Ινδονησία: Ενδέχεται να αναβάλει την πώληση ομολόγων ενός δισ. δολ.

Μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Federal Reserve
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 12:01

ΣΤΗΝ αναβολή της πώλησης ομολόγων, αξίας ενός δισ. δολ. ΗΠΑ, ενδέχεται να προχωρήσει η μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιο-Ανατολικής Ασίας, η Ινδονησία, μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού από την Fed των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους κεντρικούς τραπεζίτες.

Ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Jusuf Anwar, είπε ότι η αντίδραση της αγοράς ήταν σπάνια και η κυβέρνηση θα περιμένει να δει την έκθεση για τις τιμές καταναλωτή των ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν σήμερα, πριν λάβει απόφαση αν θα προχωρήσει ή όχι στην πώληση των ομολόγων. Η Ινδονησία σχεδίαζε να ορίσει τη τιμή πώλησης των ομολόγων σήμερα στη Ν. Υόρκη.

Η Fed αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού χθες κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδες, επισημαίνοντας οι πληθωριστικές πιέσεις αυξάνονται, τονώνοντας τις εικασίες ότι θα εγκαταλείψει την εννεάμηνη πολιτική της για σταδιακές αυξήσεις.

«Οι πληθωριστικές πιέσεις αυξήθηκαν τους τελευταίους μήνες και η δύναμη των τιμών αποτελεί την απόδειξη», είπε χθες η Fed.

Η Ινδονησία, που πουλά ομόλογα για να καλύψει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, το οποίο υπολογίζεται στα 28 τρισ. ρουπίες, (3 δισ. δολ. ΗΠΑ), φέτος, ελπίζει στη βελτίωση των πιστοληπτικών της δεικτών και στην ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη που σημείωσε σε εννέα χρόνια, για να προσελκύσει επενδυτές.

«Εχουν καλή πιστοληπτική ικανότητα, ωστόσο στην παρούσα φάση αυτή κρίνεται ακατάλληλη», ανέφερε ο Desmond Soon, ο οποίος ενδέχεται να προχωρήσει στην αγορά ομολόγων μεταξύ των ομολόγων αξίας 200 εκατ. δολ. ΗΠΑ που διαχειρίζεται με την Pacific Asset Management Ltd., στη Σιγκαπούρη, συμπληρώνοντας: «Μπορεί να θελήσουν μα περιμένουν να σταθεροποιηθεί η αγορά, οπότε θα συνεχίσουν να πληρώνουν υψηλές αποδόσεις».

Ο Anwar σήμερα, αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η πώληση θα καθυστερήσει και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει να δει την αμερικανική έκθεση για τις τιμές του καταναλωτή, της οποίας η δημοσιοποίηση έχει προγραμματιστεί σήμερα και μετά θα λάβει την απόφασή της.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ινδονησίας που λήγουν τον Μάρτιο του 2024, σημείωσαν άνοδο και από το 6,75% στο 7,05% σύμφωνα με τα στοιχεία της Deutsche Bank AG στη 1:04' μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Στις 9 Φεβρουαρίου η απόδοση αυξήθηκε από το χαμηλότερο 6,23%.

Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, της οποίας το έλλειμμα κατατάσσεται ένα βήμα υψηλότερα από της Ινδονησίας, προσφέρει στους επενδυτές μεγαλύτερες αποδόσεις. Οι επενδυτές ζήτησαν 8,70% για να κρατήσουν τα κρατικά ομόλογα που λήγουν τον Ιανουάριο του 2014 και έχουν απόδοση 8,25%, σύμφωνα πάντα με την Deutsche Bank.

Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Ινδονησίας συζητούσαν νωρίς σήμερα την πρόοδο της πώλησης των ομολόγων, με τους συναδέλφους τους που βρίσκονται στη Ν. Υόρκη για να συναντηθούν με τους επενδυτές.

Οι εκπρόσωποι της Citigroup Inc., της Deutsche Bank AG και της UBS AG, που θα διαχειριστούν την πήληση, αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα