ABN Amro: Προσφορά 6,3 δισ. ευρώ για την ιταλική Banca Antonveneta

Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2005 10:29

ΤΟ ΠΟΣΟΝ των 6,3 δισ. ευρώ (8,17 δισ. δολ. ΗΠΑ), προσέφερε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ολλανδίας, ABN Amro Holding NV, για την εξαγορά της Banca Antonveneta SpA, σε μια προσάθεια να αποσπάσει τον έλεγχο της περιφερειακής ιταλικής δανείστριας, μετά από έξι χρόνια κοινής ιδιοκτησίας.

Η ABN Amro, η οποία κατέχει το 12,7% της ιταλικής τράπεζας, που εδρεύει στην Πάντοβα, θα προσφέρει 25 ευρώ για κάθε μία μετοχή, σε μετρητά για το λοιπό μερίδιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή της. Η ABN, θα πουλήσει 135 εκατ. νέες μετοχές προκειμένου να χρηματοδοτήσει την εμπορική συναλλαγή, που έχει οριστεί για τις 15 Απριλίου.

Η απόκτηση της Antonveneta, θα δώσει στην ABN Amro 1,5 εκατ. πελάτες και 1.000 υποκαταστήματα στην πιο επικερδή τραπεζική αγορά της Ευρώπης. Η ABN και η ισπανική Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA, της οποίας το διοικητικό συμβούλιο είπε στις 29 Μαρτίου ότι ενέκρινε την προσφορά για την εξαγορά της Banca Nazionale del Lavoro SpA, προκαλούν τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιταλίας, Antonio Fazio, ο οποίος αντιτίθεται στις εξαγορές ιταλικών τραπεζών από ξένους.

«Η ABN Amro δεν έκρυψε το γεγονός ότι θέλει να σιγουρέψει μια δεύτερη αγορά στην Ευρώπη», ανέφερε ο Jacob Bosscha, αναλυτής της SNS Securities, ο οποίος κατατάσσει τις μετοχές της ΑΒΝ στο «add», συμπληρώνοντας: «Επενδύουν στην ιταλική αγορά εδώ και πολύ καιρό και είναι φυσιολογικό να μην θέλουν να φύγουν με άδεια χέρια».

Η ολλανδική τράπεζα, αγόρασε το μερίδιό της στην Antonveneta τον Μάρτιο του 1999 και αποτελεί κομμάτι της ομάδας των μετόχων, της ιταλικής οικογενείας Benetton, της ασφαλιστικής εταιρείας Lloyd Adriatico SpA και της πιστωτικής ιταλικής Deltaerre.

H ABN Amro και η Banca Popolare di Lodi Scrl, ανταγωνίστρια της Antonveneta και κάτοχος του 5,1% των μετοχών της τράπεζας, απέτυχε νωρίτερα μέσα στο έτος, να συμφωνήσει στην ανάληψη του ελέγχου της.

Η συγχώνευση, θα προσθέσει κέρδη στα συνολικά της ABN, μετά από 12 μήνες και η τράπεζα εκτιμά ότι οι ετήσιες καταθέσεις θα ανέλθουν σε 160 εκατ. ευρώ το 2007.

Οι μετοχές τηςν Antonveneta διαπραγματεύθηκαν 27 φορές με βάση τις προβλέψεις των κερδών του επόμενου έτους, τη στιγμή που οι μετοχές της ΑΒΝ, διαπραγματεύθηκαν 6,6 φορές, βάσει των κερδών του 2006. Η Moody's Investors Service, κατατάσσει την ΑΒΝ για την πιστοληπτική της ικανότητα στο Αa3 και την Antonveneta στο Α3.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα