Αργεντινή: Στο 26% η πρόβλεψη αύξησης των εξαγωγών σταριού

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 12:41

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό της τάξης του 26%, ενδέχεται να σημειώσουν φέτος οι εξαγωγές σταριού της Αργεντινής, εξ αιτίας των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών και των χαμηλών τιμών για τους σπόρους, που προσελκύουν τους ξένους αγοραστές, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο τμήματος, του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Η Αργεντινή, ενδέχεται να εξάγει 12 εκατ. μετρικούς τόνους σταριού, την εμπορική περίοδο που λήγει στις 30 Νοεμβρίου, έναντι 9,56 εκατ. τόνων, κατά την προηγούμενη εμπορική περίοδο, σύμφωνα με το τμήμα αγροτικών υπηρεσιών εξωτερικού των ΗΠΑ. Η Αργεντινή, έδωσε χθες στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση σπόρων και σίτισης.

«Η Αργεντινή, θα συνεχίσει να είναι ένας διεθνής παίκτης στο εμπόριο σιταριού, εξ αιτίας των χαμηλών τιμών», επισημαίνεται στην ετήσια έκθεση της χώρας, που υπογράφει ο Kari Rojas, χωρίς να δίνει συγκεκριμένα στοιχεία τιμών.

Η αύξηση των προμηθειών παγκοσμίως, ενδέχεται να διευρύνουν την πτώση των τιμών των δημητριακών στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο, το οποίο χθες υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα, μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εβδομάδων. Η παγκόσμια παραγωγή σταριού, προβλέπεται να αυξηθεί σε ποσοστό της τάξης του 13%, στους 623,8 εκατ. μετρικούς τόνους, την εμπορική περίοδο που λήγει στις 31 Μαρτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, στις 10 Μαρτίου.

Η παραγωγή σταριού στη Αργεντινή, ενδέχεται να αυξηθεί στα 16 εκατ. τόνους, από 13,5 εκατ. τόνους, που ήταν κατά την προηγούμενη εμπορική περίοδο, αποτέλεσμα των εξαιρετικών καιρικών συνθηκών κατά τη διάρκεια της εποχής ανάπτυξης, αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο. Η εσοδεία ενδέχεται να μειωθεί στα 15,5 εκατ. τόνου την χρονιά που αρχίζει την 1η Δεκεμβρίου του 2005.

Οι εξαγωγές της Αργεντινής στα καλαμπόκι, ενδέχεται να αυξηθούν στους 14 εκατ. τόνους, τη εμπορική περίοδο που άρχισε την 1η Μαρτίου, από 10,9 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η παραγωγή σπόρων προβλέπεται να αυξηθεί στα 19,5 εκατ. τόνους από 15 εκατ. τόνους.

Οι πωλήσεις στο εξωτερικό, με δυσκολία θα ανέλθουν σε 200.000 τόνους το τρέχουσα περίοδο που λήγει τον Νοέμβριο, από 190.000 τόνους. Η παραγωγή κριθαριού, εκτιμάται να μειωθεί στους 890.000 τόνους, από ένα εκατ. τόνους, κατά την ίδια χρονική περίοδο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα