ΣΜΕΧΑ: Προτάσεις για την καλύτερη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς

Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 15:13

«Πακέτο» προτάσεων, όσον αφορά το νομοσχέδιο περί «προστασίας της Κεφαλαιαγοράς», κατέθεσε σήμερα ο Σύνδεσμος Μελών του Χ.Α (ΣΜΕΧΑ), τονίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του. Ζητά όμως να ισχύσει ισότιμα για όλους τους εμπλεκομένους χωρίς εξαιρέσεις. Μεταξύ των προτάσεων - αιτημάτων του ΣΜΕΧΑ είναι και οι εξής:

-Αρση του τραπεζικού απορρήτου και για τα τραπεζικά ιδρύματα και όχι μόνο για τις ΑΧΕΠΕΥ. Να υπάρχει η δυνατότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ελέγχει απευθείας τις τράπεζες σε χρηματιστηριακά θέματα.

- Κατάργηση της μαγνητοφώνησης των εντολών, με κύριο λόγο τα τεχνικά προβλημάτα που τυχόν προκύψουν στα μηχανήματα καταγραφής των εντολών, καθώς προσθέτουν κόστη και δημιουργούν έλλειψη ανταγωνιστικότητας.

-Αναβάθμιση της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου Ελέγχου Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

-Ιση μεταχείριση Ελλήνων και ξένων στην προνομιακή πληροφορία, καθώς σήμερα οι ελληνικές μεγάλες επιχειρήσεις και τράπεζες παρέχουν προνομικαή πληροφόρηση σε ξένους θεσμικούς επενδυτές.

-Κατάργηση της ρήτρας που εμποδίζει τις ελληνικές ΑΧΕ να πουλούν σε ξένους επενδυτές, ρήτρα που είχε επιβάλλει η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΚΑ, με αποτέλεσμα σημαντικό μερίδιο του τζίρου του ελληνικού Χρηματιστηρίου να συσσωρεύεται σε μόλις τέσσερις χρηματιστηριακές εταιρείες του εξωτερικού.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα