Πτωτικό είναι το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς οι χθεσινοβραδινές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού και οι εκκρεμότητες της β’ αξιολόγησης προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.
Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,10% στις 641,14 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 1,33% στις 1.735,61 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται μόλις στα 3,91 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 11 ενισχύονται, 28 υποχωρούν και 15 παραμένουν αμετάβλητες.
Ο τραπεζικός κλάδος κινείται πτωτικά κατά 1,51% στις 668,10 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει απώλειες κατά 1,97%, η Τράπεζα Πειραιώς κατά 1,32%, η Eurobank κατά 0,69% και η Alpha Bank κατά 1,50%.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Grivalia Properties διολισθαίνει άνω του 2,50% ενώ πέριξ του 1,50% διαμορφώνεται η πτώση για τις μετοχές των Μυτιληναίου, ΔΕΗ και Aegean. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ ενισχύεται κατά 1,46%, της Motor Oil κατά 0,73% και της Folli-Follie κατά 0,42%.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά, καθώς το 10ετές καταγράφει οριακή άνοδο στο 6,707%, παραμένοντας ωστόσο, κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Στον αντίποδα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου υποχωρεί κατά 7 μονάδες βάσης στο 7,396%, ενώ η απόδοση του 2ετούς κινείται πτωτικά κατά 9 μονάδες βάσης, στο 6,083%.
Με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών να έρχονται τη Δευτέρα στην Αθήνα - και ενώ παραμένει άγνωστο ακόμη τι στάση θα κρατήσει το ΔΝΤ - ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε χθες την καταβολή, εντός του 2016, εφάπαξ 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται το «βάρος» του προσφυγικού-μεταναστευτικού.
Η απόφαση του Μαξίμου τυγχάνει διττής ερμηνείας για τους επενδυτές, καθώς από τη μία πλευρά, αποδίδεται στην προσπάθεια αντιστροφής του αρνητικού δημοσκοπικού κλίματος, ενώ από την άλλη πλευρά, ενέχει τον κίνδυνο προαναγγελίας πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες θα θέσουν σε δοκιμασία την εύθραυστη πολιτική σταθερότητα της χώρας.
Την ίδια ώρα, ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε χθες, την επιμήκυνση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων έως τον Δεκέμβριο του 2017, μειώνοντας ωστόσο, το μηνιαίο ύψος των αγορών κατά 20 δισ. ευρώ σε 60 δισ. ευρώ. Η μείωση θα επέλθει από τον Απρίλιο του νέου έτους, καθώς οι αγορές θα διατηρηθούν στα 80 δισ. ευρώ έως τον Μάρτιο του 2017.
Το δ.σ. της ΕΚΤ προχώρησε και στην περαιτέρω μείωση του ανώτατου ορίου του μηχανισμού Έκτακτης Ενίσχυσης σε Ρευστότητα (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, κατόπιν αιτήματος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), η ΕΚΤ μείωσε το ανώτατο όριο του ELA κατά 0,2 δισ. ευρώ, στα 50,7 δισ. ευρώ.
Όσον αφορά τις τραπεζικές εξελίξεις, μέχρι το τέλος του έτους «κλείνει» τα μεγάλα μέτωπα η Εθνική Τράπεζα, καθώς βρίσκεται στην τελική ευθεία υλοποίησης του προγράμματος εθελούσιας εξόδου, ενώ αναμένει την έγκριση από τον SSM για την αποπληρωμή των coco’s. Το κλείσιμο του έτερου μετώπου με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αίρει μια εκκρεμότητα που βάρυνε το κλίμα και πλέον όλες οι κινήσεις στρατηγικής «τρέχουν» με γοργότερο ρυθμό, με τη διοίκηση να επικεντρώνεται στην επόμενη μέρα, με έμφαση στη χρηματοδότηση της οικονομίας.
Στο μεταξύ, με μια μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε το πρωί και συνεχίστηκε μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, το nomination committee της Τράπεζας Πειραιώς προετοίμασε το έδαφος για την εκλογή νέου CEO από το διοικητικό συμβούλιο που θα συνεδριάσει στις 14 Δεκεμβρίου και το οποίο θα κληθεί να επιλέξει μεταξύ του Άνθιμου Θωμόπουλου και του Χρήστου Παπαδόπουλου.
naftemporiki.gr