Βρετανία: Στα χαμηλότερα επτά μηνών οι τιμές κατοικιών

Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2005 11:42

ΣΤΑ χαμηλότερα επίπεδα, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών, υποχώρησαν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία στο Web site της Hometrack, οι τιμές των κατοικιών στη Βρετανία, απόδειξη, ότι η αγορά κατοικιών ύψους 5,6 τρισ. δολ. ΗΠΑ, σταθεροποιείται.

Ο μέσος όρος του κόστους των κατοικιών, υποχώρησε 0,1%, φθάνοντας στις 162.300 λίρες Αγγλίας (303.500 δολ. ΗΠΑ), σημειώνοντας πτώση για ένατο συνεχόμενο μήνα, τη χρονική περίοδο από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 20 Μαρτίου. Ο αριθμός των συμφωνημένων πωλήσεων κατοικιών, αυξήθηκε μέσα στον μήνα και περισσότεροι αγοραστές υπέγραψαν με αντιπροσωπείες real estate, τονώνοντας την μεγαλύτερη ζήτηση για κατοικίες, σύμφωνα με την Hometrack.

Ο διοικητής της Bank of England, Mervyn King, είπε στους νομοθέτες στις 24 Μαρτίου, ότι η αγορά ακινήτων δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και οι τιμές ήταν «ευρέως επίπεδες» το τελευταίο τρίμηνο. Η τράπεζα, αύξησε τον δείκτη επαναγοράς στα υψηλότερα επίπεδα τριών ετών και στο 4,75% μέσα σε πέντε κινήσεις που έκανε από τον Νοέμβριο του 2003 μέχρι τον Αύγουστο, προκειμένου να βοηθήσει στην αναχαίτιση του πληθωρισμού κατοικιών.

«Ο αντιπληθωρισμός των τιμών κατοικιών το τελευταίο εννεάμηνο, φαίνεται να φθάνει στο τέλος του», ανέφερε ο John Wriglesworth, οικονομολόγος της Hometrack, σε δήλωσή του, συμπληρώνοντας: «Μια αύξηση του αριθμού των αγοραστών, βοηθά στην αύξηση των συμφωνημένων πωλήσεων και καταδεικνύει μια πιο ισχυρή αγορά για τους ερχόμενους μήνες».

Η Hometrack, αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη της τιμής των κατοικιών για το 2005 στο 3%, από το μηδέν.

Ο αριθμός των συμφωνημένων πωλήσεων αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 17%, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με την Hometrack και 6,2% περισσότεροι αγοραστές έκαναν αιτήσεις σε μεσιτικά γραφεία.

Η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές ακινήτων παρατηρήθηκε στο κεντρικό Λονδίνο και το City, όπου βρίσκεται το Χρηματιστήριο, στο βορειοδυτικό Λονδίνο, το Ντερμπισάϊρ στην Κεντρική Αγγλία, όπου η αξία των κατοικιών αυξήθηκε 0,8%. Τη χειρότερη επίδοση από πλευράς τιμής πώλησης κατοικιών είχε το Νορθάμπερλαντ στη βορειοανατολική Αγγλία, όπου οι τιμές υποχώρησαν κατά 1%.

Ο δείκτης της Hometrack καταρτίζεται από την έρευνα σε 7.500 εκθέσεις από τουλάχιστον 3.500 αντιπροσωπείες real estate.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα