Morgan Stanley, Goldman: Επενδύουν σε ακίνητα στην Ιαπωνία

Πέμπτη, 31 Μαρτίου 2005 09:34

ΚΕΦΑΛΑΙΑ, υψηλότερα των επτά δισ. δολ. ΗΠΑ, επενδύουν σε ακίνητα περιουσιακά στοιχεία στην Ιαπωνία, οι μεγαλύτεροι επενδυτές real estate της Wall Street, Morgan Stanley και Goldman Sachs Group Inc., καθώς οι τιμές ανακάμπτουν, μετά από 15 χρόνια συρρίκνωσης.

Η Morgan Stanley Real Estate, η οποία διαχειρίζεται 29 δισ. δολ. ΗΠΑ, δαπάνησε στην Ιαπωνία τις έξι τελευταίες εβδομάδες, 2,5 δισ. δολ., για να αγοράσει ακίνητα, συμπεριλαμβανομένων και ακινήτων κοντά στην Shuwa Corp., ιδιοκτήτρια 16 κτιρίων με γραφεία στο Τόκυο, σύμφωνα με άνθρωπο που σχετίζεται με αυτές τις εμπορικές συναλλαγές και προτίμησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αυτόν τον μήνα, η Goldman αγόρασε δραστηριότητα δανεισμού από την UFJ Holdings Inc., την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιαπωνίας, κερδίζοντας 45 δισ. γιέν σε δάνεια για αίθουσες τυχερών παιχνιδιών, ξενοδοχείων βραχείας διαμονής και γηπέδων του γκόλφ.

Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων, αναρριχήθηκαν σε πέντε οικονομικές περιοχές του Τόκυο το 2004, για πρώτη φορά μετά τη φούσκα της οικονομίας που έσκασε πριν από 15 χρόνια, ωθώντας σε χαμηλότερα επίπεδα την αξία των ακινήτων κατά 75%. Η αύξηση των ενοικίων και τα επιτόκια δανεισμού στα χαμηλότερα επίπεδα, τα οποία μείωσαν το κόστος των χρηματοδοτήσεων, ενδέχεται να προσφέρουν στους επενδυτές μεγαλύτερες αποδόσεις, απ' ό,τι πόλεις όπως το Λονδίνο και η Ν. Υόρκη.

«Οι ξένοι επενδυτές, αγοράζουν όλο και περισσότερα ακίνητα στην Ιαπωνία, επειδή το κόστος δανεισμού είναι χαμηλό», ανέφερε ο Eric Parraudin, ο οποίος διοικεί την Japan Management Consulting Partners, στο Τόκυο, συμπληρώνοντας: «Αγοραστές, όπως η Morgan Stanley και η Goldman Sachs, χρησιμοποιούν τις επαφές τους με τις ιαπωνικές τράπεζες για να αγοράσουν ακίνητα σε καλές τιμές και με χαμηλότερο ρίσκο».

Οι εθνικές τράπεζες της Ιαπωνίας, με πρώτη την Mizuho Financial Group Inc., είχαν ζημίες υψηλότερες των 853 δισ. δολ. ΗΠΑ από επισφαλή δάνεια από το 1993, σύμφωνα με τα στοιχεία της Financial Services Agency, της χώρας. Πολλά δάνεια δόθηκαν με εγγύηση ακίνητα, αυξάνοντας την διαθεσιμότητα των στοιχείων για πώληση, καθώς οι τιμές ανακάμπτουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα