Προειδοποιητική επιστολή για τον «βασικό μέτοχο»

Η Ε.Ε. επιφυλάσσεται να ζητήσει αναστολή εφαρμογής του νόμου
Τρίτη, 22 Μαρτίου 2005 17:33

ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ η προδικαστική διαδικασία κατά της Ελλάδας για τον «βασικό μέτοχο», που αποτελεί ένα βήμα πριν από την παραπομπή τστο ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αποφάσισε σήμερα το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Ο αρμόδιος επίτροπος, Τσάρλι Μακ Κρίβι δεν πείσθηκε από τα επιχειρήματα της κυβέρνησης και στη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου, έγινε δεκτή η εισήγησή του για την έναρξη της προδικαστικής διαδικασίας.

Η Κομισιόν απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα, με την οποία ζητεί επισήμως από την ελληνική κυβέρνηση να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με τη συμβατότητα με την κοινοτική νομοθεσία των εθνικών διατάξεων που απαγορεύουν την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων σε επιχειρήσεις, οι οποίες «διασυνδέονται» με ελληνικές επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αναλυτικότερα, η Επιτροπή στην ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι «επειδή ο επίμαχος νόμος παράγει ήδη αποτελέσματα, η Επιτροπή όρισε προθεσμία απάντησης 15 ημερών στην ελληνική κυβέρνηση και επιφυλάχθηκε του δικαιώματός της να ζητήσει από το Δικαστήριο, σε περίπτωση που προσφύγει σε αυτό, να αναστείλει το επίμαχο μέτρο και να διατάξει τη λήψη των αναγκαίων ασφαλιστικών μέτρων, συγκεκριμένα την αναστολή εφαρμογής του νόμου 3310/2005» http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/22/1026004.htm .

Ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Μακ Κρίβι σε ερώτηση για το εάν και κατά πόσο η απόφαση για την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής συνεπάγεται και αναστολή κοινοτικών χρηματοδοτήσεων, απάντησε ότι κάτι τέτοιο προβλέπεται από τον κανονισμό των διαρθρωτικών ταμείων http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/22/1026035.htm .

«Θέλω να πιστεύω ότι θα γίνει ό,τι είναι απαραίτητο για να μην υπάρξει εμπλοκή στα έργα», δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς.

Aντιδράσεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια κυβέρνηση έχει διάσταση απόψεων με την Ε.Ε., δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος. «Η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το ελληνικό Σύνταγμα και θα επιμείνει μέχρι τέλους».

Απάντηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος με αφορμή την επίθεση του κ. Παπανδρέου στην κυβέρνηση για το νόμο περί «βασικού μετόχου».

«Προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον η βιασύνη του κ. Παπανδρέου και των συνεργατών του να σπεύσουν να μιλήσουν με προβλέψεις Κασσάνδρας και μάλιστα για μία υπόθεση που έχει να κάνει πρωτίστως με το Σύνταγμα το οποίο εισήγαγε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και ψήφισαν τα δύο μεγάλα κόμματα», είπε ο κ. Ρουσόπουλος και υπογράμμισε «η συζήτηση με την Κομισιόν είναι σε εξέλιξη και δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση».

Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε τέλος ότι ο κ. Παπανδρέου οφείλει να εξηγήσει στους Ελληνες πολίτες «γιατί βιάζεται να πει πράγματα που είναι σε βάρος των συμφερόντων της χώρας και ενός Συντάγματος που έφερε το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και ψηφίστηκε».

Απαράδεκτη η απόφαση της Ε.Ε. για το «βασικό μέτοχο», κρίνουν ΚΚΕ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/22/1026029.htm , και πρόεδρος του ΣΥΝ http://www.naftemporiki.gr/news/static/05/03/22/1026096.htm .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα