Έφη Αχτσιόγλου: Πιθανή μία αρχική πολιτική συμφωνία στο Eurogroup

Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2016 00:01
UPD:04:00
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι στο σύνολο τους τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα οποία συναντήθηκε «υποστηρίζουν θερμά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά της χώρας σε αυτό που αποτελεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα» (φωτ. αρχείου).

 

Η συζήτηση για τα εργασιακά θα έχει κομβικό ρόλο στο Eurogroup «ακριβώς επειδή είναι ένα θέμα βαθιά πολιτικό τελικά και δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να λυθεί σε επίπεδο τεχνικής διαπραγμάτευσης», ανέφερε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, εκτιμώντας ότι στη συνεδρίαση της 5ης Δεκεμβρίου μπορεί να υπάρξει μια αρχική πολιτική συμφωνία για το σύνολο των ζητημάτων της δεύτερης αξιολόγησης.

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο επαφών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναφερόμενη στα εργασιακά, η υπουργός, σε δήλωσή της, είπε ότι η ελληνική πλευρά μετέφερε τις θέσεις της κυβέρνησης για την ανάγκη επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων στη χώρα.

Η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι στο σύνολο τους τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τα οποία συναντήθηκε «υποστηρίζουν θερμά τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά της χώρας σε αυτό που αποτελεί το Ευρωπαϊκό κεκτημένο στα εργασιακά δικαιώματα».

«Μάλιστα τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου υποστήριξαν ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βρίσκεται σε μια κατάσταση εξαίρεσης από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο επειδή βρίσκεται σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής αλλά και ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να επιτρέψει μια τέτοια εξαίρεση της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι «τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων υποστήριξαν ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους για να ασκήσουν τις αναγκαίες πιέσεις στο πολιτικό επίπεδο, για να επιστρέψουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην χώρα».

Στο πλαίσιο των επαφών της, η κ. Αχτσιόγλου συναντήθηκε με:

  • τον πρόεδρο Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα
  • την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ
  • την ευρωβουλευτή των Πρασίνων Σκα Κέλερ
  • τον Ερνεστ Ούρτασουν, επίσης από τους Πράσινους
  • τον ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Γκεόργκι Πιρίνσκι,
  • την Μαρίτα Ούλβσκογκ, από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες,
  • τον Λαν Λαμπέρτ, από τους Πράσινους
  • την Άγκνες Γονγκέριους , από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες.
  • Τους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: Δημήτρη Παπαδημούλη, Κωνσταντίνα Κούνεβα, Κώστα Χρυσόγονο και Στέλιο Κούλογλου

Πηγή: ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα