Μείωση του συνεγγυητικού στα 80 δισ. το 2002

Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2001 18:14

Tη μείωση του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου από τα 150 δισ. δρχ. που είναι σήμερα, στα 80 δισ. για το 2002 αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μια απόφαση που αυξάνει τη ρευστότητα των χρηματιστηριακών εταιρειών.

Επίσης η Επιτροπή Kεφαλαιαγοράς (ΕΚ) επέβαλε πρόστιμα ύψους περίπου 100 εκατ. δρχ.

Συγκεκριμένα η ΕΚ αποφάσισε:

- Την επιβολή προστίμου ύψους 75 εκατ. δρχ. στην Αγροτική Χρηματιστηριακή για οργανωτικές αδυναμίες που διαπιστώθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχου και τις οποίες σήμερα η εταιρεία έχει εξαλείψει.

- Την επιβολή προστίμου ενός εκατ. δρχ. στη ΣΙΓΜΑ ΑΧΕ για παράβαση του κώδικα δεοντολογίας των ΕΠΕΥ, και συγκεκριμένα επειδή δεν επέδειξε τη δέουσα επιμέλεια με αποτέλεσμα να μην εκτελεστεί εντολή πελάτης της.

- Την επιβολή προστίμου ύψους πέντε εκατ. δρχ. στην EUROPRIME EΠΕ, διότι παρείχε επενδυτικές υπηρεσίες λήψης και διαβίβασης εντολών χωρίς να έχει λάβει τη σχετική άδεια από την ΕΚ.

- Την επιβολή προστίμου ύψους 15 εκατ. δρχ. στην ΚΡΟΝΙΑ ΑΕΛΔΕ, διότι δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ώστε αφενός να υπάρχει αποτελεσματικός μηχανισμός εσωτερικού ελέγχου και αφετέρου να διασφαλίζεται η συνεργασία μόνο με πρόσωπα που πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Ακόμη η ΕΚ ενέκρινε:

- Την επικύρωση της απόφασης της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚ για αναστολή και ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας ΑΣΤΡΑΙΑ ΑΕΠΕΥ. Η απόφαση ελήφθη διότι κατά τη διεξαγωγή έλεγχου, ο οποίος είναι ακόμη σε εξέλιξη, διαπιστώθηκε ότι πινακίδια που παραδόθηκαν από την εταιρεία στην ΕΚ αφορούσαν συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Κύπρου, οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν και συνεπώς θεωρούνται πλαστές. Επίσης διαπιστώθηκε ότι κεφάλαια σημαντικού ύψους δεν περιλαμβάνονταν στην κατάσταση των κεφαλαίων υπό διαχείριση. Για την υπόθεση αυτή η ΕΚ θα υποβάλει έγκληση και μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στη Δικαιοσύνη.

- Την απαγόρευση λειτουργίας της εταιρείας ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ΑΕΛΔΕ, διότι παρείχε εργασίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου χωρίς να έχει σχετική άδεια και επειδή υπέπεσε σε σοβαρές και επανειλημμένες παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα η παραπάνω εταιρεία λάμβανε από πελάτες της χρήματα τα οποία τοποθετούσε σε δικούς της τραπεζικούς λογαριασμούς.

- Την απαγόρευση λειτουργίας της εταιρείας ΑΚΤΙΟΝ ΑΕΛΔΕ, διότι παρείχε εργασίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου χωρίς να έχει σχετική άδεια, δεν παρείχε στην ΕΚ στοιχεία κατά τη διάρκεια ελέγχου και για τη χρήση παραπλανητικών πιστοποιητικών στα οποία εμφανιζόταν ως ΕΠΕΥ.

- Την ανάκληση της άδειας λειτουργίας της εταιρείας SELECTIVE INVESTMENTS AEEX μετά από σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα