Κ. Καραμανλής: Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ σοβαρή

Το ζήτημα δεν είναι αν αποκαλύπτεται μια πραγματικότητα, αλλά πώς και γιατί φτάσαμε σε αυτή την πραγματικότητα
Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2005 16:21

«Η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ σοβαρή, τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, ερωτηθείς για το θέμα της απογραφής.

«Η δημοσιονομική κατάσταση είναι τέτοια που δεν επιτρέπει πολιτικά παιχνίδια ή αστεϊσμούς. Είναι πολύ σοβαρή. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν αποκαλύπτεται μια πραγματικότητα, αλλά πώς και γιατί φτάσαμε σε αυτή την πραγματικότητα. Αυτή είναι μια κορυφαία προτεραιότητα κι εμείς καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που προέκυψε από κακούς χειρισμούς μιας μακράς σειράς ετών», σημείωσε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: Η Ελλάδα «υπερέβη επί μακρά σειρά ετών την ανειλημμένη υποχρέωση που προκύπτει από το Σύμφωνο Σταθερότητας ως προς το έλλειμμα κι επίσης εψεύσθη. Επομένως, δεν τίθεται σήμερα ερώτημα γιατί βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, αλλά με ποιά μέτρα θα επιλύσουμε την ουσία του προβλήματος. Και είμαι βέβαιος ότι θα το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά».

«Η κατάσταση ήταν τέτοια, που δεν γινόταν να κρύβεται. Τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας είναι σε κακή κατάσταση. Η κυβέρνηση έχει επιλέξει ένα πλαίσιο αντιμετώπισης - στο ευρωπαϊκό επίπεδο πήγε ικανοποιητικά (κυρίως αναφορικά με τη χρονική διάρκεια της προσαρμογής), στο εσωτερικό πετύχαμε να μην μετακυλύονται βάρη στους πολίτες, καθώς επίσης να υπάρξει μια περιστολή της δημόσιας σπατάλης» συνέχισε ο Πρωθυπουργός.

«Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένας διαρκής προβληματισμός για την αναζήτηση των τρόπων που θα βοηθήσουν να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, στο πλαίσιο που ανέφερα. Το βέβαιον είναι ότι σε δύο χρόνια η ελληνική οικονομία και η δημοσιονομική μας κατάσταση θα έχουν αντιμετωπίσει τα προβλήματά τους», υπογράμμισε ο κ. Καραμανλής, ενώ σε ερώτηση για το αν εξετάζονται νέα μέτρα μεταξύ των οποιων και η επιβολή έμμεσων φόρων, απάντησε : «Είναι φυσικό το υπουργείο Οικονομικών να βρίσκεται σε διαρκή προβληματισμό - για τη μείωση της δημόσιας σπατάλης και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα