Προς τις 650 μονάδες το Χρηματιστήριο Αθηνών

Πέμπτη, 08 Δεκεμβρίου 2016 11:10
UPD:11:15
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Προς το τεχνικό όριο των 650 μονάδων κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να ευελπιστούν σε παράταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - εξέλιξη, η οποία ενδεχομένως να έχει θετικό αντίκτυπο και στην ελληνική οικονομία.

Συγκεκριμένα, λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 0,99% στις 646,38 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει άνοδο κατά 1,32% στις 1.749,41 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 10,99 εκατ. ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 26 ενισχύονται, 16 υποχωρούν και 16 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός κλάδος κινείται ανοδικά κατά 0,70% στις 668,75 μονάδες, καθώς η Εθνική Τράπεζα σημειώνει κέρδη κατά 0,40%, η Eurobank κατά 0,41% και η Alpha Bank κατά 0,52%. Από την πλευρά της, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς διολισθαίνει κατά 0,44%.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Coca-Cola HBC ενισχύεται άνω του 1,60% ενώ στο 1% διαμορφώνεται η άνοδος για τη μετοχή του Σαράντη. Στον αντίποδα, η μετοχή του ΟΛΠ υποχωρεί κατά 2,16%, της Τέρνα Ενεργειακή κατά 1,08%, της Lamda Development κατά 1,04% και του Μυτιληναίου κατά 0,81%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων κινούνται σταθεροποιητικά, καθώς το 10ετές καταγράφει οριακή μείωση στο 6,709%, παραμένοντας κάτω του ψυχολογικού ορίου του 7%. Στον αντίποδα, η απόδοση του 3ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 7,455%, ενώ η απόδοση του 2ετούς κινείται ανοδικά κατά 11 μονάδες βάσης, στο 6,164%.

Οι εγχώριοι επενδυτές «ποντάρουν» πολλά στην επέκταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων, καθώς ο Μάριο Ντράγκι έχει επανειλημμένως ταχθεί εναντίον της πρόωρης ολοκλήρωσης ή επιβράδυνσης του προγράμματος, εκτιμώντας ότι η ανάκαμψη παραμένει υποτονική και ο πληθωρισμός απέχει παρασάγγας από τα επιθυμητά επίπεδα.

Οι σημερινές αποφάσεις θα γίνουν γνωστές στις 14.45 (ώρα Ελλάδος), ενώ στις 15.30 θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Ας σημειωθεί ότι ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων αναμένεται να ωφελήσει και την Ελλάδα, δεδομένου ότι βρίσκεται στην «ουρά» προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα.  

Όσον αφορά την πορεία της οικονομίας, φως στο τούνελ της ελληνικής κρίσης βλέπει η Morgan Stanley, η οποία αναμένει σταθεροποίηση της οικονομίας και επιστροφή στην ανάπτυξη, με ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι αρχικώς αναμενόταν. Σύμφωνα με την ανάλυση της επενδυτικής τράπεζας, το ΑΕΠ της χώρας θα παραμείνει σταθερό φέτος, ενώ το 2017 θα αυξηθεί κατά 1,8% και το 2018 κατά 2%.

Πρόκειται για εκτιμήσεις, οι οποίες σωρευτικά είναι αυξημένες κατά 1 ποσοστιαία μονάδα έναντι της πρότερης πρόβλεψης. Παρ’ όλα αυτά - προειδοποιεί η Morgan Stanley - οι θετικές επιδόσεις της οικονομίας υπόκεινται σε μία σειρά κινδύνων, όπως η πολιτική αστάθεια, η οποία καθιστά ευάλωτο τον στόχο επίτευξης βιώσιμων ρυθμών ανάπτυξης.

Την ίδια ώρα, ποσό ύψους 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο, κατόπιν δημοπρασίας εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων. Η απόδοση διαμο­ρφώ­θηκε στο 2,97% ενώ το ζητούμενο ποσό (1,25 δισ.) υπερκαλύφθηκε κατά 1,30 φορές.

Στο τραπεζικό «μέτωπο», κρίσιμη συνεδρίαση της επιτροπής υποψηφιοτήτων της Τράπεζας Πειραιώς αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός της Πέμπτης, με στόχο να επιλεγεί το πρόσωπο ή δύο πρόσωπα που θα προταθούν στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας για τη θέση του CEO.

naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα