Χ.Α.: Επιχειρείται αφομοίωση της υπέρβασης σκληρής οροφής (634 μονάδες) με καλό τζίρο

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 15:05
UPD:15:06
Nikos Libertas / SOOC

του Κώστα Ιωαννίδη

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας το μέγεθος των κερδών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια δεν καθόρισε το μέγεθος της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου σήμερα στο Χ.Α. Η αγορά της Αθήνας βαδίζει στα χνάρια του τραπεζικού δείκτη που μετά από μήνες σήμερα πέρασε πάνω από τις 900 μονάδες.

Το θετικό κλίμα ήταν εμφανές από τις συναλλαγές το πρωί στην Ασία μετά από νέα ρεκόρ των δεικτών της Νέας Υόρκης.

Στις υπόλοιπες αγορές κυριάρχησε η επιφύλαξη πριν από την απόφαση της ΕΚΤ και εμφανίστηκαν μεγάλα αρχικά και μέτρια κατόπιν κέρδη καθώς δεν υπάρχουν απώλειες στα futures του πετρελαίου  και οι ενδείξεις για το άνοιγμα των αγορών της Νέας Υόρκης  είναι θετικές.

Την πορεία του τραπεζικού δείκτη που άγγιξε στο χαμηλό του στις 879 μονάδες, 18 λεπτά μετά το ανοδικό άνοιγμα σχημάτισε ένα κύμα εντολών πώλησης και ακολούθησε εκτίναξη  που από τις 11:00 ως τις 11:55, τον οδηγήσανε δυο φορές 12:09 πάνω από τις 905 μονάδες με κέρδη +3,26% και σε μέγιστο μέρας στις 906,03 μονάδες.

Το αποτέλεσμα είναι η άνοδος του 25άρη να είναι όταν κορύφωσαν οι τράπεζες πάνω από +1,55% ενώ του Γ.Δ. στο μέγιστό του ήταν +1,37%. Η διαπίστωση ωστόσο της σκληρής οροφής για τις τράπεζες από τις 12:00 και μετά προκάλεσε απογοήτευση και διάθεση για ξεφόρτωμα θέσων που σχηματίστηκαν πρόσφατα.

Στο  μέσο της διαπραγμάτευσης η μεταβολή του 25άρη είναι 0,60% και ο Γ.Δ. ενισχύεται περίπου 0,59% στις 14:45 έχοντας μέγιστο τις 648,81 μονάδες με μεταβολή τότε +1,37%. 

Η αγορά κινείται υπό το κράτος  πιέσεων εκδηλώθηκαν στα blue chip των τραπεζών μετά τις 12:15 αλλά με αντιστάθμιση από το επίμονο αγοραστικό ενδιαφέρον για μετοχές όπως η ΕΕΕ +2,52%.  

Φαίνεται πως μετά τις 12:15 εγκαταστάθηκε μια μόνιμη υπεροχή της προσφοράς για ορισμένα blue chip και μια χαμηλότερη ζήτηση για τις τράπεζες. Ωθώντας την κίνηση του μέσου όρου σε επίπεδα κοντά στο προηγούμενο κλείσιμο και γύρω από τις 640 μονάδες.

Τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη εμφανίζουν τάση που έχει φέρει μέτρια για το βάρος τους άνοδο.

Στην Ευρωζώνη έχει απλωθεί σε όλες σχεδόν τις μεγάλες αγορές μετοχών αισιοδοξία για το μικρό αντίκτυπο που έχει το δημοψήφισμα στην Ιταλία. Τους βασικούς δείκτες επηρεάζουν θετικά σήμερα το πετρέλαιο και οι πιθανές επιπλοκές από μια απροσδόκητη κίνηση από πλευράς ΕΚΤ.

Εδώ ο Γ.Δ., εμφάνισε μέγιστο στο πρώτο μέρος με τον τζίρο στα 48 εκατ. ευρώ κοντά στα επίπεδα του χθεσινού. Αλλά από τις 13:55 ως τις 14:50 το ενδοσυνεδριακό ελάχιστο δεν αναζητείται αλλά γίνεται προσπάθεια προσέγγισης των 644 μονάδων όταν οι χθεσινές οροφές δεν απέδειξαν σήμερα την ισχύ τους. Δεν επιτυγχάνεται για την ώρα μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Ο Γ.Δ. έχει εμφανίσει απόλυτο συντονισμό με τον τραπεζικό.

Οι θεσμικοί όρισαν σήμερα σχεδόν από την αρχή κίνηση σε θετικό πεδίο. Η ατμόσφαιρα διεθνώς έχει φέρει εικόνα ανοδικής δυναμικής στις μεταβολές των βασικών δεικτών και οι τιμές των futures στις αγορές των ΗΠΑ λειτουργούν υπέρ της ανάπτυξης διάθεσης για ρίσκο.

Οι  θεσμικοί σήμερα εξέφρασαν επιλεκτικά το ενδιαφέρον για αγορές εκτός ελάχιστων κλάδων. Εξατμίστηκε ωστόσο εύκολα άρα υπάρχει πιθανότητα 20% για τον  Γ.Δ. ή για τον 25άρη να κλείσουν με πτώση.

Αυτό υποδεικνύει η δυναμική που επικράτησε μετά την εγγραφή του μέγιστου μέρας πριν συμπληρωθούν δυο ώρες συναλλαγών για τον Γ.Δ. ελαφρά κάτω από τις 649 μονάδες. Σήμερα οι θεσμικοί με ικανοποιητικούς  όγκους κράτησαν διαρκώς τον Γ.Δ. σε θετικό πεδίο με τη νευρικότητα στην έναρξη και στη συνέχεια να λειτουργεί αρνητικά.

Η αγορά σήμερα εμφάνισε στις διακυμάνσεις 90% ταύτιση με την πορεία του τραπεζικού δείκτη. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχει μεταβολή -0,73% από 3,70% την προηγούμενη συνεδρίαση την ίδια ώρα.

Ξεχωρίζουν για τις απώλειες οι εταιρίες  Ακίνητης Περιουσίας -1,1%, Πρώτων Υλών -0,97%, Κοινής Ωφέλειας -0,77%,  και  Κατασκευών Υλικών  -0,50%. Είναι εμφανής η προσπάθεια να ξεφορτωθούν τις θέσεις τους σε ορισμένα από τα τραπεζικά blue chip για να τις βελτιώσουν σε μετοχές άλλων κλάδων οι ισχυροί θεσμικοί.

Ο τζίρος είναι ισοδύναμος της προηγούμενης συνόδου. Αφού  με την βοήθεια πακέτων, στις 14:55 ξεπερνούσε τα 48,690 εκατ. ευρώ 1. Όμως σε αυτά υπάρχουν συναλλαγές αξίας 2,7,474 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν πακέτα. 

Οι δείκτες των αγορών στην Ευρωζώνη εμφανίζουν θετικές μεταβολές μετά από ένα δυνατό πρώτο μέρος, υπολογίζοντας σήμερα την κατεύθυνση που θα πάρουν οι αγορές της Νέας Υόρκης.

Η  εικόνα τους έχει ως εξής, για τον  DAX +0,57%, ο CAC +0,35% και για τον FTSE100 κέρδη +0,37%. Τα futures των δεικτών της Wall Street σήμερα ενδιαφέρουν αφού οι αγορές παίρνουν τάση από εκεί και διαπραγματεύονται στα επίπεδα του -0,08% για τον S&P500 και -0,13% για τον Dow.

Οι δείκτες στο Χ.Α. έχουν μεταβολή +0,73% για τον ΓΔ που βρίσκεται στις 644,74 μονάδες, και για τον 25άρη άνοδος +0,80% με τον FTSEM στο -0,16%.  Το πλήθος των ανοδικών μετοχών είναι 48 και των πτωτικών 44 με αμετάβλητες τις 19.

Η δυναμική του πρώτου μέρους, δεν διασφαλίζει το πρόσημο μεταβολής στο φινάλε της συνεδρίας και το μέγεθός της θα προκύψει βάσει της πορείας των μετοχών των τραπεζών.

Ειδικά με την είσοδο των θεσμικών από τις ΗΠΑ στις 16:00  μια αρνητική επέμβασή τους θα ανεβάσει ακόμα ψηλότερα τις πιέσεις που διατηρούνται στην Αθήνα πριν την εμφάνιση του Μάριο Ντράγκι.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα