Χ.Α.: Η υπέρβαση της σκληρής οροφής (634 μονάδες) αμφισβητείται

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 15:09
UPD:15:10
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας, η μεικτή εικόνα των μεταβολών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν βοήθησε τη διάθεση για ανάληψη ρίσκου στο Χ.Α. Η αγορά της Αθήνας βαδίζει στα χνάρια του τραπεζικού δείκτη που σήμερα αναμετριέται με τις 864 μονάδες, ενώ την Παρασκευή έπαιξε με τις 900. Το αδιάφορο κλίμα ήταν εμφανές από τις συναλλαγές το πρωί στην Ασία, μετά από νέα ρεκόρ των δεικτών της Νέας Υόρκης. Στις υπόλοιπες αγορές, κυριάρχησε η επιφύλαξη πριν από την απόφαση της Fed και εμφανίστηκαν αρχικά κέρδη και μέτρια πτώση αργότερα με σταδιακή αποκατάσταση των απωλειών. Καθώς τα κέρδη στα futures του πετρελαίου  και οι ενδείξεις για το άνοιγμα των αγορών της Νέας Υόρκης  είναι μικτές.

Την πορεία του τραπεζικού δείκτη που άγγιξε στο χαμηλό του στις 864,6 μονάδες,  13 λεπτά μετά το πτωτικό άνοιγμα, σχημάτισε ένα κύμα εντολών πώλησης.  Ακολούθησε εκτίναξη  που από τις 10:58, τον οδήγησαν πάνω από τις 883,8 μονάδες με κέρδη +1,26% - ήταν το μέγιστο μέρας στις 883,82 μονάδες. Το αποτέλεσμα είναι η άνοδος του 25άρη να είναι μερικά λεπτά από την κορύφωση για τις τράπεζες πάνω από +0,40% ενώ του Γ.Δ. στο μέγιστό του ήταν +0,60%. Η διαπίστωση ωστόσο. της σκληρής οροφής για τις τράπεζες από τις 11:05 και μετά προκάλεσε απογοήτευση και διάθεση για ξεφόρτωμα θέσεων. Στο  μέσο της διαπραγμάτευσης η μεταβολή του 25άρη είναι -0,43% και ο Γ.Δ. υποχωρεί περίπου 0,30% στις 14:49 έχοντας μέγιστο τις 643,93 μονάδες. 

Η αγορά κινείται υπό το κράτος  πιέσεων που εκδηλώθηκαν στα μισά blue chip των τραπεζών μετά τις 12:15, αλλά με αντιστάθμιση από το επίμονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές, όπως η ΜΠΕΛΑ +1,40%, ΜΥΤΙΛ +1,33% και ΟΛΠ +1,33%.  Φαίνεται πως μετά τις 12:04 εγκαταστάθηκε μια μόνιμη υπεροχή της προσφοράς για ορισμένα blue chip και μια χαμηλότερη ζήτηση για τις τράπεζες, ωθώντας την κίνηση του μέσου όρου σε επίπεδα κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο και γύρω από τις 640 μονάδες, με νέο χαμηλό μέρας στις 636,72 μονάδες από τις 14:39.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν τάση που έχει φέρει οριακές για το βάρος τους μεταβολές. Στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών αισιοδοξία για το μικρό αντίκτυπο που έχει το δημοψήφισμα στην Ιταλία. Τους  βασικούς δείκτες επηρεάζουν θετικά σήμερα το πετρέλαιο και οι πιθανές επιπλοκές από μια απροσδόκητη κίνηση από πλευράς Fed. Εδώ ο ΓΔ, εμφάνισε μέγιστο στο πρώτο μέρος με τον τζίρο στα 16.233 εκατ. ευρώ κοντά στα επίπεδα του χθεσινού.

Αλλά το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο δεν αναζητείται. Γίνεται προσπάθεια προσέγγισης των 640 μονάδων. Δεν επιτυγχάνεται για την ώρα μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Ο ΓΔ δεν έχει εμφανίσει απόλυτο συντονισμό με τον τραπεζικό. Οι θεσμικοί όρισαν σήμερα σχεδόν από την αρχή κίνηση λιγότερο σε θετικό πεδίο και περισσότερο σε αρνητικό. Η ατμόσφαιρα διεθνώς έχει φέρει εικόνα μικτής δυναμικής στις μεταβολές των βασικών δεικτών και οι τιμές των futures στις αγορές των ΗΠΑ λειτουργούν ουδέτερα στη διάθεση για ρίσκο.

Οι  θεσμικοί σήμερα εξέφρασαν επιλεκτικά το ενδιαφέρον για αγορές εκτός ελάχιστων κλάδων. Εξατμίστηκε ωστόσο εύκολα άρα υπάρχει πιθανότητα 20% για τον  ΓΔ ή για τον 25άρη να κλείσουν με πτώση. Αυτό υποδεικνύει η δυναμική που επικράτησε μετά την εγγραφή του μέγιστου μέρας πριν συμπληρωθούν 30 λεπτά συναλλαγών για τον ΓΔ ελαφρά κάτω από τις 644 μονάδες. Σήμερα οι θεσμικοί με χαμηλούς  όγκους κράτησαν διαρκώς τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο με τη νευρικότητα στην έναρξη και στη συνέχεια να λειτουργεί αρνητικά.

Η αγορά σήμερα εμφάνισε στις διακυμάνσεις 80% ταύτιση με την πορεία του τραπεζικού δείκτη. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει μεταβολή -0,65%. Ξεχωρίζουν για τις απώλειες οι εταιρίες στα Ταξίδια Αναψυχή -1,23% Τηλεπικοινωνιών -1,23% Βιομηχανικών Προϊόντων -1,12% και Κοινής Ωφέλειας -0,67%. Είναι εμφανής η προσπάθεια να ξεφορτωθούν τις θέσεις τους σε ορισμένα από τα τραπεζικά blue chip για να τις βελτιώσουν σε μετοχές άλλων κλάδων οι ισχυροί θεσμικοί. Ο τζίρος είναι πολύ κτώτερος της προηγούμενης συνόδου. Αφού  με την βοήθεια πακέτων, στις 14:59 ξεπερνούσε τα 16,658 εκατ. ευρώ. Όμως σε αυτά υπάρχουν συναλλαγές αξίας 1,560 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν πακέτα.

Οι δείκτες των αγορών στην ευρωζώνη εμφανίζουν μικτές μεταβολές μετά από ένα νευρικό πρώτο μέρος, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX -0,13%, ο CAC +0,08% και για τον FTSE100 πτώση -0,28%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του -0,02% για τον S&P500 και +0,09% για τον Dow.

Οι δείκτες στο ΧΑ έχουν μεταβολή -0,32% για τον ΓΔ που βρίσκεται στις 638,01 μονάδες, και για τον 25άρη πτώση -0,45% με τον FTSEM στο +0,08%.  Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 39 και των πτωτικών 48 με αμετάβλητες τις 15. Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας. Ειδικά με την είσοδο των θεσμικών από τις ΗΠΑ στις 16:00  μια αρνητική επέμβασή τους θα ανεβάσει ακόμα ψηλότερα τις πιέσεις που διατηρούνται στην Αθήνα για ΑΛΦΑ και ΕΤΕ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα