Μικρά κέρδη εμφανίζει στην εκκίνηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, εν όψει της έναρξης του νέου γύρου διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και θεσμών, η οποία αναμένεται για αύριο, Τρίτη.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,34% στις 642,28 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 0,27% στις 1.744,31 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 3,31 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 13 ενισχύονται, 12 υποχωρούν και 12 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 0,66% στις 656,05 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 1,21%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 0,45%, η Eurobank κατά 0,43% και η Alpha Bank κατά 0,51%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των Μυτιληναίου και Τέρνα Ενεργειακή εμφανίζουν κέρδη της τάξης του 1,00% ενώ στο 0,66% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ. Στον αντίποδα, η μετοχή του Τιτάνα διολισθαίνει κατά 0,71%, της Aegean κατά 0,62% και της Jumbo κατά 0,70%.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται ανοδικά, καθώς το 10ετές καταγράφει αύξηση κατά 2 μονάδες βάσης στο 6,711%, παραμένοντας ωστόσο, κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Παράλληλα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 6 μονάδες βάσης στο 7,903%, ενώ η απόδοση του 2ετούς αυξάνεται κατά 2 μονάδες βάσης, στο 6,442%.
Στο «μέτωπο» της β’ αξιολόγησης, στην Αθήνα αναμένονται τις επόμενες ώρες οι επικεφαλής των θεσμών, καθώς ο νέος γύρος διαπραγματεύσεις εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει αύριο, Τρίτη. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να «κλείσει» η αξιολόγηση όσο το δυνατόν ταχύτερη και εάν είναι εφικτό, εντός του 2016. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, μόνο εύκολη υπόθεση δεν αποτελεί η συγκεκριμένη επιδίωξη, δεδομένων των αποκλίσεων σε εργασιακά και δημοσιονομικά.
Από την πλευρά του, χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε απογοητευμένος από τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας με νόημα, πως «λάμπει δια της απουσίας του». «Δεν δίνει καμιά μάχη για να στηρίξει την ανάλυσή του, ότι η λιτότητα δεν μπορεί να είναι λύση στο πρόγραμμα» τόνισε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, προσθέτοντας παράλληλα, ότι δεν πιέζει σοβαρά ούτε για το ζήτημα της μείωσης του χρέους ούτε για το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Σχολιάζοντας την ευρύτερη εικόνα της αγοράς, ο Μάνος Χατζηδάκης, αναλυτής της Beta Sec, επισημαίνει τα εξής: «Τεχνικά ο γενικός δείκτης βρίσκεται σε τροχιά προσέγγισης των υψηλών της χρονιάς (658 μονάδες) και παρά την κόπωση που διαφάνηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής διατηρεί ακέραιες τις πιθανότητες για την επίτευξη του επόμενου στόχου. Σε αυτό συνηγορούν και οι συναλλακτικοί τζίροι οι οποίοι έχουν επιστρέψει σε “επίπεδα κανονικότητας”.
»Επίπεδα 70 - 90 εκατ. ευρώ μέσων ημερήσιων συναλλαγών μπορούν να απορροφήσουν τα κερδισμένα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών μετοχών και παράλληλα να δώσουν ώθηση προς νέα υψηλότερα επίπεδα. Κατά τα άλλα η διάσπαση των 630 μονάδων στην τρίτη και επιτυχημένη προσπάθεια είχε τα χαρακτηριστικά μιας κίνησης διαφυγής. Γρήγορες κινήσεις χωρίς ευκαιρίες επιστροφής και έντονες θετικές διακυμάνσεις µε διάχυση σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων και κλεισίματα µε λευκά σώματα ακολούθησαν μετά την υπέρβαση των 630 μονάδων.
»Ακόμα ο γενικός δείκτης δεν έχει εισέλθει σε υπερτιµηµένες ζώνες τιµών, ενώ όλοι οι κινητοί µέσοι παραµένουν αγορασµένοι µε σηµαντικά περιθώρια πλέον από τις κοµβικές αλλαγές της τάσης. Το επίπεδο στήριξης έχει µετατοπιστεί προς τις 600 µονάδες, ενώ τα υψηλά έτους, οι 658,99 µονάδες της 31ης Μαΐου, είναι η επόµενη άµεση αντίσταση της αγοράς. Συµπερασµατικά µετά από µια τοπική διόρθωση τιµών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, θα αναµέναµε εκ νέου ανοδική κίνηση έως το τέλος του έτους καθώς τόσο οι τεχνικές όσο και οι θεμελιώδεις ενδείξεις παραμένουν υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου».
Θετικά αποτιμά τέλος, η Goldman Sachs τα οικονομικά μεγέθη των ελληνικών τραπεζών για το γ’ τρίμηνο του 2016, εκτιμώντας ότι καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη πρόοδο στην αναδιάρθρωση του κλάδου. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα κάνει ειδική μνεία στο γεγονός ότι όλα τα εγχώρια συστημικά ιδρύματα επέστρεψαν στην κερδοφορία, αυξάνοντας την κεφαλαιακή τους θέση και συρρικνώνοντας το χαρτοφυλάκιο των δανείων. Παράλληλα, σημειώνει ότι σημαντικό όφελος έλαβαν από τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης, ως απόρροια του μειωμένου επιτοκίου καταθέσεων και της συρρίκνωσης της εξάρτησης από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) της ΕΚΤ.
naftemporiki.gr