Στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου η τουρκική λίρα

Από τον Οκτώβριο του 2003
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 09:53

ΤΙΣ μεγαλύτερες απώλειες έναντι του δολαρίου, σε χρονικό διάστημα 1,5 έτους, μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Fed των ΗΠΑ, σημείωσε η τουρκική λίρα, περιορίζοντας το πλεονέκτημα των υψηλών αποδόσεων σε περιουσιακά στοιχείων αναδυόμενων αγορών.

Η λίρα, υποχώρησε κατά 2,3% - η μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Οκτώβριο του 2003 – φθάνοντας στο 1,3635 έναντι του δολ. των ΗΠΑ, στις 8:27' π.μ., στην Κωνσταντινούπολη. Εναντι του ευρώ υποχώρησε σε ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στο 1,7832.

Χθες η Fed, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,75%, προχωρώντας στην έβδομη συνεχόμενη αύξηση από τον Ιούνιο του 2004, σχολιάζοντας, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν αυξηθεί.

«Ταχύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ, ενδέχεται να κάνει τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία λιγότερο ελκυστικά και να αναγκάσει τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις τουρκικές αγορές», ανέφερε ο Aktan Acikgoz, ο οποίος διαχειρίζεται 245 εκατ. δολ. σε ομόλογα, με την Alternatifbank AS στην Κωνσταντινούπολη.

Τα αμερικανικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας ταλαντεύθηκαν μετά την δήλωση της Fed, ωθώντας τις αποδόσεις στο 4,64% και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2004. Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας σε δολάρια ήταν 7,13%.

Η τουρκική λίρα υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε ποσοστό 2,9% έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες μέσα σε μία εβδομάδα, σε χρονικό διάστημα 2,5 μηνών, ωθώντας χαμηλότερα τις αποδόσεις και άλλων τουρκικών περιουσιακών στοιχείων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα