Διευκρινίσεις Δ. Παπαδημητρίου για τις αναφορές περί φορολογίας και ανταγωνιστικότητας

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 17:45
UPD:17:54
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο κ. Παπαδημητρίου κάνει λόγο για «αποσπασματική αναφορά μέρους της ομιλίας μου με τίτλους του είδους “H αύξηση της φορολογίας δεν πλήττει την ανταγωνιστικότητα”, που μοναδικό σκοπό έχει την διαστροφή ενός απλού μηνύματος που θέλησα να περάσω».

Διευκρινίσεις για την αναφορά του σε εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), ότι η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας δεν καθιστά την Ελλάδα λιγότερο ανταγωνιστική έναντι χωρών αντίστοιχου ρυθμού ανάπτυξης, δίνει με δήλωσή του ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου κάνει λόγο για «αποσπασματική αναφορά μέρους της ομιλίας μου με τίτλους του είδους “H αύξηση της φορολογίας δεν πλήττει την ανταγωνιστικότητα”, που μοναδικό σκοπό έχει την διαστροφή ενός απλού μηνύματος που θέλησα να περάσω. Ότι δηλαδή ναι μεν το επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα είναι υψηλό και γι’ αυτό ακριβώς στόχος μας είναι να το μειώσουμε μόλις πετύχουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο, όμως δεν αποτελεί τον καταλυτικό παράγοντα της καταστροφής της εθνικής ανταγωνιστικότητας που η αξιωματική αντιπολίτευση προβάλλει, με αποτέλεσμα να έχει αναγορεύσει την μείωση της φορολογίας σε σημαία του προγράμματος της για την ανάκαμψη της οικονομίας».

Σημειώνει επίσης πως «όταν δήλωσα μεταξύ άλλων ”να σημειωθεί πως η πρόσφατη αύξηση της φορολογίας στην Ελλάδα δεν την καθιστά λιγότερο ανταγωνιστική από τις χώρες - μέλη αντίστοιχου επιπέδου ανάπτυξης”, αυτό που εννοούσα ήταν πως χώρες - μέλη ανάλογου επιπέδου ανάπτυξης και προβλημάτων όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία ή ακόμη και η Ιταλία, επιβαρύνονται λίγο - πολύ από ανάλογα επίπεδα φορολογίας χωρίς αυτό να κρίνει την ανταγωνιστικότητά τους».

Όπως συμπληρώνει ο υπουργός Οικονομίας, «για παράδειγμα, ο συντελεστής φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις είναι σήμερα 29% στην Ελλάδα έναντι 25% της Ισπανίας, 29,5% της Πορτογαλίας, 31,4% της Ιταλίας, 34% του Βελγίου, 34,4% της Γαλλίας και 30,2% της Γερμανίας (μόνον η Ιρλανδία έχει 12,5%). Άλλο παράδειγμα: τα φορολογικά έσοδα από επιχειρηματικά κέρδη σαν ποσοστό του ΑΕΠ είναι 1,9% στην Ελλάδα έναντι 2,1% της Ιταλίας, 2,4% της Ισπανίας, 2,7% της Ιρλανδίας, 3,4% του Βελγίου, 2,1% της Γαλλίας και 1,7% της Γερμανίας».

«Συμπερασματικά, ασφαλώς και μία υψηλή φορολογία επιβαρύνει την ανταγωνιστικότητα, δεν αποτελεί όμως τον καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης της και αυτό φαίνεται από τις χώρες - μέλη με ανάλογα επίπεδα φορολογίας αλλά υψηλότερης ανταγωνιστικότητας από την Ελλάδα», καταλήγει ο κ. Παπαδημητρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα