Market beat: Η νευρικότητα αυξάνεται όσο πλησιάζουν Ιταλικό δημοψήφισμα και Eurogroup

Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου 2016 09:37
UPD:09:38
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι ισχυροί ξένοι θεσμικοί τον βούλιαξαν και οι ίδιοι του έδωσαν χθες, στο πρώτο μέρος, τη δυνατότητα ολοκληρωτικής αποκατάστασης των απωλειών της Δευτέρας. Αυτοί χθες δεν αντέδρασαν με ατονία, μόλις διαπίστωσαν ότι, πριν συμπληρωθούν δέκα λεπτά διαπραγμάτευσης, οι απώλειες του Τραπεζικού δείκτη οδήγησαν τον μέσο όρο στις 600 μονάδες. Μάζεψαν την προσφορά που αρχικά υπερείχε της ζήτησης, από τις εκκρεμότητες για ρευστοποίηση θέσεων που έμειναν από την διαδικασία των δημοπρασιών του τέλους την προηγούμενη σύνοδο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η σταθερή ανοδική κλίση του τραπεζικού δείκτη ήταν η κολώνα που στήριξε την πορεία των βασικών δεικτών για περίπου τρεις ώρες. Το μέγιστο του τραπεζικού δείκτη αντιστοιχούσε σε πλήρη εξαφάνιση των προχθεσινών απωλειών του. Το σοκ της πτώσης της Δευτέρας ξεπεράστηκε η χαμηλή ορατότητα αναφορικά με την πορεία της β αξιολόγησης παρέμεινε και καθιστά πιθανή κάθε τύπου δυναμική για τις συναλλαγές σήμερα. 

Ενώ για την υπόθεση της δεύτερης αξιολόγησης το κλίμα διαμορφώνουν σχόλια εγχώριων και ξένων αρμοδίων το κλίμα στην Ευρώπη καθορίζεται από την κατάσταση στην Ιταλία. Για την επιτυχία της δεύτερης αξιολόγησης ομιλούν όσοι θεώρησαν ότι η διάθεση για συμβιβασμό των πιστωτών φαίνεται στην απόφαση να παρατείνουν το χρόνο για την ολοκλήρωσή της. Τη δυσκολία να περάσουν σκληρά μέτρα οι κυβερνόντες τονίζουν αρκετοί εγχώριοι πολιτικοί αναλυτές. Τα στοιχήματα λοιπόν για την πορεία των βασικών δεικτών ως το τέλος του χρόνου παραμένουν ανοικτά.

Από δηλώσεις του Ιταλού πρωθυπουργού στην Corriere έμεινε ανοικτό το ενδεχόμενο να παραιτηθεί ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος  στις 4 Δεκεμβρίου. Οι διαχειριστές κεφαλαίων ετοιμάζονται για ακόμα μια νύχτα αγρύπνιας μετά το Brexit και τις εκλογές στις ΗΠΑ περιμένοντας το αποτέλεσμα την Κυριακή το βράδυ. Είναι συνεπώς φυσικό να αυξηθεί η ευαισθησία τους και μάλιστα οι τραπεζικές μετοχές της ευρωζώνης θα είναι πάλι στο κέντρο της προσοχής. Δεν είναι εύκολο για τους συνήθως ορθολογικά δρώντες fund managers να προσαρμόσουν τις διαθέσεις τους με βάση τη ροή αποκλειστικά πολιτικού περιεχόμενου ειδήσεων.

Ο ΓΔ μετά από τέσσερα διαδοχικά πτωτικά κλεισίματα του τραπεζικού δείκτη και τρία δικά του, είχε φορτωθεί αθροιστικά απώλειες -4,5% με πτώση του τραπεζικού πάνω από το -13%. Αυτές τις αλυσίδες έσπασε η χθεσινή σύνοδος, που εξελίχθηκε σε κίνηση παράλληλη με αυτή των δεικτών των αγορών της ευρωζώνης. Αλλά όπως στην κάθοδο η Αθήνα βούλιαξε βαθύτερα, έτσι και στην άνοδο εμφάνισε κέρδη ανώτερα των υπολοίπων. Η ανεξαρτησία της αγοράς μας από τα διεθνή χρηματιστήρια έχει τη βάση της στην μικρή βαρύτητα των εταιριών ενέργειας στους βασικούς δείκτες του ΧΑ. Αντίθετα, το βάρος που έχουν στους DAX CAC και FTSE100 καθορίζει, όταν πιέζονται οι εταιρίες του κλάδου που εξαρτάται από την τιμή του πετρελαίου, το πρόσημο και το μέγεθος της μεταβολής τους.

Εδώ, ήταν οι τράπεζες στο τιμόνι της πτώσης και της ανόδου, ως συνήθως. Με το τζίρο των τραπεζικών blue chip πάνω από το 50% του συνολικού. Την αύξηση της διάθεσης για ρίσκο, αρκετοί απέδωσαν στα νεότερα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ για την μεταβολή του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο. Ήταν διεθνώς μέρα  που τα στοιχεία για την ανάπτυξη, ακόμα και στις ΗΠΑ, ήταν καλύτερα από τους προηγούμενους υπολογισμούς για αυτά.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας     

ΗΠΑ

Μικρά κέρδη εμφάνισαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καθώς οι επενδυτές αποτίμησαν τόσο τα μακροοικονομικά μεγέθη των ΗΠΑ, όσο και τη «βουτιά» στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,12% στις 19.121 μονάδες, ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,13% στις 2.204 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,21% στις 5.379 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Tiffany & Co. κινήθηκε ανοδικά κατά 3,15% χάρη στα θετικά οικονομικά μεγέθη του γ’ τριμήνου. Στον αντίποδα, η μετοχή της Shoe Carnival Inc διολίσθησε κατά 13,81% εξαιτίας των αδύναμων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων.

«Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στην επικείμενη συνεδρίαση των κρατών - μελών του ΟΠΕΚ» τόνισε ο Νάεμ Άσλαμ, αναλυτής της Think Markets, ο οποίος ωστόσο, σημείωσε ότι «οι εξελίξεις δεν είναι και πολύ θετικές». Άλλωστε, ο υπουργός Ενέργειας της Ινδονησίας εξέφρασε την αβεβαιότητά του για την επίτευξη συμφωνίας, δεδομένης της άρνησης Βαγδάτης και Τεχεράνης να συναινέσουν στη μείωση της παραγωγής.  

Ως αποτέλεσμα, στην αγορά εμπορευμάτων (commodities), τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν σημαντικά κατά 3,78% στα 45,30 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν πτώση κατά 3,71% στα 46,45 δολάρια. Η τιμή του χρυσού παράλληλα, κατέγραψε μείωση κατά 0,22% στα 1.188,20 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος, η αξία της στερλίνας αυξήθηκε κατά 0,65% στα 1,2493 δολάρια, ενώ το ευρώ σημείωσε κέρδη κατά 0,27% στα 1,0643 δολάρια. Από την πλευρά του, το ιαπωνικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά κατά 0,37% στα 112,33 γεν/δολάριο.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών αναπτύχθηκε στο γ’ τρίμηνο του 2016 η αμερικανική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,2% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν ανάπτυξη της τάξης του 3,1%.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο οι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς ενισχύθηκαν κατά 5,5% έναντι αύξησης 5,1% τον Αύγουστο. Η υψηλότερη άνοδος κατεγράφη στο Σιάτλ (11%), το Πόρτλαντ (10,9%) και το Ντένβερ (8,7%).

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκαν οι Ευρωπαϊκές αγορές την Τρίτη 29/11, παρά την πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία και την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Κέρδη 2,13% για το χρηματιστήριο του Μιλάνου. Μικρή άνοδο εμφάνισαν και τα χρηματιστήρια σε Φρανκφούρτη και Παρίσι. Μικρή πτώση για FTSE 100. Βουτιά 3,8% για το πετρέλαιο.

Ο προβληματισμός για την ιταλική οικονομία διατηρείται ενόψει του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου. Οι επενδυτές φοβούνται το ενδεχόμενο εκλογών σε περίπτωση που καταψηφιστεί η πρόταση Ρέντσι για συνταγματική αναθεώρηση.

Παρά τις ανησυχίες, ο ιταλικός τραπεζικός δείκτης ανέκαμψε 4,1% μετά από πτώση 3,9% την προηγούμενη μέρα. Στις τράπεζες έδωσε ώθηση δημοσίευμα του Reuters σύμφωνα με το οποίο «η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αυξήσει προσωρινά τις αγορές ιταλικών κρατικών ομολόγων, αν το αποτέλεσμα του κρίσιμου δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου οδηγήσει σε απότομη άνοδο του κόστους δανεισμού της χώρας».

Στις χρηματιστηριακές αγορές, ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,33% στις 340 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε πτώση 0,4% στις 6.772 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,36% στις 10.620 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,91% στις 4.551 μονάδες. Αντίστοιχα, στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 8.667 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με «άλμα» 2,13% στις 16.651 μονάδες.

Εν τω μεταξύ, χθες ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε πως η Βρετανία θα νοιώσει τον «πόνο» του Brexit πριν την ευρωζώνη, ενώ ζήτησε αποσαφηνίσεις για την επερχόμενη διαπραγμάτευση για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη έπιασε υψηλό μήνα καθώς ενισχύθηκε στις 106,5 μονάδες τον Νοέμβριο από 106,4 τον προηγούμενο μήνα.

ΧΑ

Στην σύνοδο της Τρίτης 29/11 οι θεσμικοί, με συναλλακτικό ενδιαφέρον που έφερε τζίρο αρκετά πιο κοντά στο μέσο τζίρο της  προηγούμενης εβδομάδας (61 εκατ. ευρώ),  έβαλαν στόχο την ανάκτηση των απωλειών από το ξεπούλημα της Δευτέρας. Η αντίδραση του ΓΔ στηρίχθηκε στα κέρδη πολλών κλαδικών δεικτών. Το κλίμα στις ξένες αγορές εμφάνισε επίσης υψηλή μεταβλητότητα και έξω οι δείκτες κορύφωσαν στο πρώτο μέρος. Κατόπιν εμφανίστηκαν πιέσεις καθώς τα futures των χρηματιστηρίων της Νέας Υόρκης ειδοποιούσαν για πτωτικό ξεκίνημα, όταν αρχικά εμφάνιζαν ως πιθανό το άνοιγμα με κέρδη. Τα κέρδη στην Ευρώπη ψαλίδισαν οι πιέσεις στις εταιρίες ενέργειας που υποχώρησαν καθώς το πετρέλαιο βούλιαζε πάλι.

Στην Αθήνα ο ΓΔ που έφθασε να κερδίζει πάνω από +2% τα κέρδη κούρεψαν οι απώλειες αρκετών των κλαδικών δεικτών. Τις απώλειες προκάλεσαν τρία κύματα ρευστοποιήσεων που όρισαν τρία ελάχιστα δεύτερου μέρους στον ΓΔ.  Ο μέσος όρος στις 13:21 έπιασε τιμή μια ανάσα κάτω από τις 617 μονάδες στις 616,97 με μεταβολή +2,11% μέγιστο πρώτου μέρους και ημέρας. Στις 14:33 βρέθηκε στις 613,5 και αντέδρασε περνώντας πάνω από τις 615 για να χτυπήσει στις 15:34 τις 613,1. Το μικρό rebound ανέτρεψε ένα ακόμα κύμα ρευστοποιήσεων για να προσγειωθεί στις 16:39 στις 611 μονάδες. Η τελευταία αντίδραση από εκεί τον επανάφερε πάνω από τις 613  και εγκατέλειψε τις ελεύθερες συναλλαγές στις 612,5 μονάδες. 

Εκτός των κερδών των τραπεζικών μετοχών, για τις απώλειες ξεχώρισαν οι ΤΙΤΚ -3,91%, ΕΧΑΕ -2,07%, και του ΦΦΓΚΡΠ -1,16% από την πλευρά των blue chip και οδηγός της ανόδου ήταν οι μετοχές του Τραπεζικού κλάδου.  ΑΛΦΑ +5,92% από -6,63%, ΕΤΕ +4,57% από -7,51%, ΕΥΡΩΒ +5,61% από -6,63% και ΠΕΙΡ +3,45% από -10,77%. Έγιναν κινήσεις που οδήγησαν τον ΓΔ σε επίπεδα σημαντικά χαμηλότερα από της Παρασκευής. Από τους υπόλοιπους βασικούς δείκτες, εκτός των πολύ μεγάλων απωλειών του Κατασκευαστικού κλάδου που επιβάρυναν τον 25άρη, ο FTSEM εμφάνισε μικρά κέρδη ενδοσυνεδριακά και έκλεισε με πτώση -1,35% από -0,62%. Το επίτευγμα της μέρας ήταν η διατήρηση του μέσου όρου πάνω από τις 610 μονάδες, Πέρασε εύκολα χθες κάτω από το τεχνικής σημασίας όριο των 617 μονάδων, αλλά σήμερα αυτά τα επίπεδα μεταμορφώθηκαν σε σκληρή οροφή.   

Η διαπραγμάτευση εξαρτήθηκε από τις Τράπεζες που  κινήθηκαν μετά τα πρώτα δέκα λεπτά διαρκώς ανοδικά και ο δείκτης τους ήταν μετά τις 10:40 μόνιμα σε θετικό πεδίο.

Με καθοδικό αποτέλεσμα η συνεισφορά των δημοπρασιών, όπως φαίνεται στο ημερήσιο διάγραμμά του ΓΔ. Η αγορά δεν φάνηκε ικανή να επανέλθει πάνω από τα επίπεδα των 617 μονάδων, απλά έτυχε να τελειώσει τη διαπραγμάτευση πάνω από τις 610. Η στατιστική εικόνα στο ΧΑ βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 0) blue chip έναντι των καθοδικών (7 από 22) με έξη τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΕΤΚ ΜΟΗ και ΤΕΝΕΡΓ αμετάβλητα. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας, είχαν άνοδο οι 15 από 3 την προηγούμενη σύνοδο, και 11 από 4 ήταν αμετάβλητες. Άρα, οι 14 από 33 την προηγούμενη ήταν πτωτικές. Στα 50,886 από 45,191 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 27,75 από 26,67 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip. Η υπερ-συγκέντρωση του ενδιαφέροντος έπεσε από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου, αφού οι τράπεζες αποτελούν το 54,53% από 59,01% του συνολικού τζίρου. 

Οι Ευρωπαϊκές μετοχές, εμφάνισαν νευρική ανοδική έναρξη, και στη συνέχεια εγκαταστάθηκε σταθεροποιητική δυναμική στην πορεία των επί μέρους αγορών του ευρώ με εγκατάσταση των μικρών απωλειών λίγο πριν το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Ήταν μέρα που η διάθεση για ανάληψη ρίσκου εξαρτήθηκε από τις προσδοκίες για την τάση στην Wall Street η οποία εμφανίζει υψηλή μεταβλητότητα. Έτσι την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ είχε μεταβολή +0,14%, ο CAC είχε μεταβολή +0,51%, με τον FTSE100 με μεταβολή -0,55%. Οι αγορές στις ΗΠΑ που με τα futures τους έδειχναν προς ανοδικό άνοιγμα είδαν τους δείκτες τους να ανοίγουν νευρικά, και σχετικά γρήγορα, εμφάνισαν απώλειες και αργότερα ο Dow Jones κέρδιζε +0,10% όταν ο S&P500 ήταν στο +0,20%.  

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,08% και έφθασε στις 610,60 από 604,06 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1648,78 από 1624,94 με μεταβολή +1,47%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή στον ΓΔ κατά 2,1 μονάδες και στον 25άρη κατά 4,5 μονάδες χαμηλότερα, κλείνοντας τους πιο ψηλά από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης που ορίστηκε στο πρώτο μέρος.  Με το μέγιστο αντίστοιχα στις 616,79 και στις 1662,48 μονάδες και το ελάχιστο στις 600,61 και στις 1615,66 για ΓΔ και 25άρη.

Με κέρδη έκλεισαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης +9,09% από +2,33%, Τραπεζών +5,11% από -7,57%, Τηλεπικοινωνιών +2,13% από -3,86%, Ακίνητης Περιουσίας +2,31% από -0,74%, ο 25άρης +1,47% από -3,45%, Ταξίδια Αναψυχή +1,15% από -2,04%, ο ΓΔ +1,08% από -3,09%, Πετρελαίου Αερίου +0,72% από -2,07%, Βιομηχανικών Προϊόντων +0,59% από -2,33%, και Κοινής Ωφέλειας +0,16% από -2,90%. Στον αντίποδα με απώλειες εμφανίστηκαν οι εταιρίες στις Κατασκευές Υλικά -2,97% από -0,74%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,72% από -1,49%, ο FTSEM -1,35% από -0,62%, Εμπορίου -1,16% από -0,67%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,04% από -0,81%, Τροφίμων Ποτών -0,41% από -1,44%, Πρώτων Υλών -0,34% από 0,00% και Τεχνολογίας -0,03% από -0,18%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες των Ασφαλειών 0,00% από 0,00%, Χημικών 0,00% από 0,00%, και Υγείας 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 50,886 από 45,191 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 3,907 από 3,059 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 44,672 από 40,206 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,157 από 0,723 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 43,282 από 42,869 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 86,213 από 99,896 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 39 από 23 των καθοδικών σε 46 από 69 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 25 από 17.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Στη δεύτερη σύνοδο της βδομάδας, οι θεσμικοί όρισαν ανοδική τάση για τον 25άρη. Η τιμή του ανοίγματος (1622,50) αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα -0,15%. Στις 10:36 εμφανίστηκε το ελάχιστο (-0,57%) στις 1615,66 μονάδες. Αμέσως μετά ο τραπεζικός κλάδος τον οδήγησε σε άνοδο σταθερής κλίσης με εγγραφή του μέγιστου στις 1665,48  στις 13:17. Μετά κινήθηκε πλαγιοκαθοδικά για να κλείσει στις 1648,78 μονάδες. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 9,990 από 12,006 εκατ. ευρώ. 

Για τη σειρά Δεκεμβρίου διακινήθηκαν 1164 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας στις 1667,00 μονάδες και κατώτερο στις 1623,50. Εμφανίστηκε επίσης όγκος 167 ΣΜΕ για τη σειρά Ιανουαρίου με ανώτερο μέρας στις 1665,00 μονάδες και κατώτερο στις 1626,75. Ο δείκτης έκλεισε στις 1648,78 μονάδες και η τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ Δεκεμβρίου ορίστηκε στις 1655,00 και της επόμενης σειράς στις 1654,50. Τα ανοικτά συμβόλαια για τη σειρά Δεκεμβρίου διαμορφώθηκαν στα 9033 και της επόμενης στα 509. Η προ-πορεία των 6,25 μονάδων των ΣΜΕ έναντι του 25άρη υποδηλώνει διατήρηση των  ευοίωνων  προσδοκιών. 

Ο 25άρης (+1,47%), αναγνώρισε την πιο κοντινή αντίσταση για χθες των 1665 μονάδων. Αν την ξεπεράσει θα μπορούσε να ελπίζει σε κίνηση προς τις 1682 μονάδες. Με τα ως τώρα δεδομένα, το χθεσινό χαμηλό (1615,66) πιθανά να μεταμορφωθεί σήμερα σε όριο σχετικό με την διατήρηση αισιόδοξων προσδοκιών αλλά και τις επόμενες μέρες, για τους traders που άνοιξαν αυτή τη βδομάδα θέσεις "long". Σε ενδεχόμενη καθοδική διάσπαση των 1615 μονάδων, θα μπορούσε να τον φέρει στις 1595. Επόμενη, ισχυρότατη στήριξη στις 1572 - 1577 μονάδες.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

Στην τελική ευθεία βρίσκονται δύο ζητήματα, η έκβαση των οποίων αποτυπώνει το στίγμα της στις Ευρωπαϊκές Αγορές και επομένως και στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Το ζήτημα της συμφωνίας της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους Δανειστές είναι το πρώτο, με σημαντικό μέρος των προαπαιτουμένων (εργασιακό, δημοσιονομικά κυρίως) να εκκρεμούν. Παρά δε, την πίεση Μοσκοβισί για επίτευξη συμβιβασμού μέχρι τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου, οπότε συνέρχεται το Eurogroup, είναι πιθανή η καθυστέρηση της τελικής συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση, ενώ η πιθανότητα εναλλακτικών - ακραίων σεναρίων, είναι μάλλον μικρή.

Το δεύτερο ζήτημα αναφέρεται στο αποτέλεσμα του Ιταλικού δημοψηφίσματος με τον Ματέο Ρέντζι να ζητεί ενίσχυση της Κεντρικής Εξουσίας και τους δημοσκόπους να πιθανολογούν ότι θα ηττηθεί, καθώς ο αντισυστημικός λαϊκισμός θα συνεχίσει να εκδηλώνεται και στους Ιταλούς Ψηφοφόρους. Έτσι, το Ελληνικό Χρηματιστήριο βιώνει συνθήκες υψηλής μεταβλητότητας, ιδιαίτερα εξαιτίας της ανησυχίας για τις Ιταλικές τράπεζες σε σχέση με τη διαχείριση των "κόκκινων" δανείων και το ενδεχόμενο "κουρέματος" των ομολογιούχων.

Με δεδομένη δε, τη ρηχότητα της Αγοράς και το προφίλ των funds που δραστηριοποιούνται στην Ελληνική Αγορά, κάποιες ρευστοποιήσεις Ελληνικών Τραπεζικών μετοχών, οδηγούν τις τιμές σε ακραίες μεταβολές, αφού ωστόσο η προηγούμενη αναρρίχηση οδήγησε το Γενικό Δείκτη σε επίδοση που μηδένισε τις απώλειες για το 2016.

Από την άλλη πλευρά, η οριστικοποίηση της επίδοσης του ΑΕΠ κατά το 3ο τρίμηνο και η περαιτέρω ψηλότερη τιμή σε σχέση με την αρχική, είχε τον ευεργετικό της απόηχο, χωρίς ωστόσο να αναιρείται η αρνητική εικόνα που συνεχίζει να βιώνει η Αγορά και παρά τις αυξημένες πωλήσεις λόγω των εκτεταμένων προσφορών της "Black Friday".

Παράλληλα, τυχόν θετική έκβαση στις συζητήσεις για τη μεταβίβαση της ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους, είναι πιθανό να μεταδώσουν θετικό μήνυμα για τις Αποκρατικοποιήσεις που συνεχίζουν να παραμένουν σε τέλμα (υπόθεση Ελληνικού, Περιφερειακών Αεροδρομίων κ.ο.κ.).

Στο διεθνές περιβάλλον, οι προσδοκίες από την υλοποίηση του πακέτου Τράμπ (πρόσθετες δαπάνες, πλέον φορολογικές απαλλαγές) είχαν τον απόηχό τους, καθώς σημειώθηκε σημαντική στροφή των τοποθετήσεων από τα ομόλογα στις μετοχές, με παράλληλα ρεκόρ όλων των εποχών για τους δείκτες του Αμερικανικού Χρηματιστηρίου.

Την ίδια ώρα τα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια δεν επωφελούνται, ιδιαίτερα εκείνα των Χωρών όπου εγκυμονεί το ενδεχόμενο αντισυστημικής συμπεριφοράς στις προσεχείς εκλογικές αναμετρήσεις. Οι Αγορές τώρα θεωρούν ότι οι υπερ-αποδόσεις των Αμερικανικών μετοχών πρέπει να επανεξεταστούν, ενώ η στάση των Επενδυτών απέναντι στις Ευρωπαϊκές τοποθετήσεις δύσκολα θα αναθεωρηθεί.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές προσπάθησαν να σταθεροποιηθούν μετά από ένα σκληρό μήνα που έφθασε στο τέλος του, αλλά η συνεδρία της Τετάρτης 30/11 έφερε νέες ανησυχίες. Κύρια για τις κινεζικές μετοχές και τα εμπορεύματα που υποχώρησαν, εν μέσω ανησυχιών, ότι οι προσπάθειες του Πεκίνου να στηρίξει το νόμισμά του, θα μπορούσαν να αποσπάσουν υπολογίσιμο ποσοστό από τη υπάρχουσα ρευστότητα.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας κινείται τις τελευταίες ημέρες για να σταματήσει την εξασθένιση του γιουάν, αποτραβώντας κεφάλαια από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο πιέζει ψηλότερα το εγχώριο κόστος δανεισμού.

Η μείωση των τιμών των κινεζικών μετοχών επιβάρυναν τις περιφερειακές αγορές, με τον δείκτη MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας να εμφανίζει κλάδεμα στα αρχικά του κέρδη και είναι πάνω 0,2%. Ενώ κινήθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τις 11 Νοεμβρίου, ο δείκτης σημείωσε τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία πτώση σαν ένδειξη της αβεβαιότητας, γύρω από τον τρόπο που θα ασκήσει διοίκηση στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος Donald Trump, που θα καθορίσει και τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ανοίξουν υψηλότερα στο ξεκίνημα τουλάχιστον.

Περισσότερα από 16 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν φύγει από τις αναδυόμενες αγορές, σε δύο εβδομάδες μετά την ψηφοφορία στις 8 Νοέμβρη. Αλλά τα δεδομένα από τα χρηματιστήρια στην Ινδία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και τη Νότια Κορέα δείχνουν πως οι εκροές μάλλον επιβραδύνονται.

Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο συνέχισε να μην εμφανίζει διάθεση ισχυροποίησης έναντι του σταθμισμένου καλαθιού των κυριότερων αντίπαλων νομισμάτων και  ο DXY, είναι κάτω -1% στις τελευταίες τέσσερεις ημέρες.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ υποχώρησαν, μετά την κορύφωσή τους στο 2,42%, του ομολόγου αναφοράς την περασμένη Παρασκευή.

Το πετρέλαιο υποχώρησε κατά περίπου 4% την Τρίτη. Σήμερα τα futures του Brent αυξήθηκαν 1% στα 46,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ του αργού των ΗΠΑ κέρδισε 0,6% στα 45,50 δολάρια ανά βαρέλι.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Η χώρα είναι εθνικά κυρίαρχη να επιβάλλει τους φόρους που η ίδια επιθυμεί, δηλώνει χαρακτηριστικά σε συνέντευξη στη «Ν» ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, τηρώντας αποστάσεις από το μείγμα της πολιτικής στην Ελλάδα. Αναγνωρίζει δε ότι χρειάζεται να γίνουν περισσότερα στον τομέα της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης επενδύσεων. Αναχωρώντας από την Αθήνα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έστειλε το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ορίζοντας ως εξής τον οδικό χάρτη για τη β’ αξιολόγηση: Staff Level Agreement εντός της εβδομάδας, Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου, συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Η ποσοτική χαλάρωση θα έρθει όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, δήλωσε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μπενουά Κερέ, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πρέπει να επιστρέψει στο ελληνικό πρόγραμμα, καθιστώντας το «πιο αξιόπιστο». Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, ο κ. Κερέ δήλωσε ότι οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον για κάποια χρόνια μετά το 2018, εκτιμώντας πως είναι εφικτή η επίτευξή τους, ενώ επεσήμανε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους δεν είναι πλήρως διασφαλισμένη σήμερα.

Πολύ σημαντικό εταίρο «πρώτα για την Ελλάδα, καθώς η παρουσία του βοήθησε πολύ», χαρακτήρισε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ενώ τόνισε ότι η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα δημιουργεί ασφάλεια στα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι τοΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και πρόσθεσε ότι «πάντα προσπαθούμε να βρούμε ορθολογικούς τρόπους για να φτάσουμε σε αυτόν το στόχο».

Επιδείνωση εμφάνισε ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Κομισιόν, υποχώρησε στις 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο, έναντι 93,8 μονάδων τον Οκτώβριο. Η μείωση του δείκτη προέκυψε: Από την πτώση του δείκτη εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, στις -7,8 μονάδες έναντι -4,7 μονάδων τον Οκτώβριο. Από την πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, στις -66,9 μονάδες έναντι -63,6 μονάδων τον Οκτώβριο. Αντίθετα, αύξηση εμφάνισαν οι δείκτες εμπιστοσύνης στους τομείς των Υπηρεσιών 3,5 μονάδες (1,3 μονάδες τον Οκτώβριο), Λιανικού εμπορίου 10,9 μονάδες (10,7 μονάδες τον Οκτώβριο), Κατασκευών -53,8 μονάδες (-67,1 μονάδες τον Οκτώβριο).

Ενώ πλησιάζει η Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου και το Eurogroup, στο οποίο θα κριθεί αν έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης και αν θα ληφθούν αποφάσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, το περιοδικό Spiegel δημοσιεύει στη διαδικτυακή του έκδοση σχετική ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Και άφες ημίν τα χρέη ημών».

«Η συνεδρίαση του Eurogroup κρύβει έναν τεράστιο κίνδυνο για τον Αλέξη Τσίπρα. Εάν αναβληθεί μια ελάφρυνση του χρέους ή ακόμα χειρότερα ζητηθεί από την Αθήνα αυστηρότερη λιτότητα, τότε ο Έλληνας Πρωθυπουργός κινδυνεύει να καταρρεύσει πολιτικά.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την εκτίμηση ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ δεν έχει μεγάλη επίγνωση της κατάστασης στην Ιταλίαεξέφρασε ο πρωθυπουργός της χώρας Ματέο Ρέντσι, σχολιάζοντας αναφορά του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών ότι δεν μπορεί να περιοριστεί σημαντικά η λιτότητα, ελλείψει σταθερότητας. Ο κ. Ρέντσι υπογράμμισε ότι «την επομένη του δημοψηφίσματος -αν τα πράγματα πάνε καλά- θα ζητήσω από το ιταλικό κοινοβούλιο να μου δώσει την άδεια να θέσω βέτο στον προϋπολογισμό της Ένωσης, αν η Ευρώπη δεν αλλάζει την πολιτική της στο μεταναστευτικό».

Την περικοπή έως και 1.164 θέσεων εργασίας σχεδιάζει η Airbus Group SE, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δομών της.

Μεταξύ άλλων, αναμένεται να υπάρξει συγχώνευση και ενοποίηση των διοικητικών λειτουργιών της γαλλικής εταιρείας, επηρεάζοντας κυρίως, υποστηρικτικές θέσεις εργασίας. Το σχέδιο αναδιάρθρωσης στοχεύει στην εξοικονόμηση δαπανών για την τόνωση της κερδοφορίας και τη «γεφύρωση» της οικονομικής απόστασης με την Boeing Co. Συνολικά, η Airbus απασχολεί 136.000 εργαζομένους.

Στο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριοοι τιμές κατοικιών στις ΗΠΑ,σύμφωνα με στοιχεία της Case-Shiller.

Συγκεκριμένα, σε ετήσιο επίπεδο, οι τιμές ενισχύθηκαν κατά 5,5% έναντι αύξησης 5,1% τον Αύγουστο. Η υψηλότερη άνοδος κατεγράφη στο Σιάτλ (11%), το Πόρτλαντ (10,9%) και το Ντένβερ (8,7%).

Αμετάβλητος παρέμεινε τον Νοέμβριο ο πληθωρισμός στη Γερμανίακαθώς ο δείκτης τιμών καταναλωτή διατηρήθηκε στα επίπεδα του Οκτωβρίου. Σε ετήσιο ωστόσο επίπεδο, κατεγράφη αύξηση κατά 0,7%.  Σε εναρμονισμένη βάση, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,8% έναντι 0,7% τον Οκτώβριο.

Με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών αναπτύχθηκε στο γ’ τρίμηνο του 2016 η αμερικανική οικονομία, καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,2% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2015. Οι αναλυτές του MarketWatch ανέμεναν ανάπτυξη της τάξης του 3,1%.

Η επιτάχυνση της οικονομίας οφείλεται στην αύξηση κατά 2,8% των καταναλωτικών δαπανών - επίδοση που είναι η ισχυρότερη από το 2002.

Πτώση κατά 1,8% εμφάνισε το 2015 η αγροτική παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, συρρικνώθηκε σε 411,2 δισ. ευρώ. Το υψηλότερο μερίδιο παραγωγής παρατηρήθηκε στη Γαλλία με 18%, ενώ ακολούθησαν η Ιταλία και η Γερμανία με 13%, η Ισπανία με 11% και η Βρετανία με 7%. Στην Ελλάδα, η αξία της αγροτικής παραγωγής ανήλθε σε 10,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 3,5% έναντι του 2014.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα