Virgin Blue: Το κόστος των καυσίμων θα περιορίσει τα κέρδη το 2006

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 08:30

ΜΕΙΩΣΗ των καθαρών της κερδών, κατά 2/3 την επόμενη χρήση, ενδέχεται να εμφανίσει Virgin Blue Holdings Ltd., η μοναδική ανταγωνίστρια της αεροπορικής εταιρείας της Αυστραλίας, Qantas Airways Ltd., εξ αιτίας του υψηλού κόστους των καυσίμων. Οι μετοχές της Patrick Corp., η οποία ανακοίνωσε την εβδομάδα που πέρασε ότι απέκτησε τον έλεγχο της αεροπορικής εταιρείας, σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση, σε χρονικό διάστημα δύο μηνών.

Τα έξοδα για τα καύσιμα, ενδέχεται να μειώσουν τα κέρδη της Virgin Blue κατά περίπου 70 εκατ. δολ. ΗΠΑ, την οικονομική χρήση που αρχίζει την 1η Απριλίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Τον Ιανουάριο, η Virgin Blue είχε πει, ότι τα κέρδη της φέτος θα μειωθούν σε ποσοστό της τάξης του 15%, περίπου 135 εκατ. δολ. Αυστραλίας (105 εκατ. δολ. ), εξ αιτίας του πολέμου των τιμών με την Qantas.

Ο επικεφαλής της Patrick, Chris Corrigan, 57 ετών, σχεδιάζει να αναζωογονήσει τα κέρδη με τον περιορισμό της στρατηγικής επέκτασης που καθιέρωσε ο ιδρυτής της εταιρείας, Richard Branson και να θέσει ένα τέλος στη μάχη των τιμών. Η Virgin Blue ανακοίνωσε, ότι ενδέχεται να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων, μετά την αύξηση των τιμών των καυσίμων στα περίπου 70 δολ. ΗΠΑ το βαρέλι, 55% υψηλότερα από τον μέσον όρο, την τρέχουσα οικονομική χρήση.

Οι μετοχές της Patrick υποχωρούσαν 22 σεντς, ποσοστό 3,4%, φθάνοντας στα 6,17 δολ. Αυστραλίας η μία, στις 3:23' μ.μ., ώρα Σύδνεϋ και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 19 Ιανουαρίου, όταν η Virgin Blue αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για τα καθαρά της κέρδη. Οι μετοχές της τελευταίας, υποχωρούσαν ένα σεντ, φθάνοντας στο 1,89 δολ. Αυστραλίας η μία, ένα σεντ χαμηλότερα, από την προσφορά της Patrick, στο 1,90 δολ. Αυστραλίας η μία.

Στις 18 Μαρτίου, η Patrick απέσπασε το 50,3% της Virgin Blue, μετά την αγορά επιπλέον 4,9% των μετοχών της, ύστερα από την προσφορά 1,1 δισ. δολ. Αυστραλίας, που έκανε στις 28 Ιανουαρίου για το λοιπό ποσοστό της εταιρείας, που δεν κατείχε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα