Με αρνητικό πρόσημο οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Aπό τη Philips το νέο πλήγμα
Παρασκευή, 15 Ιουνίου 2001 13:42
UPD:13:50

Πτωτικά κινούνται και σήμερα οι περισσότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μετά το νέο γύρο προειδοποιήσεων εταιρειών σχετικά με τη μελλοντική τους κερδοφορία αλλά και τις σημαντικές χθεσινές απώλειες της Wall Street.

Συγκεκριμένα, η αμερικανική JDS Uniphase, η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ανακοίνωσε χθες ότι το τέταρτο οικονομικό της τρίμηνο οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν κατά 14% χαμηλότερα σε σχέση με τις αρχικές της εκτιμήσεις με αποτέλεσμα η μετοχή της εταιρείας να υποχωρήσει κατά 13%.

Ανάλογη προειδοποίηση απηύθυνε και η Philips, η οποία αναμένει ότι το δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο οι πωλήσεις ημιαγωγών θα είναι μειωμένες κατά περίπου 25% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Η μετοχή της ολλανδικής εταιρείας άνοιξε με απώλειες 5,2%.

Υπενθυμίζεται, ότι χθες η γαλλο-ιταλική εταιρεία κατασκευής ημιαγωγών Stmicroelectronics επικαλούμενη τη μείωση της ζήτησης στην αγορά των ημιαγωγών ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της το εν λόγω διάστημα θα κυμανθούν μεταξύ 1,55 δισ. δολ. και 1,60 δισ. δολ. έναντι 1,65 δισ. δολ. και 1,8 δισ. δολ. που αρχικώς εκτιμούσε.

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και η σημαντική χθεσινή πτώση στη Wall Street, όπου οι δείκτες Nasdaq και Dow Jones υποχώρησαν κατά 3,66% και 1,67% αντιστοίχως μετά τον έντονο προβληματισμό που προκάλεσαν στους επενδυτές οι νέες προειδοποιήσεις εταιρειών αλλά και οι δυσάρεστες εξελίξεις στο θέμα της συγχώνευσης General Electric και Honeywell.

Μειώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία

Δυσάρεστα είναι, ωστόσο, σήμερα και τα νέα από το μέτωπο της οικονομίας στην ευρωζώνη. Πιο συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία υποχώρησε για δεύτερο κατά σειρά μήνα τον Απρίλιο, καθώς η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας αλλά και ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών συνεχίζουν να πλήττουν τη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία Insee, η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία υποχώρησε κατά 0,3% τον Απρίλιο, όσο ακριβώς και τον αμέσως προηγούμενο μήνα, βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων. Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οικονομολόγων, η πτώση της παραγωγής στις γαλλικές βιομηχανίες τον Απρίλιο θα ήταν της τάξεως του 0,2%.

Λονδίνο

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 5.726,40 μονάδες με απώλειες 0,45%. Η μετοχή της ARM Holdings, η οποία δραστηριοποιείται στο σχεδιασμό ημιαγωγών υποχωρεί κατά 4,23% και ακολουθεί η μετοχή της Kingfisher PLC με 4,12%. Ισχυρές πιέσεις δέχονται σήμερα και οι εταιρείες ΜΜΕ. Η μετοχή της Pearson, η οποία εκδίδει την εφημερίδα "Financial Times" σημειώνει πτώση 2,20%, ενώ η μετοχή της The Daily Mail Trust, ιδιοκτήτρια της λονδρέζικης εφημερίδας "London's Evening Standard" και πολλών ραδιοφωνικών σταθμών, κατά 4,55%. Από την άλλη μεριά, τα σημαντικότερα κέρδη, της τάξεως του 3,97%, σημειώνει η μετοχή της Colt Telecom.

Παρίσι

Πτωτικά κινείται και ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο οποίος βρίσκεται στις 5.280,02 μονάδες με απώλειες 0,32%. Αναλυτές επισημαίνουν ότι ο εν λόγω δείκτης θα κινείται γύρω από την περιοχή των 5.240 μονάδων την επόμενη εβδομάδα και θεωρούν το επίπεδο των 5.150 μονάδων ως το νέο σημείο στήριξης.

Η μετοχή της γαλλο-ιταλικής εταιρείας ημιαγωγών Stmicroelectronics συνεχίζει και σήμερα την πτωτική πορεία που προκάλεσε η χθεσινή προειδοποίηση και οι απώλειές της ανέρχονται αυτήν την ώρα στο 1,19%. Η μετοχή της Alcatel υποχωρεί κατά 2,11%, ενώ τις σημαντικότερες απώλειες, της τάξεως του 4,2%, καταγράφει η μετοχή του τηλεοπτικού δικτύου Tf1. Πτώση σημειώνει και η μετοχή της Vivendi, της εταιρείας που ελέγχει το 49% του καλωδιακού καναλιού Canal Plus.

Αντιθέτως, ανοδικά κινείται σήμερα ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών με τις μετοχές των εταιρειών Peugeot και Renault να ενισχύονται οριακά. Από τις 40 μετοχές που διαπραγματεύονται, 16 ενισχύονται, 13 υποχωρούν, ενώ η τιμή μιας μετοχής παραμένει αμετάβλητη.

Φρανκφούρτη

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 0,48% και έχει διαμορφωθεί στις 6.002,31 μονάδες. Η μετοχή της SAP «χάνει» 1,70% παρά το γεγονός ότι η γερμανική εταιρεία διατήρησε χθες αμετάβλητες προηγούμενες προβλέψεις της για τη μελλοντική της κερδοφορία. Σημαντικές απώλειες καταγράφουν, επίσης, οι μετοχές και άλλων κορυφαίων εταιρειών από το χώρο της υψηλής τεχνολογίας, όπως Siemens, Infineon Technologies και Schering.

Οι πιέσεις συνεχίζονται και σήμερα στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας λόγω της μείωσης που παρουσίασαν τον προηγούμενο μήνα οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη Γερμανία. Οι μετοχές των εταιρειών BMW και DaimlerChrysler υποχωρούν κατά 1,68% και 0,58% αντιστοίχως.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Deutsche Telekom ενισχύεται κατά 2,22% γεγονός το οποίο αναλυτές αποδίδουν σε ευνοϊκά σχόλια του επενδυτικού οίκου Goldman Sachs για τις προοπτικές της γερμανικής εταιρείας.

Αμστερνταμ

Στη μετοχή της Philips είναι στραμμένο σήμερα το ενδιαφέρον των επενδυτών, καθώς η σημερινή προειδοποίηση της εταιρείας προκάλεσε νέο πλήγμα στον κλάδο των ημιαγωγών. Όπως προαναφέρθηκε, ο ολλανδικός κολοσσός αναμένει ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2001 οι πωλήσεις ημιαγωγών θα είναι μειωμένες κατά περίπου 25% έναντι του προηγούμενου τριμήνου. Η μετοχή της εταιρείας υποχωρεί κατά 5,14%, ενώ σημαντικές απώλειες καταγράφει και η μετοχή της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ΚPN Telecom. Aυτήν την ώρα ο δείκτης AEX υποχωρεί κατά 1,41% και έχει διαμορφωθεί στις 559,75 μονάδες.

Με εξαίρεση το δείκτη MIB 30 στο Μιλάνο, ο οποίος ενισχύεται οριακά κατά 0,12% και βρίσκεται στις 37.730 μονάδες, οι υπόλοιποι εξεταζόμενοι δείκτες κινούνται πτωτικά. Στο Χρηματιστήριο των Βρυξελλών, ο δείκτης BEL 20 βρίσκεται στις 2.821,26 μονάδες, με απώλειες 0,46%, στη Ζυρίχη ο δείκτης SMI στις 7.335 μονάδες με πτώση 0,52%, ενώ ο γενικός δείκτης του ΧΑΑ στις 2.840,4 μονάδες μειωμένος κατά 0,39%.

Νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία

Σημειώνεται, τέλος, ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένουν οι επενδυτές τα στατιστικά στοιχεία που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα για την αμερικανική οικονομία και τα οποία θα είναι καθοριστικά για το άνοιγμα των χρηματιστηρίων στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Αναλυτικότερα, στις 15:30' ώρα Ελλάδος, θα ανακοινωθεί ο δείκτης τιμών καταναλωτή για το Μάιο, ενώ λίγο αργότερα θα δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή τον ίδιο μήνα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα