Pioneer: Προς μείωση του κόστους κατά 30 δισ. γιέν με απολύσεις

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 10:43

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ να ανακάμψει, θα καταβάλλει η Pioneer Corp., η εταιρεία που εμφάνισε τις πρώτες ετήσιες ζημίες της σε εννέα χρόνια, μειώνοντας τις θέσεις εργασίας και κλείνοντας εργοστάσια.

Η εταιρεία, θα μειώσει το κόστος κατά περίπου 30 δισ. γιέν (284,5 εκατ. δολ. ΗΠΑ), μέχρι τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου του 2007, μειώνοντας 2.000 θέσεις εργασίας ή το 5% του εργατικού της δυναμικού, κλείνοντας τα εργοστάσιά της στο εξωτερικό, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής της, Kaneo Ito, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο Τόκυο. Ο ίδιος δεν αναφέρθηκε λεπτομερώς στο χρονοδιάγραμμα των απολύσεων.

Η Pioneer, της οποίας οι μετοχές είχαν την τέταρτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον δείκτη Nikkei 225, προέβλεψε τον Ιανουάριο, ότι οι καθαρές της ζημιές τη χρήση που λήγει στις 31 Μαρτίου, θα είναι οκτώ δισ. γιέν, εξ αιτίας της μείωσης των τιμών DVD recorders και των τηλεοράσεων plasma, καθώς επίσης και των ηλεκτρονικών αυτοκινήτων.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε εάν η εταιρεία θα επιστρέψει στην κερδοφορία το επόμενο έτος, αλλά θα θέλαμε να το κάνουμε και θα προσπαθήσουμε για αυτό», είπε ο Ito, συμπληρώνοντας: «Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη μείωση των τιμών, πρέπει να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας μας».

Η Pioneer, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής συστημάτων ναυσιπλοΐας, της Ιαπωνίας, σχεδιάζει να κλείσει περίπου 10 εργοστάσια παραγωγής, κυρίως εκτός χώρας, διατηρώντας μόνο 30 εργοστάσια διεθνώς. Επίσης, σκοπεύει να μειώσει την κίνηση των αποθεμάτων στις 45 μέρες από 53 μέρες που είναι σήμερα, ενώ παράλληλα θα μειώσει τις ετήσιες δαπάνες της από 40 έως 50 δισ. γιέν μέσα στην επόμενη διετία ή τριετία.

Οι μετοχές της, οι οποίες έχασαν το 1/3 της αξίας τους πέρυσι, υποχωρούσαν 29 γιέν, ποσοσοτό 1,4%, φθάνοντας στα 1.981 γιέν η μία, στις 3 μ.μ., κατά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου του Τόκυο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα