Βερολίνο: Το 2017 η απόφαση του ΔΝΤ

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 13:50
UPD:13:57
REUTERS/YURI GRIPAS

H Bild γράφει ότι συντηρητικοί πολιτικοί αντιδρούν γιατί -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις Μέρκελ και Σόιμπλε- η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα διασφαλιστεί εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Δημοσίευμα της Bild στο οποίο γίνεται λόγος για νέα αναταραχή στους κόλπους των Χριστιανοδημοκρατών, λόγω της εκκρεμούσας συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κλήθηκε να σχολιάσει η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε φον Τιζενχάουζεν. 

H εφημερίδα γράφει ότι συντηρητικοί πολιτικοί αντιδρούν γιατί -παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις Μέρκελ και Σόιμπλε- η συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν θα διασφαλιστεί εντός της τρέχουσας χρονιάς. Ορισμένοι βουλευτές φέρονται μάλιστα να απειλούν ακόμη και με αποχώρηση της Γερμανίας από το ελληνικό πρόγραμμα.

Η φον Τιζενχάουζεν επεσήμανε καταρχήν ότι το Βερολίνο συνεχίζει να προσβλέπει στη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Ήταν ανέκαθεν σαφές και έτσι μεταφέρθηκε και στη Βουλή ότι επιδιώκουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ», σημείωσε.

Προϋπόθεση γι' αυτή την συμμετοχή όμως, διευκρίνισε, είναι να έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση και αυτή, ως γνωστόν, εκκρεμεί. Η εκπρόσωπος του Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι η διαδικασία απαιτεί περισσότερο χρόνο και «υπό αυτή την έννοια δεν θα έχουμε αυτή την απόφαση (σ.σ. για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα) μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά μετατίθεται για την επομένη».

Ακόμη, κληθείσα να σχολιάσει και τη διελκυστίνδα μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για τα πρωτογενή πλεονάσματα, παραδέχθηκε ότι στο Eurogroup δεν βρέθηκε κοινός παρονομαστής όσον αφορά τη διάρκεια της μεσοπρόθεσμης περιόδου. «Όπως προείπα, η δεύτερη αξιολόγηση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί και συζητούμε σε τεχνικό επίπεδο τι ακριβώς σημαίνει μεσοπρόθεσμη περίοδος (medium term)», ανέφερε. 

Η εκπρόσωπος δεν θέλησε να απαντήσει στο ερώτημα ποια θέση παίρνει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ όσον αφορά τον ορισμό του όρου «μεσοπρόθεσμα» και σχολίασε απλώς ότι «είναι μια συζήτηση η οποία διεξάγεται εντός του Eurogroup αλλά και της ομάδας εργασίας του Eurogroup με τους θεσμούς. Μπορώ να πω μόνον ότι δεν έχουμε ακόμη κοινή βάση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα