυξήθηκε κατά 1/10 φέτος. Ο δείκτης, ο οποίος σημείωσε άνοδο 0,7% σήμερα το πρωΐ, υποχωρούσε 0,2% στις 11:31' π.μ., ώρα Σεούλ, φθάνοντας στις 977,57 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα