DBRS: Παραμένει σε κατηγορία CCC το αξιόχρεο της χώρας

Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 14:42
UPD:14:51
SOOC/Menelaos Myrillas

Αμετάβλητη διατηρεί την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος DBRS, κάνοντας λόγο για σημαντική πρόοδο στη δημοσιονομική εξυγίανση και τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και επισημαίνοντας τις σοβαρές πολιτικές προκλήσεις που έχει μπροστά της η ελληνική κυβέρνηση.

Όπως ανακοινώθηκε, το αξιόχρεο της χώρας μας παραμένει στην κατηγορία CCC (high), με την προοπτική της αξιολόγησης να διατηρείται σταθερή. Η «βαθμολογία» αυτή αντικατοπτρίζει τα πολύ υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους, αλλά και τις προκλήσεις σε πολιτικό επίπεδο, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με τους αναλυτές του οίκου να συμπληρώνουν πάντως ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στη σταδιακή άρση των capital controls και τη βελτίωση της «υγείας» του τραπεζικού τομέα. Εξακολουθούν, ωστόσο, να ανησυχούν για την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και την ικανότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος να στηρίξει την ανάπτυξη της οικονομίας.

Στα ατού της χώρας, σύμφωνα με τον οίκο, περιλαμβάνονται τα οφέλη από τη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη και την πρόσβαση στη χρηματοδοτική στήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και η πρόοδος στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων των βελτιώσεων στην αγορά εργασίας. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα