Υποχώρηση κατά 1,3 δισ. της εξάρτησης των τραπεζών από τον ELA

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 18:27
UPD:18:40

Η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA στα τέλη Νοεμβερίου υποχώρησε στα 45 δισ. από 46,3 δισ. τον Οκτώβριο.

Κατά 1,3 δισ. ευρώ υποχώρησε η εξάρτηση των εγχώριων τραπεζών από τον ELA τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ).

Ειδικότερα, η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA στα τέλη Νοεμβερίου υποχώρησε στα 45 δισ. από 46,3 δισ. τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, μειώθηκε κατά δύο δισ. ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ -στα 23,5 δισ. ευρώ από 25,5 δισ. ευρώ- το ίδιο χρονικό διάστημα.

Συνολικά, ο δανεισμός των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στα 68,5 δισ. ευρώ έναντι 71,8 δισ. ευρώ στο τέλος Οκτωβρίου.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν διατύπωσε αντίρρηση στον καθορισμό του ανώτατου ορίου παροχής έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες στο ποσό των 50,7 δισ. ευρώ έως και την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017, μετά από αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Σύμφωνα με την ΤτΕ, η μείωση αυτή του ανώτατου ορίου κατά 0,2 δισ. ευρώ αντανακλά τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, στο πλαίσιο της υποχώρησης της αβεβαιότητας και της σταθεροποίησης των ροών καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα