Πτώση νομισμάτων, μετοχών, ομολόγων μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Fed

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 11:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται τα νομίσματα των αναδυομένων αγορών, τα ομόλογα και οι μετοχές, μετά την απόφαση της Federal Reserve των ΗΠΑ, να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, μειώνοντας τις αποδόσεις σε πιο επικίνδυνες επενδύσεις.

«Οι αγορές με τις μεγάλες αποδόσεις τραβιούνται από τη μύτη», ανέφερε ο Steve Barrow, στρατηγικός αναλυτής της Bear Steams Cos. Στο Λονδίνο, συμπληρώνοντας: «Θα συνεχίσουμε να έχουμε τέτοιες εξελίξεις».

Η Fed, αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας, στο 2,75% χθες. Αυτή, ήταν η έβδομη κατά σειρά αύξηση των επιτοκίων. Η απόφαση, συνοδεύτηκε από το σχόλιο, ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται.

Τα νομίσματα της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Τουρκίας, υποχώρησαν έναντι του δολαρίου. Ο δείκτης Bovespa, στο Χρηματιστήριο του Σάο Πάολο, υποχώρησε 0,7% χθες και ο δείκτης Merval στην Αργεντινή σημείωσε απώλειες 3%, τις τρίτες μεγαλύτερες μεταξύ των 60 κυρίων δεικτών στον κόσμο, που καθορίζει το Bloomberg.

Ο δείκτης των ομολόγων λήξης το 2040, των πιο διαπραγματεύσιμων, υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών. Οι επενδυτές, όπως ο Boris Segura της Standish Mellon Asset Management είπε, ότι τα σχόλια της Fed, μπορεί να αυξήσουν τα επιτόκια περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, προσελκύοντας κεφάλαια από τις πιο επικίνδυνες αγορές.

Η τουρκική λίρα σημείωσε τη μεγαλύτερη υποχώρηση έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ σε χρονικό διάστημα περίπου 1,5 έτους και σε ποσοστό 2,3%, από τον Οκτώβριο του 2003, φθάνοντας στο 1,3635 δολ., στις 9:27' π.μ., στην Κωνσταντινούπολη. Εναντι του ευρώ, η τουρκική λίρα υποχώρησε 2,2%, στο 1,7832 ευρώ.

«Ταχύτερη αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού στις ΗΠΑ, ενδέχεται να κάνει τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία λιγότερο ελκυστικά και να αναγκάσει τους επενδυτές να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις τουρκικές αγορές», ανέφερε ο Aktan Acikgoz, ο οποίος διαχειρίζεται 245 εκατ. δολ. σε ομόλογα, με την Alternatifbank AS στην Κωνσταντινούπολη.

Τα αμερικανικά ομόλογα 10ετούς διάρκειας ταλαντεύθηκαν μετά την δήλωση της Fed, ωθώντας τις αποδόσεις στο 4,64% και στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2004. Οι αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων 10ετούς διάρκειας σε δολάρια ήταν 7,13%.

Την περασμένη εβδομάδα η τουρκική λίρα υποχώρησε 2,9% σημειώνοντας τις μεγαλύτερες απώλειες σε μία εβδομάδα, σε χρονικό διάστημα 2,5 μηνών, ωθώντας χαμηλότερα την αξία άλλων τουρκικών περιουσιακών στοιχείων.

Η Ινδονησία, ενδέχεται να αναβάλει τα σχέδια πώλησης ενός δισ. δολ. ΗΠΑ σε ομόλογα σήμερα, καθώς το κόστος δανεισμού και τις αναπτυσσόμενες χώρες, αυξάνεται, μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού των ΗΠΑ, σύμφωνα με τραπεζίτες, που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα