Περιορισμός της σπατάλης και αύξηση των εσόδων του Δημοσίου

Μέτρα για την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου ανακοινωσε ο Γ. Αλογοσκούφης
Τρίτη, 29 Μαρτίου 2005 15:29
UPD:15:44

Την επιβολή Ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης(ΕΕΦΚ) στα τσιγάρα, την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά κατά 20% και την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ κατά μία μονάδα (από 8% σε 9% και από 18% σε 19%), με στόχο την αύξηση των εσόδων του Δημοσίου,

ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικων, Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας το Επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας (2004-2007).

Όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, οι βασικοί στόχοι για την οικονομία είναι ο περιορισμός της δημόσιας σπατάλης και των δημοσίων δαπανών χωρίς να θιγούν οι βασικές υπηρεσίες του κράτους, και η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες για τον πολίτη.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, στόχος είναι η μείωση των κρατικών δαπανών από το 50,4% του ΑΕΠ στο 49% στην επόμενη διετία, ενώ όπως σημείωσε, πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε εξάλλου πως η Νέα Δημοκρατία αποκατέστησε τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και χαρακτήρισε «εθνική πρόκληση» τη μείωση του ελλείμματος.

Αναλυτικότερα:

- Για τα τσιγάρα προβλέπεται η επιβολή Ελάχιστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΕΦΚ) με ποσοστό 65% επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης της πλέον ζητούμενης κατηγορίας τιμής. Τεχνικά, αυτό σημαίνει ότι ο ειδικός φόρος κατανάλωσης δεν μπορεί να είναι μικρότερος από 50,45 ευρώ ανα χίλια τσιγάρα. Η λεγόμενη πλέον Ζητούμενη Κατηγορία Τιμών είναι 2,70 ευρώ ανά πακέτο, δηλαδή 135 ευρώ ανά χίλια τσιγάρα και ο ειδικός φόρος είναι 77,625 ευρώ, άρα το 65% του Ελαχίστου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι 50,46 ευρώ.

- Για τα αλκοολούχα ποτά προβλέπεται η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για τα αλκοολούχα ποτά κατά 20%. Η αύξηση της επιβάρυνσης περιορίζεται στο μισό για το ούζο, το τσίπουρο και την τσικουδιά, καθώς και για τα αλκοολούχα ποτά που καταναλώνονται στα Δωδεκάνησα. Διευκρινίζεται επίσης ότι η επιβάρυνση αφορά μόνο τα εμφιαλωμένα προϊόντα. Η σημερινή επιβάρυνση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για μία φιάλη αλκοολικού τίτλου 40% vol είναι 254 ευρώ.

- Οι συντελεστές ΦΠΑ θα διαμορφωθούν σε 19%, 9% και 4,5%, έναντι 18%, 8% και 4% αντίστοιχα. Οι συντελεστές για τις περιοχές που ισχύουν οι μειωμένοι συντελεστές, παραμένουν ως έχουν.

Όπως διευκρινίστηκε οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Απριλίου. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι δεν πρόκειται να επιβληθούν αργότερα άλλες φορολογικές αυξήσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα