ΑIG: Λογιστική ατασθαλία ύψους 1,7 δισ. δολ.

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 08:53

ΕΣΦΑΛΜΕΝΟ υπολογισμό, ο οποίος ενδέχεται να κοστίσει στην καθαρή αξία της εταιρείας το 2% ή 1,7 δισ. δολ. κατά τη διάρκεια των τελευταίων 14 ετών, ανακοίνωσε ότι έκανε η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία στον κόσμο, American International Group Inc.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της AIG, Maurice Greenberg, ο οποίος απομακρύνθηκε από τη θέση του νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έκανε συναλλαγές με εταιρείες αντασφαλειών, συμπεριλαμβανομένης της Berkshire Hathaway Inc., του Warren Buffett, για να χειραγωγήσει τους λογαριασμούς της εταιρείας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της AIG. H εταιρεία, καθυστέρησε να συντάξει την ετήσια οικονομική της έκθεση, για δεύτερη φορά και είπε ότι ενδέχεται να άλλαξε τα κέρδη ή να εμφάνισε αθροιστικά έξοδα κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2004.

«Το βάθος και το εύρος των προβλημάτων και η εμφανής έλλειψη οικονομικού ελέγχου στην ΑIG, είναι ανησυχητική», είπε ο αναλυτής William Wilt της Morgan Stanley, ο οποίος κατατάσσει τις μετοχές της εταιρείας στο «equal-weight».

Η ανακοίνωση της AIG ώθησε την Standard & Poor's να αναθεωρήσει προς τα κάτω την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας στο ΑΑΑ από το ΑΑ+. Αυτή είναι η πιο εκτεταμένη αποκάλυψη λογιστικών παρατυπιών, είπε ο γενικός εισαγγελέας της Ν. Υόρκης, Eliot Spitzer, ο οποίος άρχισε να ελέγχει την εταιρεία πέρυσι, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ο νέος εκτελεστικός της διευθυντής, Martin Sullivan, προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Οι μετοχές της εταιρείας υποχωρούσαν 1,04 δολ. ΗΠΑ, ποσοστό 1,8%, φθάνοντας στα 57,16 δολ. η μία, στο New York Stock Exchange (NYSE) και τις τελευταίες έξι εβδομάδες, απώλεσαν 22%, καθώς ο Spitzer και η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, επέκτειναν τους λογιστικούς ελέγχους.

Σημειώνεται, ότι, η S&P είπε, ότι ενδέχεται να αναθεωρήσει και πάλι προς τα κάτω την πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της για τη χρήση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα