Πτωτικές τάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2016 11:16
UPD:11:17
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Πτωτικές τάσεις παρατηρούνται στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ανήσυχοι εν όψει της σημερινής έναρξης του νέου γύρου επαφών για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,69% στις 635,98 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,95% στις 1.724,68 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 6,72 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 12 ενισχύονται, 31 υποχωρούν και 12 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,70% στις 655,88 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 0,41%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,30%, η Eurobank κατά 0,42% και η Alpha Bank κατά 0,52%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των Coca-Cola HBC και ΟΤΕ εμφανίζουν απώλειες της τάξης του 2% ενώ στο 1,50% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Grivalia Properties, Viohalco, Ελλάκτορα, ΕΛΠΕ, ΟΛΠ και Τέρνα Ενεργειακή. Από την πλευρά τους, ο Τιτάν διολισθαίνει κατά 1%, η Aegean κατά 1,23% και η ΓΕΚ Τέρνα κατά 0,92%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, καθώς το 10ετές καταγράφει οριακή αύξηση στο 6,735%, παραμένοντας ωστόσο, κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Αντίθετα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 2 μονάδες βάσης στο 7,829%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ενισχύεται κατά 3 μονάδες βάσης, στο 6,473%.

Στο μεταξύ, ξεκινά σήμερα ο νέος γύρος διαπραγμάτευσης μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης, με στόχο το «κλείσιμο» όλων των εκκρεμοτήτων της β’ αξιολόγησης. Η Ελλάδα θέλει να βάλει ένα «τέλος» στη διαμάχη με τους δανειστές, μέσω ενός «έντιμου συμβιβασμού», υποστήριξε χθες, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Την ίδια ώρα, στην ελληνική κυβέρνηση ρίχνουν τις ευθύνες για τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% του ΑΕΠ, δύο υψηλόβαθμα στελέχη του ΔΝΤ, ο Mορίς Όμπστφελντ και ο γνωστός Πολ Τόμσεν,, με κοινό τους άρθρο στο blog του Ταμείου. Αισθητή είναι η παρέμβασή τους στο δημόσιο χρέος, καθώς, αφού επαναλαμβάνουν πως είναι «κατά πολύ μη βιώσιμο», προσθέτουν πως «όσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να γίνουν, το χρέος δεν θα ξαναγίνει βιώσιμο χωρίς σημαντική ελάφρυνσή του».

Σχολιάζοντας τις ευρύτερες εξελίξεις, ο Ηλίας Ζαχαράκης, αναλυτής της Fast Finance ΑΕΠΕΥ, τονίζει τα εξής: «Η μεγάλη διαπραγμάτευση είναι ανάμεσα σε Ευρώπη και ΔΝΤ. Σκοπός της Κυβέρνησης είναι να καταφέρει, με την βοήθεια του "QE", να βγει στις Αγορές να αναχρηματοδοτήσει,  ομόλογα που λήγουν μέσα στο 2017 τουλάχιστον. Ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να κερδίζει έδαφος. Στο κομμάτι των "κόκκινων", ενώ συνεχίζονται εθελούσιες και η προσπάθεια προσαρμογής στα νέα δεδομένα.

»Μένει να δούμε αν το 2017 μπορεί να πετύχει αυτά που πέτυχε το 2014 και να είναι η απαρχή για ένα νέο ξεκίνημα στην Οικονομία που θα προσπαθήσει να κερδίσει το χαμένο έδαφος των τελευταίων αρκετών ετών. Μας λείπουν σημαντικά θέματα μεταρρυθμίσεων που έχουν σταματήσει και να ακούγονται, με την διαφορά ότι οι Θεσμοί δεν ξεχνούν. Τίποτα δεν φαίνεται αισιόδοξο, με την διαφορά ότι οι Αγορές πάντα προεξοφλούν και ξέρουν».

Από την πλευρά του, ο Πέτρος Στεριώτης, αναλυτής της Nuntius Sec, υποστηρίζει: «Η Αγορά θα συνεχίσει να "ζυγίζει" τα αυξημένα ρίσκα στα οποία είναι εκτεθειμένες οι Τραπεζικές μετοχές, όπως η μη συμμετοχή των Ελληνικών ομολόγων στο "QE" της ΕΚΤ, οι καθυστερήσεις στη διαχείριση των NPLs, οι πιθανές πιέσεις στα περιθώρια κέρδους των τραπεζικών ομίλων λόγω κινήσεων αναδιάρθρωσης κλπ. Το υψηλό 'beta' του Ελληνικού Χρηματιστηρίου σε συνδυασμό με τα κρίσιμα ραντεβού της εβδομάδας (συνεδρίαση της Fed, πολλαπλή λήξη Παραγώγων συμβολαίων) απαιτεί από τους επενδυτές να βρίσκονται σε εγρήγορση».

Aμετάβλητη διατήρησε τέλος, την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος DBRS, κάνοντας λόγο για σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και επισημαίνοντας τις σοβαρές πολιτικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση. Όπως ανακοινώθηκε, το αξιόχρεο της χώρας μας παραμένει στην κατηγορία CCC (high), με την προοπτική της αξιολόγησης να διατηρείται σταθερή.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα