Φρένο στο αρνητικό σερί

Ανάκαμψη στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 00:01
UPD:06:21

ΑΝΕΚΑΜΨΑΝ οι μετοχές στη Wall Street ύστερα από τρεις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις καθώς οι επενδυτές χαιρέτησαν την πτώση των τιμών του πετρελαίου και τις εξαγορές δισεκατομμυρίων που πυροδότησαν ράλι στον τομέα τεχνολογίας.

Η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου περιόρισε τις ανησυχίες για χαμηλότερα εταιρικά κέρδη και ότι το υψηλότερο κόστος ενέργειας θα επιβραδύνει τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και θα τροφοδοτήσει πληθωρισμό. Επιτόκια και πληθωρισμός είναι δύο από τους βασικότερους συντελεστές στην αγορά.

Παράλληλα, η συμφωνία για την εξαγορά της τεχνολογικής εταιρείας SunGard Data Systems ενίσχυσε τις ελπίδες για περισσότερες εξαγορές στο μέλλον.

Οι βασικότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες οι οποίοι ακολούθησαν πτωτική τροχιά για τρεις συνεχείς συνεδριάσεις εν μέσω ανησυχιών για πληθωριστικές ενδείξεις και υψηλότερα επιτόκια κατόρθωσαν να διατηρήσουν τα κέρδη των αρχικών συναλλαγών. O Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 42,78 μονάδες, ποσοστό 0,41%, φθάνοντας στις 10.458,65 μονάδες. Με άνοδο 1,46 μονάδων, ποσοστό 0,07%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nadsaq, φθάνοντας στις 1.992,52 μονάδες.

Στήριγμα από δολάριο

Επίσης ο μετοχές πήραν ώθηση από την ενίσχυση του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών έναντι του γιεν και την ανατίμηση του έναντι του ευρώ λόγω των προσδοκιών ότι αναφορές την τρέχουσα εβδομάδα θα δείξουν επιτάχυνση των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, ενώ οι οικονομίες της Γερμανίας και της Ιαπωνίας αγωνίζονται να ανακάμψουν.

Εν τω μεταξύ οι χαμηλότερες τιμές πετρελαίου ενδεχομένως να αναχαιτίσουν πληθωριστικές τάσεις και να μειώσουν τις πιέσεις στη Φέντεραλ Ριζέρβ να επιταχύνει το ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Τα υψηλότερα επιτόκια περιορίζουν την αξία των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες, οι χρηματιστές και οι ασφαλιστικές εταιρείες και μειώνουν επίσης τη ζήτηση για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Η δεικτοβαρής μετοχή της εταιρείας SunGard Data Systems ενισχύθηκε κατά 9,5% συμβάλλοντας στην άνοδο των μετοχών εταιρειών του κλάδου τεχνολογίας. Οι μετοχές εταιρειών του χρηματοοικονομικού τομέα που επηρεάζουν περισσότερο τον δείκτη Standard & Poor's 500 μεταξύ των 10 βιομηχανικών ομάδων ενισχύθηκαν κατά 0,8%.

Η ενίσχυση του δολαρίου ευνόησε τα ασιατικά χρηματιστήρια τα οποία πήραν ώθηση από μετοχές εταιρειών του εξαγωγικού τομέα όπως της Honda Motor και της Samsung Electronics.

Ενα ισχυρότερο δολάριο βοηθά τις ασιατικές εξαγωγικές εταιρείες και τις εταιρείες με εργοστάσια στις ΗΠΑ να ενισχύσουν την αξία των πωλήσεων τους εκπεφρασμένων σε δολάρια. Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,27% στις 11.792,30 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά λόγω των αργιών του Πάσχα της Kαθολικής Εκκλησίας και αναμένεται να επηρεαστούν θετικά από το καλό άνοιγμα της εβδομάδας στις υπόλοιπες διεθνείς κεφαλαιαγορές.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα